Leander Geboortekaartje naam Leander u2

Betekenis Leander

Leeuwman.
Meer informatie

Geslacht

Leander wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

Naamsopbouw

Leander is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 3 klinkers (e, a, e) en 4 medeklinkers (l, n, d, r).

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Leander maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Leander

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Leander is zowel een jongensnaam als een meisjesnaam. Leander is in bijna alle landen overwegend een jongensnaam. In Nederland bijvoorbeeld, geven ouders de naam 95 van de 100 keer aan een zoon. In Argentinië is het dan weer andersom. De naam Leandere is van Griekse oorsprong en betekent "leeuwman". Leander is een bijna onbekende naam met een groot potentieel als mogelijk alternatief voor de veelgebruikte Alexander en Leonardo. In de Griekse legende was Leander de machtige figuur die elke nacht over de Hellespont zwom om zijn geliefde Held, een priesteres van Venus, te bezoeken. Leander is momenteel een Top 25-naam in Noorwegen; Leandro is de aantrekkelijke Spaanse vorm, Aleandro de Italiaansee en Leandre is populair in Frankrijk - die naam verschijnt in drie Moliere-toneelstukken. De naam is ook populair in combinatie namen. Wij kwamen al Leander Albert en Leander Cornelus tegen. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Sint Leander, tenniser Leander Paes en uitvinder Leander McCormick. In België kennen we voetballer Leander Dendoncker en schrijver Leander Hanssen. De naam Leander doet het ook al lange tijd zeer goed bij schrijvers en regisseurs. Leander Sydnor was de naam van een van de jongere rechercheurs van The Wire. Amy Leander is een personage in Lauren DeStefano's "The Internment Chronicles". Leander Cephas Whitlock is een hoofdkarakter in de HBO serie "Boardwalk Empire" en Leander Holmes Charlotte's oom in de Charlotte Holmes-romans van Brittany Cavallaro. Verder is Leander ook nog een Deens merk en fabrikant van baby uitzet, en is een Leander ook een type Marineschip van de Engelse marine.

Beroemdheden met de naam Leander

Leander Schlegel
Componist

Leander Schlegel (Oegstgeest, 2 februari 1844 – Overveen, 20 oktober 1913) was een Nederlandse componist en pianist.

Leander Hanssen
Schrijver

Leander Hanssen Sr. (Hechtel, 18 oktober 1954) is een Vlaamse schrijver van jeugdboeken. Hij is vooral bekend door het Bajka-kwartet, dat hij samen met de tekenaar Caryl Strzelecki maakte.

Leander Dendoncker
Voetballer

Leander Dendoncker is een Belgische voetballer die doorgaans als middenvelder speelt. Hij tekende in augustus 2022 een contract bij Aston Villa, dat hem overnam van Wolverhampton Wanderers. Dendoncker debuteerde in 2015 in het Belgisch voetbalelftal.

Leander Paes
Tennisser

Leander Paes is een professioneel tennisspeler uit India, die een groot aantal dubbelspeltitels heeft behaald, waarvoor hij de Rajiv Gandhi Khel Ratna-onderscheiding heeft gekregen. In 1999 behaalde hij de dubbelspeltitel in het heren- en gemengd dubbelspeltoernooi van Wimbledon.

Leander Jameson
Politicus

Leander Starr Jameson was een Brits koloniaal politicus in Zuid-Afrika, vooral bekend om de naar hem vernoemde Jameson Raid. Daarnaast diende hij als 10e premier van de Britse Kaapkolonie van 1904 tot 1908.

Leander van Sevilla
Heilige

Hij werd rond 540 geboren en was afkomstig uit een Romeinse familie te Cartagena. Op jonge leeftijd trad hij in een klooster. Als monnik wist hij Hermenegild, de zoon van de koning der Wisigothen Leovigild, tot het christendom te bekeren. Daarna begaf hij zich naar Constantinopel om te proberen Hermengild voor de doodstraf te redden. In die tijd raakte hij bevriend met de latere paus Gregorius de Grote. Zijn zendingsreis mislukte, want in 586 werd Hermenegild terecht gesteld. Intussen was Leander een jaar tevoren benoemd tot zevende aartsbisschop van Sevilla. Toen Hermenegild's broer Reccared weer een jaar later zijn vader opvolgde als koning der Wisigothen, werd hij diens raadsman. Met succes probeerde hij de jonge vorst van zijn ariaanse voorkeuren af te brengen. Dat was een belangrijke stap naar de vereniging der wisigothen in Spanje met de moederkerk. Leander mag gelden als één van de krachtigste ijveraars voor dit ideaal. Ook Leander's broers Fulgentius († ca 633; feest 16 januari) en Isidorus († 636; feest 4 april) waren bisschop, respectievelijk van Ecija in Andalusië en Sevilla. Toen zijn zuster Florentina op jonge leeftijd haar ouders verloor, werd zij aan de zorgen van haar oudste broer Leander toevertrouwd. Ze trok zich terug in een klooster waarvoor Leander een leefregel schreef. Waarschijnlijk was ze er ook een tijd abdis. Hij is patroon van de Spaanse stad Sevilla. Zijn voorspraak wordt ingeroepen tegen reumatiek.

Organisaties met de naam Leander

Fabrikant baby uitzet: Leander

Het verhaal van Leander begon in 1998, toen de schoonzus van Stig Leander een tweeling verwachtte. Dat zette hem aan het denken. Zou het mogelijk zijn om een ​​wieg te ontwerpen die zowel de ontwikkeling van een kind kan kalmeren als stimuleren? Als geschoold smid was Stig lange tijd betrokken bij de ontwikkeling van stoelen, fietsen en kinderwagens. Het idee was om een ​​eenvoudig, functioneel meubel te maken dat aan een reële behoefte zou voldoen. In dit geval, kalmeer een van de tweelingen terwijl de andere tweeling werd gevoed. Stig Leander zag iets wat niemand eerder had gezien. Hij zag de visie van een wieg die echt iets nieuws zou kunnen doen - in ontwerp en functie. Nog geen jaar later was de eerste serie van de inmiddels legendarische Leander Classic™-wieg verkrijgbaar in geselecteerde winkels in Denemarken. Tegenwoordig exporteert Leander naar meer dan 30 landen wereldwijd. Productontwikkeling, administratie en magazijn bevinden zich in het hoofdkantoor van Leander in Silkeborg, Denemarken. De productie is ondergebracht bij langdurige samenwerkingspartners in verschillende delen van Europa.

Roeivereniging: Leander Club

De Leander Club is een van de oudste roeiverenigingen ter wereld, en de oudste zonder academische binding. De Leander Club stamt uit 1818. In het begin was de club in Londen gevestigd. Aan het eind van de negentiende eeuw bleek een locatie meer stroomopwaarts aan de oevers van de Thames, met name bij Henley Bridge een ideale plek om te roeien, een reden voor de Leander Club om in 1897 een site aan te kopen en haar clubhuis daarheen te verplaatsen. Sinsdien is de club ook in de directe omgeving van de wedstrijdbanen van de Henley Royal Regatta gevestigd, in Remenham, enkel door de brug gescheiden van het dorpscentrum van Henley-on-Thames. Pas sinds 1998 is het voor vrouwen mogelijk om lid te worden.

Namen die lijken op Leander

Lander

Hoe spel ik de naam Leander?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • E Edison
 • A Amsterdam
 • N New York
 • D Danemark
 • E Edison
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • E Eva
 • A Ali
 • N Naomi
 • D Daniël
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • E Echo
 • A Alfa
 • N November
 • D Delta
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Leander met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter e
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter d
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Leander in braille

l
e
a
n
d
e
r

Zo sein je Leander in morsecode

· — · ·
·
· —
— ·
— · ·
·
· — ·

Zo sein je Leander met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter e
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter d
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Leander bekijken?

Top 4 unisex met een L