Yazid Geboortekaartje naam Yazid j2

Betekenis Yazid

Hij boekt vooruitgang, Verhoging, Toenemend, Groter wordend
Meer informatie

Geslacht

Yazid wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Yazid is Arabisch

Naamsopbouw

Yazid is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter Y en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, i) en 3 medeklinkers (y, z, d).

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Yazid maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Yazid

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Yazid is een mooie, verhogende naam. De naam Yazīd (Arabisch: يزيد, "toenemend", "meer toevoegen") is een Arabische naam. De naam Yazid is de Arabische variant van de naam Jozef, of Joseph, en die naam is Hebreeuws en betekent "Jehova neemt toe". Meer precies: Yazid is, net als Yazeed, een directe korannaam voor jongens en betekent "hij boekt vooruitgang", "hij neemt toe in macht en rijkdom", "hij wordt gelukkiger", "hij neemt toe in deugd". In Europa is de naam populair bij ouders in Frankrijk, België en Nederland. Diverse Kaliefs en Sultans dragen deze mooie naam, waaronder Yadiz I, Yadiz II en Yadiz van Marokko. Een bekende drager van de naam in de huidige tijd is Zinédine Zidane. Hij heet eigenlijk Zinédine Yazid Zidane. Andere bekende dragers zijn de Algerijnse voetballer Yazid Mansouri en de Franse zakenman Yadiz Sabeg.

Beroemdheden met de naam Yazid

Yazid Mansouri
Voetballer

Yazid Mansouri is een Algerijnse voormalig voetballer die bij voorkeur als middenvelder speelde. Hij was van 2001 tot en met 2010 international in het Algerijns voetbalelftal, waarvoor hij 67 wedstrijden speelde. Hij maakte zijn interlanddebuut op 6 november 2001, tegen Frankrijk in Parijs.

Yazid Sabeg
Ondernemer

Yazid Sabeg, is de voorzitter van de administratieve raad van het Franse hightechbedrijf CS Communication and Systems en tevens lid van het Franse Instituut voor Internationale en Strategische Betrekkingen.

Zinédine Zidane
Voetballer

Zinédine Yazid Zidane is een Frans-Algerijns voetbaltrainer en voormalig profvoetballer. Hij wordt gezien als de beste Franse voetballer ooit en staat daarnaast bekend als een van de beste middenvelders aller tijden. Tijdens zijn profcarrière speelde hij voor AS Cannes, Girondins de Bordeaux, Juventus en Real Madrid.

Yazid van Marokko
Sultan

Mawlay al-Yazid bin Mohammed, geboren op 6 mei 1750 in Fes en stierf op 23 februari 1792 in de buurt van Zagora, was een sultan van Marokko van 1790 tot 1792, een heerser van de 'Alawi-dynastie. Hij werd uitgeroepen tot sultan na de dood van zijn vader Mohammed bin Abdallah.

Yazid II
Kalief

Yazid II was een Omajjaads kalief van 720 tot 724. Hij was een neef van de vorige kalief Omar II en een zoon van Abd al-Malik. Tijdens zijn regering braken in het gigantische Arabische Rijk her en der onlusten uit. In 724 stierf hij aan tuberculose; hij werd opgevolgd door zijn broer Hisham.

Yazid I
Kalief

Yazid ibn Moe'awija ibn Aboe Sufyan (645 - 683) was de tweede kalief van de dynastie van de Omajjaden en regeerde slechts drie jaren tussen 680 en 683. Zoals zijn naam al aangeeft, was hij een zoon van Moe'awija I en een kleinzoon van Aboe Sufyan. Zijn moeder Maysun was christelijk. Zijn regeerperiode werd gekenmerkt door twee opstanden, waarvan de opstand van Hoessein, de kleinzoon van de profeet Mohammed, de belangrijkste was. In de Slag bij Karbala (Tweede Fitna) versloegen de troepen van Yazid Hoessein, de kleinzoon van de profeet Mohammed. Dit bleek uiteindelijk een pyrrusoverwinning te zijn, omdat veel gelovigen het vertrouwen verloren in deze heerser die het opgenomen had tegen een kleinzoon van de profeet.

Films met de naam Yazid

Hussein who said No (2020)

Hussein Who Said No (Perzisch: رستاخیز , wat opstanding betekent) is een historische film geregisseerd door Ahmad Reza Darvish. Het verhaal vertelt de Slag om Karbala op de Dag van Ashura en vertelt de opstand van Hussein ibn Ali in 680 CE tegen Yazid ibn Muawiyah ibn Abu Sufyan. Het verhaal van de film draait om Bukair ibn Al-Hurr ibn Yazid Al-Tamimi Ar-Riyahi. Na de dood van Mu'awiyah nam Yazid als de kalief van de moslims de controle over het kalifaat over en schreef een brief aan de gouverneur van Medina waarin hij hem vroeg trouw te zweren aan imam Hussein. Bukair, die is gekozen als de speciale koerier van de rechtbank in Damascus, krijgt de opdracht om de brief van Yazid in Medina te bezorgen. Hij is een gepassioneerde jongeman op zoek naar de waarheid.

Hoe spel ik de naam Yazid?

Internationaal alfabet

 • Y Yokohama
 • A Amsterdam
 • Z Zürich
 • I Italia
 • D Danemark

Nederlands alfabet

 • Y Yfke
 • A Ali
 • Z Zeynep
 • I Iris
 • D Daniël

NAVO-alfabet

 • Y Yankee
 • A Alfa
 • Z Zulu
 • I India
 • D Delta

Zo spel je Yazid met gebarentaal.

gebarentaal letter y
gebarentaal letter a
gebarentaal letter z
gebarentaal letter i
gebarentaal letter d

Zo schrijf je Yazid in braille

y
a
z
i
d

Zo sein je Yazid in morsecode

— · — —
· —
— · — —
· ·
— · ·

Zo sein je Yazid met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter y
nautische vlag letter a
nautische vlag letter z
nautische vlag letter i
nautische vlag letter d

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Yazid bekijken?

Top 10 jongensnamen met een Y

Top 10 jongensnamen met 5 letters