Patrick Geboortekaartje naam Patrick j2

Betekenis Patrick

Adellijk, Patricisch, Nobel (van Latijnse 'patricius')
Meer informatie

Geslacht

Patrick wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Patrick is Latijn

Naamsopbouw

Patrick is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter P en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, i) en 5 medeklinkers (p, t, r, c, k).

Populariteit van de naam Patrick

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Patrick tussen 1964 en 2006. De naam Patrick is minder populair geworden.

 • Patrick is 10x gegeven als voornaam in 2006

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Patrick

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Patrick is een mooie en nobele jongensnaam. De naam Patrick is een naam die afstamt van het Latijnse patricus, wat patriciër, iemand van adel, betekent. De vrouwelijke variant van deze naam is Patricia of Patty. De naam Patrick komt in Ierland veel voor als Pádraig of Pádraic, uit te spreken als "Powrick". Dit werd wegens de schrijfwijze afgekort tot Paddy, en is heden ten dage in de Angelsaksische landen een aanduiding voor Ieren in het algemeen. In de Verenigde Staten noemt men een boevenwagen ook wel een paddywagon. Dit is ontstaan uit het vooroordeel dat veel criminelen (of veel politieagenten) van Ierse afkomst zijn. Patrick is een Amerikaanse heldennaam via Patrick ("Geef me vrijheid of geef me de dood") Henry. En er zijn ook een aantal meer recente opmerkelijke Patricks, waaronder de Amerikaanse acteurs Patrick Ewing, Patrick Swayze, Patrick Dempsey, politicus Patrick Buchanan, Patrick Stewart en Patrick Wilson. En Patrick speelt ook nog steeds in shows als The Mentalist en Desperate Housewives. U kunt ook overwegen de oorspronkelijke versie van de naam, Padraig, die door Patrick Ewing voor zijn zoon werd gebruikt, of een Europese versie zoals Patrice (Frans), Patrizio (Italiaans) of Patricio (Spaans). Saint Patrick is de patroonheilige van Ierland, die zijn volk in de vijfde eeuw tot het christendom bekeerde, wat een zoon met deze naam een ​​veel - en rauwe - gevierde feestdag zou bezorgen. In Suriname wordt de naam ook als achternaam gevoerd. Bekende dragers van de naam vind je overal. Patrick Bruel is een bekende Franse acteur, Patrick Swayze een Amerikaanse acteur en Patrick Henry 1 van de Founding Farthers van de Verenigde Staten. In Nederland kennen we onder meer acteur Patrick Martens en in België de politicus Patrick de Groote. Patrick is ook zeker een populaire naam bij schrijvers en regisseurs. Patrick Bateman is het hoofdpersonage in "American Psycho", Patrick Hendry een personage in de The Thing" series, Patrick Jane zoals al eerder gezegd het hoofdpersoon in "The Mentalist" en Patrick Turner een personage in "Call the Midwife".

Beroemdheden met de naam Patrick

Patrick de Groote
Politicus

Patrick De Groote (Brugge, 13 oktober 1958) is een Belgisch Vlaams-nationalistisch politicus van de N-VA. Hij was van 2010 tot 2014 lid van de Belgische Senaat. Bij de verkiezingen van 2014 was hij geen kandidaat meer en bijgevolg eindigde zijn parlementaire loopbaan. In 2018 verliet hij eveneens de lokale politiek. In december 2013 diende hij een voorstel in voor eerherstel van de tijdens WOI in Nederland geïnterneerde soldaten.

Patrick Bruel
Acteur

Patrick Bruel (Tlemcen (Algerije), 14 mei 1959) is een Frans zanger en acteur van Joodse komaf. De doorbraak kwam met het album Alors regarde. Daarop staan nummers als Place des grands hommes en het later nogmaals uitgebrachte Casser la voix, dat ver buiten de grenzen van Frankrijk bekend werd. De tour na het album Alors regarde was een succes. Hij slaagde er in om als Franse artiest een aantal keer Ahoy te vullen, waarvan twee keer volledig uitverkocht.

Patricius (Saint Patrick)
Heilige

Patricius (Engels: Saint Patrick, Iers: Naomh Pádraig; eind 4e eeuw – nabij Downpatrick, 17 maart 461) was een Romeins-Britse missionaris, bisschop en is heilig verklaard. Hij was actief in de vijfde eeuw. Van het begin van zijn activiteiten, noch van zijn geboorte zijn exacte gegevens bekend. Patricius zou geboren zijn in Romeins Britannia. Er zijn twee boeken van Patricius' hand, de Belijdenis en de Brief aan de soldaten van Coroticus. Daarin wordt duidelijk dat hij als jongen van 16 door Ierse heidenen als slaaf naar het eiland gebracht werd. Daar werd hij schaapherder en leerde Iers. Door een visioen kon hij vluchten en keerde hij naar zijn ouders terug, maar volgens een andere legende werd hij door heidense Ieren na 6 jaar naar Gallië gebracht. Hij volgde de priesteropleiding in Auxerre in het toenmalige Gallië. Paus Celestinus I (422-432) gaf hem in 431 de opdracht het heidense Ierland te kerstenen. Hij keerde naar het eiland terug om op de meest afgelegen plekken waar nog nooit een prediker gezien was het christendom te brengen. Mogelijk werd hij door zijn vroegere leraar, bisschop Germanus van Auxerre, tot eerste bisschop van Ierland gewijd. Hij had het niet makkelijk, omdat de katholieke Britten hem minachtten vanwege zijn lagere achtergrond en de Ieren hem wantrouwden omdat hij een vreemdeling was. Halverwege de 5e eeuw vestigde hij zijn bisschopszetel in Armagh. Hij zou honderden kerken hebben gesticht. Hij overleed in of na 461, mogelijk in Armagh of Saul (bij Downpatrick), waar hij is begraven.

Patrick Martens
Acteur

Patrick Martens (Breda, 4 april 1978) is een Nederlands acteur en presentator. Martens speelde in de soap Goede tijden, slechte tijden als Morris Fischer en later in de jongerensoap ZOOP op Nickelodeon. Daarna kwam hij in vaste dienst bij Nickelodeon en presenteerde hij van 2007 tot 2011 het programma Supernick. In 2017 was hij een van de deelnemers van het programma Celebrity Stand-Up. In 2018 vormde Martens met Marlayne Sahupala een dansduo in het RTL 4 programma Dance Dance Dance. In 2020 nam hij deel aan de jubileumeditie van Wie is de Mol?, in Italië. In de zesde aflevering moest hij het spel verlaten. Bij het programma Het Perfecte Plaatje wist hij in 2021 wel de finale te halen, die hij van Frits Sissing heeft gewonnen.

Patrick Kluivert
Voetballer

Patrick Stephan Kluivert is een voormalig Nederlands profvoetballer, voetbaltrainer en voetbalbestuurder. Kluivert speelde als centrumspits, maar werd ook soms als middenvelder of schaduwspits ingezet. Zijn grootste successen kende hij bij Ajax en FC Barcelona. Bij eerstgenoemde club won hij de meeste prijzen.

Films met de naam Patrick

De Patrick (2019)

De Patrick is een tragikomische en dramatische Vlaamse langspeelfilm uit 2019 in regie van Tim Mielants naar een scenario van Tim Mielants en Benjamin Sprengers met Kevin Janssens, Hannah Hoekstra en Jemaine Clement in de hoofdrollen. Patrick (38) woont met zijn ouders op een naturistencamping. Als zijn vader sterft, heeft hij de leiding, maar is hij zijn favoriete hamer kwijt. Zijn zoektocht wordt een existentiële zoektocht, wanneer een hamer wordt gebruikt bij een inbraakmisdrijf.

Natuurfenomenen

Croagh Patrick (Iers: Cruach Phádraig) is een berg van 764 meter in het westen van Ierland in het graafschap Mayo, ca. 8 kilometer van Westport. Iedere laatste zondag van juli (Reek Sunday) vindt hier een pelgrimstocht plaats waarbij ca. 25.000 pelgrims de tocht naar boven maken, velen blootsvoets. De berg dankt zijn naam aan de beschermheilige van Ierland, Sint Patrick.

Geografie met de naam Patrick

Plaats (Town): Patrick (South Carolina)

Patrick is een plaats (town) in de Amerikaanse staat South Carolina, en valt bestuurlijk gezien onder Chesterfield County. Er wonen ongeveer 400 mensen.

Organisaties met de naam Patrick

Fabrikant sport artikelen: Patrick

Patrick is een Belgisch bedrijf uit Oudenaarde dat sportschoenen, sportkleding en teamwear produceert.

Namen die lijken op Patrick

Patrice   -   Patricio

Artikelen over de naam Patrick

Hoe spel ik de naam Patrick?

Internationaal alfabet

 • P Paris
 • A Amsterdam
 • T Tripoli
 • R Roma
 • I Italia
 • C Casablanca
 • K Kilogramme

Nederlands alfabet

 • P Patrick
 • A Ali
 • T Tamara
 • R Ruben
 • I Iris
 • C Celine
 • K Kevin

NAVO-alfabet

 • P Papa
 • A Alfa
 • T Tango
 • R Romeo
 • I India
 • C Charlie
 • K Kilo

Zo spel je Patrick met gebarentaal.

gebarentaal letter p
gebarentaal letter a
gebarentaal letter t
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter c
gebarentaal letter k

Zo schrijf je Patrick in braille

p
a
t
r
i
c
k

Zo sein je Patrick in morsecode

· — — ·
· —
· — ·
· ·
— · — ·
— · —

Zo sein je Patrick met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter p
nautische vlag letter a
nautische vlag letter t
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter c
nautische vlag letter k

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Patrick bekijken?

Top 10 jongensnamen met een P

Top 10 jongensnamen met 7 letters