Wouter Geboortekaartje naam Wouter j2

Betekenis Wouter

Heerser Over Het Leger
Meer informatie

Geslacht

Wouter wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Wouter is Germaans

Wouter is afgeleid van de naam Walter

Naamsopbouw

Wouter is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter W en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, u, e) en 3 medeklinkers (w, t, r).

Populariteit van de naam Wouter

Wouter is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Wouter tussen 1950 en 2023. De naam Wouter is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Wouter is 41x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Wouter

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Wouter of Wout is een Nederlandse jongensnaam die is afgeleid van de grondvorm Walter. De betekenis van deze Germaanse naam is "heerser over het leger" (walt - heersen; her - heer, leger). Of "heerser over het woud" (walt - woud; her - heer, heerser). De naam werd voor het eerst gepopulariseerd door de beroemde epische Duitse held Walther von Aquitaine en later door de schrijver Walther von der Vogelweide. De naam wordt voor het eerst geregistreerd in de 6e eeuw, met Walthari, de zoon van Wacho, die tijdens 539-546 koning van de Longobarden was. Oudhoogduitse vormen worden geregistreerd als Walthari, Waltari, Walthar, Waltar, Waltere, Waldheri, Waldhere, Waltheri, Walthere, Walther, Walter, Waldher en Valter. Het Oud-Engelse equivalent is Wealdhere, Oudnoors heeft Valðar en Valdarr. Er zijn mooie buitenlandse varianten van de naam. De Franse vorm van Wouter is Gautier, de Spaanse Gutiérrez of Guterres, en in Italië heet Wouter Gualtiero. Verwante namen zijn onder andere Wolter, Wilbert en Wiebe. Een afgekorte vorm is Wout. Wouter Kurpershoek en Wouter de Jonge zijn bekende dragers van deze naam.

Beroemdheden met de naam Wouter

Wouter Deprez
Cabaretier

Wouter Wilfried Deprez (Geluwe, 14 februari 1975) is een Vlaams komiek en cabaretier. Hij schreef bewerkingen in het West-Vlaams van Brels "Ne me quitte pas" ("Meug nie weggoan nie") en "A boy named Sue" van Johnny Cash ("Ne jongne genoamd An").

Wouter Bos
Politicus

Wouter Jacob Bos (Vlaardingen, 14 juli 1963) is een Nederlands voormalig politicus. Hij was minister van Financiën en vicepremier in het kabinet-Balkenende IV. Voorts was hij van 2002 tot 2010 politiek leider van de Partij van de Arbeid (PvdA).

Wouter Kurpershoek
Journalist

Wouter Kurpershoek (Rotterdam, 10 december 1964) is een Nederlandse journalist, media-adviseur en politicus.

Wouter de Jong
Acteur

Wouter de Jong (Den Haag, 3 februari 1981) is een Nederlands acteur. Hij studeerde af in Nederlands recht en aansluitend volgde hij een opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool. Daarna acteerde hij in onder andere Villa Achterwerk en Goede tijden, slechte tijden, waar hij bekend werd door zijn rol als Milan Alberts. Op theatergebied heeft De Jong onder andere bij het Noord Nederlands Toneel en bij Laura van Dolron gespeeld.

Boeken met de naam Wouter

Wouter en Mieke en het baby'tje in de schuur
Auteur: Jacques Vriens

Wouter en Mieke vinden de kersttijd geweldig. Wouter begrijpt nog niet zo veel van 'kersumus' en het baby'tje in het schuurtje, maar Mieke weet al best veel over Kerstmis. Ze mogen helpen de kerstboom te versieren en mama vertelt het verhaal over de geboorte van het kindje in de stal. Tijdens het kerstdiner vindt Wouter het maar niks dat er 'huisjes van kawouters' in de soep zitten.

De avonturen van Wouter
Auteur: S. van Duinen

Dit boek gaat over Wouter. Wouter is enig kind en heeft helemaal geen vriendje. Nu moet hij alles alleen doen. Niks aan. De oude boer Brand doet bijna nooit aardig tegen hem. En Jos, een grote jongen, plaagt hem altijd. Ook niks aan. Maar al moet Wouter alles alleen doen, toch beleeft hij veel avonturen. Het begint al met die griezelige praathond. En dan is er opeens een kippendief. Ook is er een geheim met de ezel van Daan en Gakkie de gans. Hendrik van boer Brand heeft postduiven. Al breng je die nog zo ver weg, ze komen toch weer terug in hun hok. Zal een kanarie dat ook kunnen? Wouter probeert het gewoon. Als het heeft gesneeuwd, heeft Wouter niemand die met hem wil sleeën. Maar dan komt Jos, die wil het wel. Opeens doet hij aardig tegen Wouter. Zal dat goed aflopen? Als Wouter met boer Brand mee mag naar Urk, beleeft hij weer van alles. O, wat heeft Wouter veel te vertellen als hij thuiskomt. En... hij praat ook al een beetje Urkers.

Wouter
Auteur: Jacques Roeland

Wouter is een boek van Jacques Roeland. “Toen mijn schoonvader nog leefde had hij het wel eens over de oorlog. Met name aan het onderduiken in een doktersgezin had hij goede herinneringen. Over de tijd die hij als arbeider in Duitsland had doorgebracht, bewaarde hij het stilzwijgen. Na het overlijden van mijn schoonvader besloot ik in 2018 om hier iets mee te doen. Ik wilde uitzoeken hoe zijn leven in oorlogstijd er uit moet hebben gezien. Na veel speurwerk, onderzoek en gesprekken met mijn schoonmoeder ben ik tot dit fictieve verhaal ‘Wouter, van student tot onderduiker’ gekomen. Het is gebaseerd op waargebeurde feiten.”

Namen die lijken op Wouter

Walter   -   Wiktor

Naamdag van Wouter

08 april

Hoe spel ik de naam Wouter?

Internationaal alfabet

 • W Washington
 • O Oslo
 • U Uppsala
 • T Tripoli
 • E Edison
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • W Wendy
 • O Omar
 • U Ursula
 • T Tamara
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • W Whiskey
 • O Oscar
 • U Uniform
 • T Tango
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Wouter met gebarentaal.

gebarentaal letter w
gebarentaal letter o
gebarentaal letter u
gebarentaal letter t
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Wouter in braille

w
o
u
t
e
r

Zo sein je Wouter in morsecode

· — —
— — —
· · —
·
· — ·

Zo sein je Wouter met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter w
nautische vlag letter o
nautische vlag letter u
nautische vlag letter t
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Wouter bekijken?

Top 10 jongensnamen met een W

Top 10 jongensnamen met 6 letters