Shelby Geboortekaartje naam Shelby u2

Betekenis Shelby

Van het landhuis, wilg (van oud Noorse Selja en Byr)
Meer informatie

Geslacht

Shelby wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Shelby is Engels en Noors.

Naamsopbouw

Shelby is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 1 klinkers (e) en 5 medeklinkers (s, h, l, b, y).

Shelby wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Shelby

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Shelby is zowel een achternaam als voornaam, en zowel een meisjesnaam als jongensnaam. Shelby is een sekseneutrale naam van Noorse afkomst, die 'wilg' of 'van het landgoed' betekent. Deze in Viking geboren naam is afgeleid van een Oud-Noorse achternaam Selby die de woorden selja, wat 'wilg' betekent, en byr, wat zich vertaalt naar 'landgoed', combineerde. De voor- en achternaam zijn dus afgeleid van "Selby". En Selby is ook een stad en burgerlijke parochie in Noord-Yorkshire, Engeland. De oorsprong van de stad dateert uit de oprichting van een Viking-nederzetting aan de oevers van de rivier de Ouse. De plaats is een inwoner van een Viking-kolonie; daarom lijkt de naam van Noorse oorsprong te zijn. Veel Engelse voornamen zijn afgeleid van familienamen of achternamen. En die familienamen of achternamen zijn vaak weer te herleiden naar een locatie (regio, stad of dorp), een omschrijving van een locatie (in bos, bij water, op de hei), een beroep of een uiterlijk kenmerk (rood haar, donkere huid, grote neus (ja, echt waar)). En bij Shelby dus van de stad Selby. Van oudsher dus een achternaam en jongensnaam, maar tegenwoordig veel vaker voornaam en meisjesnaam! Shelby's associatie met de wilg geeft de naam een ​​mystieke en gracieuze eigenschap die de natuurlijke charme van de baby zeker naar voren zal brengen. Hoewel het voorheen dus in gebruik was als een zeldzame mannelijke naam, werd het gepopulariseerd als een vrouwelijke naam door de hoofdpersoon in de film The Woman in Red (1935). Dit werd later versterkt door de film Steel Magnolias (1989) waarin Julia Roberts een personage met deze naam speelde. Shelby is sowieso een favoriete naam bij schrijvers en regisseurs. Zo is Shelby Marx een personage in de tv-serie 'iCarly' en Shelby Corcoran een hoofdpersonage in de tv-serie "Glee". Shelby is ook een personage in tv-serie 'Hart of Dixie' en Shelby Myers een karakter in Leigh Kenyons "The Zebra Riders". Er bestaat zelfs een hele Tv-serie over Shelby. Dat is 'The Mystery Files of Shelby Woo'. Shelby Prince is ook een personage in tv-serie "The Client List" en een karakter in de serie "The Wolves Of Mercy Falls" van Maggie Stiefvater. Shelbya hoofdpersoon in de serie 'Fallen' van Lauren Kate. Verder is is de Shelby American Cobra een mooi model van het Amerikaanse automerk Shelby Motors.

Beroemdheden met de naam Shelby

Shelby Young
Actrice

Shelby Young is een Amerikaanse actrice. Ze staat bekend om haar rollen in American Horror Story, Days of Our Lives, The Social Network en de Star Wars-franchise, evenals haar aanwezigheid op sociale media.

Carroll Shelby
Auto coureur

Carroll Hall Shelby (Leesburg (Texas), 11 januari 1923 – Dallas, 10 mei 2012) was een Amerikaans coureur en ontwerper/bouwer van auto's. Na zijn carrière als coureur begon hij een racerijschool en ook de Shelby-American company. In dit bedrijf ontwierp en bouwde hij de bekende AC Cobra auto's, met het chassis van AC cars en motoren van Ford.

Shelby Keeton
Model

Shelby Keeton is een Amerikaans model dat in hoofdartikelen heeft gestaan ​​voor Interview Magazine, Marie Claire en Elle.

Shelby Lynne
Zangeres

Shelby Lynne is een Amerikaanse zangeres en songwriter en de oudere zus van singer-songwriter Allison Moorer. Het succes van haar poprockalbum I Am Shelby Lynne leidde ertoe dat ze de Grammy Award voor beste nieuwe artiest won, ondanks dat het haar zesde studioalbum was.

Boeken met de naam Shelby

The Shelby Story
Auteur: Volkert Greveling

De Shelby Boys volgt drie vrienden die dienst nemen in het Amerikaanse leger ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het is het jaar 1943. Jim, Tim en Joe komen na hun basisopleiding bij een nieuw te formeren Rangerbataljon terecht. Hun Rangeropleiding in Amerika en Engeland bereidt hen voor op de invasie van bezet Europa. Ver verwijderd van huis en haard vechten ze voor hun land en de principes waarvoor ze staan. Het is een verhaal over vriendschap, ontluikende liefde en de sprong naar volwassenheid in een periode dat de wereld op zijn kop stond. Het romantische verhaal volgt nauwgezet de historische tijdlijn, waardoor het een unieke leeservaring wordt.

Muziek met de naam Shelby

Shelby's Song
Artiest: Charley Reynolds

Shelby's Song is een nummer van Charley Reynolds.

Shelby
Artiest: Band

Shebly is een Amerikaanse indie band. Hun grootste hit scoorden ze met 'The Golden Boy"

Films met de naam Shelby

Ford v Ferrari, The Carroll Shelby Story (2019)

Ford v Ferrari, The Carroll Shelby Story (2019) is een film over het waargebeurde verhaal van auto-ontwerper Carroll Shelby en autocoureur Ken Miles. Samen bouwden zij een raceauto voor Ford Motor Company om de strijd aan te gaan met het dominante raceteam van Enzo Ferrari tijdens de 24-uur van Le Mans in 1966. "They took the American dream for a ride"

Geografie met de naam Shelby

Plaats (City): Shelby (North Carolina, VS)

Shelby is een plaats (city) in de Amerikaanse staat North Carolina, en valt bestuurlijk gezien onder Cleveland County. Shelby NC kent ongeveer 25.000 inwoners.

Plaats (City): Shelby (Ohio, VS)

Shelby is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Ohio, en valt bestuurlijk gezien onder Richland County. Shelby kent ongeveer 10.000 inwoners.

Artikelen over de naam Shelby

Hoe spel ik de naam Shelby?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • H Havanna
 • E Edison
 • L Liverpool
 • B Baltimore
 • Y Yokohama

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • H Hidde
 • E Eva
 • L Lorenzo
 • B Bo
 • Y Yfke

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • H Hotel
 • E Echo
 • L Lima
 • B Bravo
 • Y Yankee

Zo spel je Shelby met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter h
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l
gebarentaal letter b
gebarentaal letter y

Zo schrijf je Shelby in braille

s
h
e
l
b
y

Zo sein je Shelby in morsecode

· · ·
· · · ·
·
· — · ·
— · · ·
— · — —

Zo sein je Shelby met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter h
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l
nautische vlag letter b
nautische vlag letter y

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Shelby bekijken?

Top 9 unisex met een S

Top 6 unisex met 6 letters