Adam

Betekenis Adam

Mens
Meer informatie

Geslacht

Adam wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Adam is Hebreeuws

Naamsopbouw

Adam is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 2 medeklinkers (d, m).

Populariteit van de naam Adam

Adam is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2021. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Adam tussen 2001 en 2021. De naam Adam is in 2021 in populariteit gestegen.

 • Adam is 520x gegeven als voornaam in 2021

Geboortekaartjes met de naam Adam

Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

Toelichting herkomst en betekenis

Adam is een jongensnaam . Adam (Hebreeuws: אָדָם ’ādām, "mens(heid)", Arabisch آدم) was volgens het scheppingsverhaal in de Hebreeuwse Bijbel de eerste mens, rechtstreeks geschapen door God. Hij komt ook voor in het Nieuwe Testament, Koran, de Ahadith en het boek van Adam bij de Ginza Raba. Eva was zijn vrouw, hoewel sommige joodse tradities ook melding maken van Lilith als zijn eerste vrouw. De herkomst van de naam "Adam" is niet doorslaggevend verklaard. Er is mogelijk een verband met de semitische wortel ’dm ("rood zijn"). Het verbindende element ligt dan in de roodbruine huidskleur van de mens. Genesis 2:7 en 3:19 lijken een verband te leggen met ’ădāmāh ("aarde", "aardbodem") (vergelijk het Akkadische adamātu, "donkere, rode aarde") en kenmerken de mens daarmee als "aardling". Engelstaligen namen de naam Adam aan tijdens de middeleeuwen, en de populariteit ervan onder christenen nam toe na de Reformatie. Opmerkelijke dragers in de literatuur zijn de dienaar in het William Shakespeare-toneelstuk As You Like It (1599), en het titulaire personage in de George Eliot-roman Adam Bede (1859). De naam Adamina (Engels en Hebreeuws) is de vrouwelijke vorm van Adam. De naam Adam kent vele varianten, in vele talen. De naam heeft wel 63 varianten die worden gebruikt in het Engels en andere talen. Varianten die in het Engels worden gebruikt, zijn onder meer Ad, Adama, Adamh, Adams, Adamson, Adan (ook gebruikt in het Italiaans en Spaans), Adam, Adcock, Addams, Addem, Addis (ook gebruikt in het Spaans), Ade, Adham, Adim, Adkin, Adom (ook gebruikt in het Afrikaans en Armeens), Aiken, Akamu (ook gebruikt in het Hawaiiaans), Atim, Atkin, Atkins, Ádhamhnán (ook gebruikt in het Gaelic), Edam, Edem, Edim, Edom en Edym. De koosnaam Addie en de spellingsvariant Addam zijn andere Engelse vormen. Andere buitenlandse varianten van Adam zijn Aatami (Fins), Adamec (Tsjechisch), Adamek (Tsjechisch en Pools), Adamik (Tsjechisch), Adamka (Russisch), Adamko (Tsjechisch), Adamo (Italiaans en Spaans), Adamok (Tsjechisch), Adao (Portugees en Spaans), Adas (Pools en Russisch), Adán (Spaans), Adão (Portugees), Adem (Turks), Adhamh (Gaelisch, Iers en Schots), Adi (Hongaars en Jiddisch), Admiel (Hebreeuws), Adnet (Frans), Adnon (Spaans), Adnot (Frans), Adok (Pools), Adomas (Litouws), Adrien (Hongaars), Atam (Armeens), Àdhamh (Schots), Ádám (Hongaars), Ádhamh (Iers), Damek (Tsjechisch en Slavisch), Erdmann (Duits), Keady (Schots) en Keddie (Schots). Specifieke buitenlandse varianten zijn de koosnaam vormen Addy (Spaans), Adie (Schots) en Adif (Schots). Doorgaans wordt binnen de islam aangenomen dat Adam de eerste profeet was.

Beroemdheden met de naam Adam

Adam Mickiewicz
Dichter

Adam Bernard Mickiewicz was een Pools dichter. Hij wordt, nog voor Zygmunt Krasiński en Juliusz Słowacki, als de grootste Poolse dichter van de 19de eeuw beschouwd. Zijn hoofdwerk, de roman in verzen Pan Tadeusz, is een in Polen nog veel gelezen klassiek werk.

Adam Sandler
Acteur

In 2011 kreeg Sandler een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame. Adam Richard Sandler is een Amerikaans acteur, muzikant, producer en komiek.

Adam Smith
Wetenschapper

Adam Smith was een Schotse moraalfilosoof en een pionier op het gebied van de politieke economie. Adam Smith was een van de belangrijkste figuren van de Schotse verlichting. Hij is de auteur van The Theory of Moral Sentiments en An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations.

Adam Curry
Presentator

Adam Clark Curry (Arlington, Virginia,[bron?] 3 september 1964) is een Nederlands-Amerikaans presentator en ondernemer. Curry was enige tijd een promotor van het webloggen. In 2004 werd hij lid van de Socialistische Partij, een deal met SP-leider Jan Marijnissen die een weblog begon. Curry legde zich toe op het podcasten, een kruising van radio met weblog, waarvan hij een van de belangrijkste inspirators werd.

Adam Clayton
Muzikant

Adam Charles Clayton is de basgitarist van de Ierse rockband U2. Hij speelt voornamelijk bas, maar zo af en toe speelt hij ook gitaar. Adam Clayton is van Britse afkomst, maar zijn gezin verhuisde naar Ierland toen Adam vijf jaar oud was.

Adam Levine
Zanger

Adam Noah Levine is een Amerikaanse popzanger en gitarist. Hij is vooral bekend als leadzanger en gitarist van de Californische popband Maroon 5.

Namen die lijken op Adam

Adan

Hoe spel ik de naam Adam?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • D Danemark
 • A Amsterdam
 • M Madagaskar

Nederlands alfabet

 • A Anna
 • D Dirk
 • A Anna
 • M Maria

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • D Delta
 • A Alfa
 • M Mike

Zo spel je Adam met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter d
gebarentaal letter a
gebarentaal letter m

Zo schrijf je Adam in braille

a
d
a
m

Zo sein je Adam in morsecode

· —
— · ·
· —
— —

Zo sein je Adam met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter d
nautische vlag letter a
nautische vlag letter m

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Adam bekijken?

Top 10 jongensnamen met een A

Top 10 jongensnamen met 4 letters