Adam

Betekenis Adam

Mens
Meer informatie

Geslacht

Adam wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Adam is Hebreeuws

Naamsopbouw

Adam is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 2 medeklinkers (d, m).

Populariteit van de naam Adam

Adam is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2020. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Adam tussen 2001 en 2020. De naam Adam is minder populair geworden.

 • Adam is 435x gegeven als voornaam in 2020

Geboortekaartjes met de naam Adam

Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

Toelichting herkomst en betekenis

Adam is een jongensnaam . Adam (Hebreeuws: אָדָם ’ādām, "mens(heid)", Arabisch آدم) was volgens het scheppingsverhaal in de Hebreeuwse Bijbel de eerste mens, rechtstreeks geschapen door God. Hij komt ook voor in het Nieuwe Testament, Koran, de Ahadith en het boek van Adam bij de Ginza Raba. Eva was zijn vrouw, hoewel sommige joodse tradities ook melding maken van Lilith als zijn eerste vrouw. De herkomst van de naam "Adam" is niet doorslaggevend verklaard. Er is mogelijk een verband met de semitische wortel ’dm ("rood zijn"). Het verbindende element ligt dan in de roodbruine huidskleur van de mens. Genesis 2:7 en 3:19 lijken een verband te leggen met ’ădāmāh ("aarde", "aardbodem") (vergelijk het Akkadische adamātu, "donkere, rode aarde") en kenmerken de mens daarmee als "aardling". Engelstaligen namen de naam Adam aan tijdens de middeleeuwen, en de populariteit ervan onder christenen nam toe na de Reformatie. Opmerkelijke dragers in de literatuur zijn de dienaar in het William Shakespeare-toneelstuk As You Like It (1599), en het titulaire personage in de George Eliot-roman Adam Bede (1859). De naam Adamina (Engels en Hebreeuws) is de vrouwelijke vorm van Adam. De naam Adam kent vele varianten, in vele talen. De naam heeft wel 63 varianten die worden gebruikt in het Engels en andere talen. Varianten die in het Engels worden gebruikt, zijn onder meer Ad, Adama, Adamh, Adams, Adamson, Adan (ook gebruikt in het Italiaans en Spaans), Adam, Adcock, Addams, Addem, Addis (ook gebruikt in het Spaans), Ade, Adham, Adim, Adkin, Adom (ook gebruikt in het Afrikaans en Armeens), Aiken, Akamu (ook gebruikt in het Hawaiiaans), Atim, Atkin, Atkins, Ádhamhnán (ook gebruikt in het Gaelic), Edam, Edem, Edim, Edom en Edym. De koosnaam Addie en de spellingsvariant Addam zijn andere Engelse vormen. Andere buitenlandse varianten van Adam zijn Aatami (Fins), Adamec (Tsjechisch), Adamek (Tsjechisch en Pools), Adamik (Tsjechisch), Adamka (Russisch), Adamko (Tsjechisch), Adamo (Italiaans en Spaans), Adamok (Tsjechisch), Adao (Portugees en Spaans), Adas (Pools en Russisch), Adán (Spaans), Adão (Portugees), Adem (Turks), Adhamh (Gaelisch, Iers en Schots), Adi (Hongaars en Jiddisch), Admiel (Hebreeuws), Adnet (Frans), Adnon (Spaans), Adnot (Frans), Adok (Pools), Adomas (Litouws), Adrien (Hongaars), Atam (Armeens), Àdhamh (Schots), Ádám (Hongaars), Ádhamh (Iers), Damek (Tsjechisch en Slavisch), Erdmann (Duits), Keady (Schots) en Keddie (Schots). Specifieke buitenlandse varianten zijn de koosnaam vormen Addy (Spaans), Adie (Schots) en Adif (Schots). Doorgaans wordt binnen de islam aangenomen dat Adam de eerste profeet was.

Beroemdheden met de naam Adam

Adam Curry
Presentator

Adam Clayton
Muzikant

Adam Levine
Zanger

Namen die lijken op Adam

Adan

Hoe spel ik de naam Adam?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • D Danemark
 • A Amsterdam
 • M Madagaskar

Nederlands alfabet

 • A Anna
 • D Dirk
 • A Anna
 • M Maria

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • D Delta
 • A Alfa
 • M Mike

Zo spel je Adam met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter d
gebarentaal letter a
gebarentaal letter m

Zo schrijf je Adam in braille

a
d
a
m

Zo sein je Adam in morsecode

· —
— · ·
· —
— —

Zo sein je Adam met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter d
nautische vlag letter a
nautische vlag letter m

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Adam bekijken?