Donna Geboortekaartje naam Donna m2

Betekenis Donna

Vrouw, Dame
Meer informatie

Geslacht

Donna wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Donna is Italiaans

Naamsopbouw

Donna is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, a) en 3 medeklinkers (d, n, n).

Populariteit van de naam Donna

Donna is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Donna tussen 1998 en 2023. De naam Donna is minder populair geworden.

 • Donna is 90x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Donna maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Donna

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Donna is een Engelstalige vrouwelijke voornaam die "vrouw" betekent in het Italiaans. De oorspronkelijke betekenis ervan is dichter bij "vrouw des huizes" en was een titel van respect in Italië, gelijk aan Don voor mannen. Donna was dan ook de perfecte vrouwelijke huisvrouw-moedernaam op The Donna Reed Show in de jaren vijftig en zestig. Een andere verklaring is dat Donna de vrouwelijke vorm van Don uit Donald is. Donna kan echter ook op andere manieren herleid worden. Mogelijk is Donna van Friese herkomst, dan is er mogelijk verband met het Gaelic woord 'dun' of 'don' = 'heuvel' (vgl. ons woord 'duin'). Komen we vooral in plaatsnamen tegen. zoals Lugdunum (zowel de oorspronkelijke naam van Lyon in Frankrijk als van Leiden in nederland. Betekenis: 'heuvel van de (Ierse godheid) Lug'). Donna kan ook van Latijnse oorsprong zijn (maar dan is het Italiaans ook logisch), dan gaat het hier om een samentrekking van 'domina' = 'meesters', 'heerseres', 'edelvrouwe', 'vrouwe' (vgl. het Spaanse 'doña'). Varianten op de naam Donna zijn onder andere Dominata, Domenica en Dominica. Jezus' moeder Maria wordt vaak aangeduid als Madonna wat letterlijk genomen 'mijn vrouwe' betekent. De naam is ook bekend geworden door the Queen of Disco Donna Summer en de huidige bestsellerauteur Donna Tartt. Donna is in veel liedjes het hoofdonderwerp, van Ritchie Vallens Donna tot Hey Donna van the Rhythm Syndicate. De mooiste titel van een song is mogelijk Donna the Prima Donna van Dion DiMucci.

Beroemdheden met de naam Donna

Donna Mills
Actrice

Donna Mills is een Amerikaans actrice. Ze is waarschijnlijk vooral bekend van haar rol als Abby Fairgate Cunningham Ewing Sumner in de serie Knots Landing.

Donna Fargo
Zangeres

Donna Fargo, geboren als Yvonne Vaughan, is een Amerikaanse countryzangeres. Haar succes had Fargo vooral te danken aan haar opgewekte en onbevangen manier van doen. Haar songs hadden vaak een optimistische uitstraling en geloofwaardige melodieën en maakten haar ook buiten het countrycircuit bekend.

Donna Tart
Schrijfster

Donna Tartt (Greenwood (Mississippi), 23 december 1963) is een Amerikaans schrijfster. Ze debuteerde in 1992 met de roman The Secret History, Nederlandse titel: 'De verborgen geschiedenis', over 6 studenten klassieke talen, die op zoek gaan naar de vervoering, die door Euripides in zijn toneel 'Bakchai' werd beschreven.

Donna Summer
Zangeres

Donna Summer, pseudoniem van LaDonna Adrian Gaines, was een Amerikaans zangeres, songwriter en artieste. Ze was het bekendst van haar discohits uit de jaren 70, die haar de bijnaam "koningin van de disco" opleverden.

Boeken met de naam Donna

Donna Lisa
Auteur: Mirjam Oldenhave

Om te bewijzen dat Donna en Lisa echt beste vriendinnen zijn, geven ze elkaar spannende opdrachten. Zoals: neem een piercing door je wenkbrauw. Of: neem verkering met Tonnie, de absolute sukkel van de klas. Als Lisa verkering aan Tonnie vraagt, wil ze het de volgende dag gewoon weer uitmaken. Makkelijke opdracht! Maar het loopt heel anders dan ze dacht... Donna Lisa werd bekroond met een Vlag en Wimpel!

Muziek met de naam Donna

Donna
Artiest: Ritchie Valens

"Donna" is een nummer geschreven door Ritchie Valens, met de progressie uit de jaren '50. Het nummer werd in 1958 uitgebracht op Del-Fi Records. Geschreven als een eerbetoon aan zijn middelbare schoolliefde Donna Ludwig, was het Valens' best scorende single en bereikte het nummer 2 in de Billboard Hot 100 het volgende jaar.

Donna Donna
Artiest: Aaron Zeitlin

Donna donna is een lied over een kalf dat naar de slacht wordt gebracht. Het werd gemaakt door Sholom Secunda (muziek) en Aaron Zeitlin (tekst). Oorspronkelijk was het een lied in het Jiddisch (דאַנאַ דאַנאַ). Het werd in 1940-41 gecomponeerd voor het toneelstuk Esterke.

Films met de naam Donna

Donna (2021)

"A journey to find your own voice" Donna is een film geregisseerd door Jaret Martino. Wanneer Donna en Nick trouwen, beloven ze voor altijd samen te blijven, in rijkdom of armoede, in voor- en tegenspoed. Weldra wordt een kindje geboren. De Amerikaanse Droom van de jonge moeder spat uiteen, totdat ze de innerlijke kracht vindt om te luisteren naar een stem die ze nog niet eerder heeft gehoord: haar eigen stem.

Namen die lijken op Donna

Dana   -   Dane   -   Dani   -   Denne   -   Dina   -   Jonna

Hoe spel ik de naam Donna?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • O Oslo
 • N New York
 • N New York
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • O Omar
 • N Naomi
 • N Naomi
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • O Oscar
 • N November
 • N November
 • A Alfa

Zo spel je Donna met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter o
gebarentaal letter n
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Donna in braille

d
o
n
n
a

Zo sein je Donna in morsecode

— · ·
— — —
— ·
— ·
· —

Zo sein je Donna met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter o
nautische vlag letter n
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Donna bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een D

Top 10 meisjesnamen met 5 letters