Rosalie Geboortekaartje naam Rosalie m2

Betekenis Rosalie

Roem, De Bloemsoort Roos, Zachtaardig paard
Meer informatie

Geslacht

Rosalie wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Rosalie is Frans

Rosalie is afgeleid van de naam Rosa

Naamsopbouw

Rosalie is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter R en is opgebouwd uit 4 klinkers (o, a, i, e) en 3 medeklinkers (r, s, l).

Populariteit van de naam Rosalie

Rosalie is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Rosalie tussen 1996 en 2023. De naam Rosalie is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Rosalie is 133x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 15x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Rosalie

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Rosalie is een vrouwelijke naam van Franse oorsprong die Mooie roos betekent. Oorspronkelijk is het een verkleinwoord voor Rose, Rosaline of Rosalyn. Rosaline is een mooie Spaanse meisjesnaam. De naam Rosaline is ouder dan je denkt, samen met de naam Rosalinde en Rosamund. De herkomst en betekenis is niet helemaal duidelijk. Rosalin als meisjesnaam is waarschijnlijk van oud-Duitse oorsprong, en de betekenis van Rosalin is "zachtaardig paard". Rosalin is verwant aan de Oud-Duitse naam Rosalind. En waarschijnlijk is deze naam afgeleid van de Oud-Germaanse naam "Roslindis" die uit twee elementen bestaat: "(h)ros" met betekenis paard en "linþia" met betekenis zacht, mild. Dit kan worden geïnterpreteerd als "volgzaam paard, getraind paard , zachtmoedig paard". In een andere verklaring komt Rosaline van het Latijnse Rosa 'roos'. En het kan ook een verkorting zijn van een Germaanse naam met als eerste element Rod-, Hrôth- en dat betekent 'roem'. Rosalyn kan overigens ook een samenvoeging zijn van de namen Rose en Lyn. In Nederland was de naam Rosalie lange tijd een slapende Doornroosje. Sinds de jaren 70 is de opmars begonnen. De naam is verder erg populair in Frankrijk, Duitsland, België en de Verenigde Staten. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Rosalie Allen (zangeres) en Rosalie Deighton, een Nederlands Engelse zangeres. In Nederland is Rosalie van Breemen een bekende drager. Rosalie is ook de naam van een personage in de populaire Twilight-serie. De mooie vampier Rosalie Hale heeft deze naam uit het midden van de eeuw nieuw leven ingeblazen, en het feit dat het personage zowel sympathiek als relatief klein is, betekent dat Rosalie de kans heeft om weer te gedijen als een babynaam zonder zich onnodig gebonden te voelen aan Twilight. Lange tijd was Rosalie's belangrijkste aanspraak op roem trouwens via de gelijknamige Broadway-musical uit 1928, die tien jaar later een film werd, beide met een hit. Rosalie werd in de literatuur gebruikt als personagenaam door Anne Bronte en Oscar Wilde. Halverwege de twintigste eeuw was Rosalie de naam van de dochter op The Goldbergs. Meer recentelijk is Rosalie een personage op Grimm. Rosalie is blijkbaar ook een fantastische naam om over te zingen, want Bing Crosby, Thin Lizzy en Michale Tarry maakten er een lied over.

Beroemdheden met de naam Rosalie

Rosalie Hale
Personage

Rosalie Hale is een van de hoofdpersonen uit de film en de boekenreeks Twilight, geschreven door Stephenie Meyer. Ze is de adoptiedochter van Carlisle en Esme Cullen en de adoptiezus van Edward, Emmett en Alice Cullen en Jasper Hale. Emmett Cullen is tegelijkertijd ook haar echtgenoot.

Rosalie Allen
Zangeres

Rosalie Allen was een Amerikaanse countryzanger, songwriter, gitarist, columniste en televisie- en radiopresentator die bekend stond om haar jodelen. Ze stond bekend als de Queen of Yodeling en was de eerste vrouw die werd ingewijd in de Country Music DJ Hall of Fame.

Rosalie Deighton
Zangeres

Rosalie Deighton is een Engelse zangeres en songwriter. Deighton werd geboren in Breda, Nederland. Het gezin verhuisde naar Barnsley, South Yorkshire toen Rosalie acht jaar oud was. Samen met haar broers en zussen en beide ouders trad Deighton op als onderdeel van de Deighton Family op albums Mama Was Right (1990), Acoustic Music Meant to Suit Most Occasions (1988) en Rolling Home

Rosalie van Breemen
Model

Rosalie van Breemen (Utrecht, 2 augustus 1966) is een voormalig Nederlands fotomodel, tv-presentatrice en journaliste. Ze deed mee aan Miss International 1984 en won de Miss World University 1986. Op 18-jarige leeftijd maakte Van Breemen haar debuut als presentatrice, in het programma Popshop TV bij de NCRV. In Frankrijk presenteert zij Rosalie et les Collectionneurs.

Muziek met de naam Rosalie

Rosalie
Artiest: Musical

Rosalie is een musical met muziek van George Gershwin en Sigmund Romberg, tekst van Ira Gershwin en P.G. Wodehouse, en boek van William Anthony McGuire en Guy Bolton. Het verhaal gaat over een prinses uit een ver land die naar Amerika komt en verliefd wordt op een luitenant van West Point. Het werd voor het eerst geproduceerd op Broadway in 1928 in het New Amsterdam Theatre. Het werd in 1937 aangepast als een muzikale film met liedjes van Cole Porter.

Namen die lijken op Rosalie

Rosalia   -   Rosaline   -   Rosalyn   -   Roselin   -   Roselyn

Hoe spel ik de naam Rosalie?

Internationaal alfabet

 • R Roma
 • O Oslo
 • S Santiago
 • A Amsterdam
 • L Liverpool
 • I Italia
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • R Ruben
 • O Omar
 • S Samira
 • A Ali
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • R Romeo
 • O Oscar
 • S Sierra
 • A Alfa
 • L Lima
 • I India
 • E Echo

Zo spel je Rosalie met gebarentaal.

gebarentaal letter r
gebarentaal letter o
gebarentaal letter s
gebarentaal letter a
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Rosalie in braille

r
o
s
a
l
i
e

Zo sein je Rosalie in morsecode

· — ·
— — —
· · ·
· —
· — · ·
· ·
·

Zo sein je Rosalie met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter r
nautische vlag letter o
nautische vlag letter s
nautische vlag letter a
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Rosalie bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een R

Top 10 meisjesnamen met 7 letters