Adam Geboortekaartje naam Adam j2

Betekenis Adam

Mens (Hebreeuws: אָדָם ’ādām, "mens(heid)", Arabisch آدم)
Meer informatie

Geslacht

Adam wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Adam is Hebreeuws

Naamsopbouw

Adam is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 2 medeklinkers (d, m).

Populariteit van de naam Adam

Adam is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Adam tussen 2001 en 2023. De naam Adam is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Adam is 532x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Adam maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Adam

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Adam is een jongensnaam . Adam (Hebreeuws: אָדָם ’ādām, "mens(heid)", Arabisch آدم) was volgens het scheppingsverhaal in de Hebreeuwse Bijbel de eerste mens, rechtstreeks geschapen door God. Hij komt ook voor in het Nieuwe Testament, Koran, de Ahadith en het boek van Adam bij de Ginza Raba. Eva was zijn vrouw, hoewel sommige joodse tradities ook melding maken van Lilith als zijn eerste vrouw. De herkomst van de naam "Adam" is niet doorslaggevend verklaard. Er is mogelijk een verband met de semitische wortel ’dm ("rood zijn"). Het verbindende element ligt dan in de roodbruine huidskleur van de mens. Genesis 2:7 en 3:19 lijken een verband te leggen met ’ădāmāh ("aarde", "aardbodem") (vergelijk het Akkadische adamātu, "donkere, rode aarde") en kenmerken de mens daarmee als "aardling". Engelstaligen namen de naam Adam aan tijdens de middeleeuwen, en de populariteit ervan onder christenen nam toe na de Reformatie. Opmerkelijke dragers in de literatuur zijn de dienaar in het William Shakespeare-toneelstuk As You Like It (1599), en het titulaire personage in de George Eliot-roman Adam Bede (1859). De naam Adamina (Engels en Hebreeuws) is de vrouwelijke vorm van Adam. De naam Adam kent vele varianten, in vele talen. De naam heeft wel 63 varianten die worden gebruikt in het Engels en andere talen. Varianten die in het Engels worden gebruikt, zijn onder meer Ad, Adama, Adamh, Adams, Adamson, Adan (ook gebruikt in het Italiaans en Spaans), Adam, Adcock, Addams, Addem, Addis (ook gebruikt in het Spaans), Ade, Adham, Adim, Adkin, Adom (ook gebruikt in het Afrikaans en Armeens), Aiken, Akamu (ook gebruikt in het Hawaiiaans), Atim, Atkin, Atkins, Ádhamhnán (ook gebruikt in het Gaelic), Edam, Edem, Edim, Edom en Edym. De koosnaam Addie en de spellingsvariant Addam zijn andere Engelse vormen. Andere buitenlandse varianten van Adam zijn Aatami (Fins), Adamec (Tsjechisch), Adamek (Tsjechisch en Pools), Adamik (Tsjechisch), Adamka (Russisch), Adamko (Tsjechisch), Adamo (Italiaans en Spaans), Adamok (Tsjechisch), Adao (Portugees en Spaans), Adas (Pools en Russisch), Adán (Spaans), Adão (Portugees), Adem (Turks), Adhamh (Gaelisch, Iers en Schots), Adi (Hongaars en Jiddisch), Admiel (Hebreeuws), Adnet (Frans), Adnon (Spaans), Adnot (Frans), Adok (Pools), Adomas (Litouws), Adrien (Hongaars), Atam (Armeens), Àdhamh (Schots), Ádám (Hongaars), Ádhamh (Iers), Damek (Tsjechisch en Slavisch), Erdmann (Duits), Keady (Schots) en Keddie (Schots). Specifieke buitenlandse varianten zijn de koosnaam vormen Addy (Spaans), Adie (Schots) en Adif (Schots). Doorgaans wordt binnen de islam aangenomen dat Adam de eerste profeet was.

Beroemdheden met de naam Adam

Adam Mickiewicz
Dichter

Adam Bernard Mickiewicz was een Pools dichter. Hij wordt, nog voor Zygmunt Krasiński en Juliusz Słowacki, als de grootste Poolse dichter van de 19de eeuw beschouwd. Zijn hoofdwerk, de roman in verzen Pan Tadeusz, is een in Polen nog veel gelezen klassiek werk.

Adam Sandler
Acteur

In 2011 kreeg Sandler een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame. Adam Richard Sandler is een Amerikaans acteur, muzikant, producer en komiek.

Adam Smith
Wetenschapper

Adam Smith was een Schotse moraalfilosoof en een pionier op het gebied van de politieke economie. Adam Smith was een van de belangrijkste figuren van de Schotse verlichting. Hij is de auteur van The Theory of Moral Sentiments en An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations.

Adam Curry
Presentator

Adam Clark Curry (Arlington, Virginia,[bron?] 3 september 1964) is een Nederlands-Amerikaans presentator en ondernemer. Curry was enige tijd een promotor van het webloggen. In 2004 werd hij lid van de Socialistische Partij, een deal met SP-leider Jan Marijnissen die een weblog begon. Curry legde zich toe op het podcasten, een kruising van radio met weblog, waarvan hij een van de belangrijkste inspirators werd.

Adam Clayton
Muzikant

Adam Charles Clayton is de basgitarist van de Ierse rockband U2. Hij speelt voornamelijk bas, maar zo af en toe speelt hij ook gitaar. Adam Clayton is van Britse afkomst, maar zijn gezin verhuisde naar Ierland toen Adam vijf jaar oud was.

Adam Levine
Zanger

Adam Noah Levine is een Amerikaanse popzanger en gitarist. Hij is vooral bekend als leadzanger en gitarist van de Californische popband Maroon 5.

Boeken met de naam Adam

Kleine Adam
Auteur: Mariette Vanhalewijn

Kleine Adam is een mooi kinderboek van Mariette Vanhalewijn. Kleine Adam is niet tevreden met de wereld zoals hij nu is. Hij veegt hem weg. Adam neemt zijn kleurkrijtjes en begint met veel verbeelding de wereld opnieuw te tekenen. Maar dat loopt een beetje anders dan hij had verwacht.

Kinderen van Adam
Auteur: Petra van Helden

Toegankelijk gezinsboek voor iedereen die meer wil weten over het heilige boek van de islam, prachtig geïllustreerd door Els van Egeraat. Adam, Ibrahiem (Abraham), Salih en Mariam (Maria); in de Koran staan bekende en minder bekende verhalen. In Kinderen van Adam vind je deze op een toegankelijke manier naverteld. Lees hoe God aan Adam en zijn nakomelingen de opdracht gaf om goed voor de aarde te zorgen; hoe Noeh een groot schip bouwde; hoe Moesa zijn volk redde van de Egyptenaren; en hoe Ibrahiem de moed vond om bij zijn mening te blijven dat er maar één ware God bestaat. Het zijn stuk voor stuk mooie verhalen om (voor) te lezen. Maar meer nog dan dat geven de verhalen richtlijnen om goed te leven. Met dit boek hoopt Petra moslim- én niet-moslimkinderen kennis te laten maken met de bijzondere verhalen uit de Koran.

Films met de naam Adam

The Adam Project (2022)

The Adam Project is een film van regisseur Shawn Levy. De tijdreizende gevechtspiloot Adam maakt een noodlanding in 2022 en gaat samen met zijn twaalfjarige ik op een missie om de toekomst te redden. De film opent in 2050. Gevechtspiloot Adam Reed heeft zojuist een jet gestolen en scheert door de ruimte, met een boze achtervolger in zijn kielzog. Reed raakt gewond, maar weet ternauwernood te ontsnappen door een wormgat in te vliegen, waardoor hij in het jaar 2022 belandt. Daar ziet hij hoe zijn leven als puber ooit was: videogames spelen, klappen incasseren op het schoolplein en irritante grapjes maken om zijn moeder te plagen.

Adam (2019)

ADAM is het speelfilmdebuut van regisseur Maryam Touzani, die ook het script schreef. De film is ‘een mooie, ingetogen ode aan solidariteit en moederschap’ (VPRO) en vertelt hoe twee vrouwen elkaar een toekomst bieden in het Marokko van nu. In Casablanca gaat de zwangere, ongetrouwde Samia (Nisrin Erradi) van deur naar deur op zoek naar een dak boven haar hoofd. Wanneer ze aanklopt bij Abla (Lubna Azabal, INCENDIES) blijft ook haar deur in eerste instantie gesloten. Maar als weduwe en alleenstaande moeder van de 8-jarige Warda, weet Abla hoe moeilijk het leven in Marokko kan zijn en laat de jonge vrouw uiteindelijk toch toe. Geleidelijk vinden ze steeds meer steun bij elkaar en gaat Samia aan de slag in Abla’s bakkerij. Samen bakken ze de heerlijkste Marokkaanse lekkernijen. ADAM ging op in première op het Filmfestival van Cannes, waar de film werd geselecteerd voor Un Certain Regard. Op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam (IFFR) werd de film omarmd door het publiek met een score van maar liefst 4.6 (van 5) in de publiekspoll.

Kunst met de naam Adam

Schilderij: De schepping van Adam

De schepping van Adam is een wereldberoemd schilderij van Michelangelo Buonarroti. Het plafondschilderij van de beroemde schilder Michelangelo Buonarroti mag in geen enkele lijst van beroemde schilders ontbreken. De schepping van Adam toont hoe God Adam tot leven wekt met zijn uitgestrekte wijsvinger. Dit is om te symboliseren dat Adam van God afstamt en een deel van Hem is. Inhoudelijk behoort het tot een hele serie van negen fresco's. Het plafondfresco "De schepping van Adam" werd in 1512 door Buonarroti voltooid. Het meet een indrukwekkende 2,8m x 5,7m en toont de ongelooflijke artistieke vaardigheden van Michaelangelo Buonarroti. De aandacht voor detail en anatomie waren weerzinwekkend mooi voor die tijd.

Namen die lijken op Adam

Adan

Hoe spel ik de naam Adam?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • D Danemark
 • A Amsterdam
 • M Madagaskar

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • D Daniël
 • A Ali
 • M Mila

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • D Delta
 • A Alfa
 • M Mike

Zo spel je Adam met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter d
gebarentaal letter a
gebarentaal letter m

Zo schrijf je Adam in braille

a
d
a
m

Zo sein je Adam in morsecode

· —
— · ·
· —
— —

Zo sein je Adam met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter d
nautische vlag letter a
nautische vlag letter m

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Adam bekijken?

Top 10 jongensnamen met een A

Top 10 jongensnamen met 4 letters