Badr Geboortekaartje naam Badr j2

Betekenis Badr

Volle Maan (op zijn veertiende nacht)
Meer informatie

Geslacht

Badr wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Badr is Arabisch

Naamsopbouw

Badr is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 1 klinker (a) en 3 medeklinkers (b, d, r).

Populariteit van de naam Badr

Badr is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Badr tussen 2016 en 2023. De naam Badr is minder populair geworden.

 • Badr is 20x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Badr

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Badr (Arabisch : بدر ) is een bekende jongensnaam. De naam Badr is als een voornaam vooral een Arabische mannelijke naam. Heel soms wordt de naam ook gegeven aan een meisje. De betekenis van de naam Badr is "volle maan op zijn veertiende nacht". Badr is een directe koranische naam voor jongens. Het is ook de naam van de eerste grote veldslag in de islamitische geschiedenis, die plaatsvond in de buurt van een bekende bron genaamd Badr, en dus zijn naam kreeg. In de Koran staat: 'God had je al geholpen bij Badr, toen je zwak was. Vrees God, zodat je dankbaar mag zijn. (Koran 3:123)'. Een variant van de naam is Badar (بدر ). Een andere variant is Budur. Budur is een Arabische naam voor jongens en meisjes en betekent "volle manen". Het is het meervoud van Badr. Bekende dragers van de naam zijn natuurlijjk Badr Hari. En ook Badr El Kaddouri (voetballer) en Badr bin Abdulaziz Al Saud (Saudische hoogheid) zijn bekende dragers van de naam. De naam komt ook voor als achternaam, bijvoorbeeld zoals bij Zaki Badr (politicus). Badr is ook een plaats of stad in meerdere landen, onder meer in Egypte, Libië en Saudi Arabië.

Beroemdheden met de naam Badr

Bashir Badr
Dichter

Bashir Badr is een Indiase dichter. Hij doceerde Urdu aan de Aligarh Muslim University. Hij schrijft voornamelijk in de Urdu-taal, met name ghazals. Hij schreef ook een couplet met de titel Dushmani Jam Kar Karo in 1972 tijdens de Shimla-overeenkomst die draait om de opdeling van India.

Badr El Khadourri
Voetballer

Badr El Kaddouri is een Marokkaans voormalig voetballer. hij kwam uit voor het Marokkaans voetbalelftal. Hij speelde lange tijd voor Dynamo Kiev en won daar diverse landstitels en bekers.

Badr bin Abdulaziz Al Saud
Politicus

Badr bin Abdulaziz Al Saud (1932 - 1 april 2013) ( Arabisch : بدر بن عبد العزيز آل سعود , Badr bin 'Abd al 'Azīz Āl Sa'ūd) was een langdurig plaatsvervangend commandant van de Saoedische Nationale Garde en een senior lid van de Saoedische koninklijke familie.

Badr Hari
Kickbokser

Badr Hari is een Marokkaans-Nederlands kickbokser. Hari werd in 2007 K-1-zwaargewichtkampioen en in 2009 won hij de It's Showtime-wereldtitel voor zwaargewichten. Hij stond in 2008 en 2009 in de finale van de K-1 World Grand Prix Final.

Geografie met de naam Badr

: Slag bij Badr

De slag bij Badr (Arabisch: غَزْوَةُ بَدِرْ ), ook wel de Dag van het Criterium genoemd (Arabisch: يَوْمُ الْفُرْقَانْ, ) in de koran en door moslims, werd gevochten op dinsdag 13 maart 624 na Chr. (17 Ramadan, 2 AH), in de buurt van de huidige stad Badr, provincie Al Madinah in Saoedi-Arabië. Mohammed, die het bevel voerde over een leger van zijn Sahaba, versloeg een leger van de Quraysh onder leiding van Amr ibn Hishām, beter bekend als Abu Jahl. De slag markeerde het begin van de zesjarige oorlog tussen Mohammed en zijn stam. Voorafgaand aan de slag hadden de moslims en de Mekkanen eind 623 en begin 624 verschillende kleinere schermutselingen uitgevochten.

Hoe spel ik de naam Badr?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • A Amsterdam
 • D Danemark
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • A Ali
 • D Daniël
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • A Alfa
 • D Delta
 • R Romeo

Zo spel je Badr met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter a
gebarentaal letter d
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Badr in braille

b
a
d
r

Zo sein je Badr in morsecode

— · · ·
· —
— · ·
· — ·

Zo sein je Badr met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter a
nautische vlag letter d
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Badr bekijken?

Top 10 jongensnamen met een B

Top 10 jongensnamen met 4 letters