Joan Geboortekaartje naam Joan u2

Betekenis Joan

God is genadig (van 'Jahweh is genadig')
Meer informatie

Geslacht

Joan wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

Joan is afgeleid van de naam Johannes

Naamsopbouw

Joan is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, a) en 2 medeklinkers (j, n).

Populariteit van de naam Joan

Joan is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Joan tussen 2021 en 2023. De naam Joan is minder populair geworden.

 • Joan is 19x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Joan maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Joan

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Joan is een mooie meisjes en jongensnaam. In Engelstalige landen en Nederland meestal een meisjesnaam, in Spanje altijd een jongensnaam en in Frankrijk en België meestal een jongensnaam. In de rest van de wereld variëren ouders met het geven van de naam aan een zoon of dochter. In Brazilië, Zweden en Zwitserland overwegend een jongensnaam, in Denemarken en Noorwegen overwegend een meisjesnaam. Als meisjesnaam is de naam Joan van Engelse oorsprong, als jongensnaam van Spaanse (meer specifiek Catalaanse) oorsprong. In beide gevallen is de naam Joan afgeleid van de naam Johannes. En daarmee is de betekenis "God is genadig", van 'Jahweh is genadig' of Yochanan' of 'de door God begenadigde' in het Hebreeuws. Er bestaan erg veel varianten op de naam Johannes. Johan, Joan, Jan, Yohan, Jonas, Jon, Joost, Hans, Han en Wannes. In het Engels luiden de varianten John, Jon, Johnny en Jonny, in het Deens wordt het Jens, in het Frans Jean, Juan in het Spaans, João in het Portugees, Joan dus in het Catalaans, Giovanni in het Italiaans, Jonas in het Litouws, Ion in het Roemeens, János in het Hongaars, en Sean (of Shaun en Shawn) of Ian voor de Schotse en Ierse talen. De vrouwelijke tegenhanger van Johannes is Johanna of Johanne; in het Engels wordt dit Joanna of Jane, in het Frans Jeanne, met vleiende verkleinnamen Jeanine of Janine. Terug naar de naam Joan. Spellingsvarianten die allemaal echt bestaan in Nederland en België zijn onder meer Joän , Joán , Joàn , Joân , Jóan , Joăn en JoAn. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de schilder Joan Miro, de Spaanse schrijver Joan Fuster, atlete Joan Benoit en de actrice Joan Crawford.

Beroemdheden met de naam Joan

Joan Benoit
Atlete

Joan Benoit-Samuelson (Cape Elizabeth - Maine, 16 mei 1957) is een voormalige Amerikaanse langeafstandsloopster, olympisch kampioene, Amerikaans kampioene op de 10.000 m en ex-wereldrecordhoudster op de marathon en halve marathon.

Joan Fuster
Schrijver

Joan Fuster i Ortells was een Valenciaans schrijver en "briljant, uitgesproken pan-Catalaanse essayist" die schreef in het Catalaans. Tevens was hij vanaf 1983 hoogleraar Catalaanse filologie aan de Universiteit van Valencia. Zijn bekendste werk is het historische essay Nosaltres els valencians.

Joan Crawford
Actrice

Joan Crawford (geboren Lucille Fay LeSueur, 23 maart 1905 - 10 mei 1977) was een Amerikaanse actrice. Begonnen als danseres in reizende theatergezelschappen voordat hij debuteerde op Broadway, kreeg Crawford in 1925 een contract voor een film van Metro-Goldwyn-Mayer.

Joan Mirõ
Schilder

Joan Miró was een Spaans kunstschilder, beeldhouwer, graficus en keramist, afkomstig uit Catalonië. Hij wordt gezien als een van de grootste surrealisten.

Films met de naam Joan

Red Joan (2018)

Een gepensioneerde weduwe wordt gearresteerd door de Britse geheime dienst voor het verstrekken van geheime wetenschappelijke informatie, en herbeleeft tijdens haar ondervraging de dramatische gebeurtenissen die haar leven hebben gevormd.

Namen die lijken op Joan

Jan   -   Jana   -   Jane   -   Jean   -   Jens   -   Jin   -   Joah   -   Joanieke   -   Joanna   -   Joanne   -   Joannes   -   João   -   Joart   -   Joas   -   Joaz   -   John   -   Jon   -   Jona   -   Joni   -   Jorn   -   Juan   -   Juna   -   June   -   Juno   -   Noan   -   Roan

Artikelen over de naam Joan

Hoe spel ik de naam Joan?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • O Oslo
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • O Omar
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • O Oscar
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Joan met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter o
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Joan in braille

j
o
a
n

Zo sein je Joan in morsecode

· — — —
— — —
· —
— ·

Zo sein je Joan met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter o
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Joan bekijken?

Top 8 unisex met een J

Top 17 unisex met 4 letters