Claire Geboortekaartje naam Claire m2

Betekenis Claire

Glanzend, Blinkend, Helder
Meer informatie

Geslacht

Claire wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Claire is Frans en Latijn.

Claire is afgeleid van de naam Clara

Naamsopbouw

Claire is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter C en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, e) en 3 medeklinkers (c, l, r).

Populariteit van de naam Claire

Claire is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Claire tussen 1996 en 2023. De naam Claire is minder populair geworden.

 • Claire is 46x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Claire

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Claire is een meisjesnaam. Claire komt van een Frans woord dat 'helder', 'helder' of 'lichtgekleurd' betekent. Claire is afgeleid van Clara. Clara is een meisjesnaam die komt van het Latijnse woord ‘clarus’, wat ‘helder, blinkend, glanzend, schitterend’ betekent. De naam komt veel voor in de Verenigde Staten en in Frankrijk. Varianten van de naam zijn bijvoorbeeld Clair en Clare. De namen Clarice en Clarissa zijn ook afgeleid van dezelfde Latijnse Clara. Wist je dat Clair/Claire een Frans bijvoeglijk naamwoord is dat 'helder', 'licht' of 'helder' betekent? Het kan ook een zelfstandig naamwoord zijn dat "licht" betekent, zoals in de uitdrukking "clair de lune" ("licht van de maan"). Bekende dragers van de naam zijn onder meer actrices Claire Danes en Claire Foy. In Nederland kennen we onder andere actrice Claire Bender en Claire Verhage (Hockeyster). In Vlaanderen is de zangeres Claire bekend. De naam komt ook voor als achternaam, en dan denken we meteen aan Bonnie St. Claire. Claire Bennet is een bekend personage uit de Amerikaanse serie Heroes. In Nederland is ook het blad MarieClaire erg bekend. Claire is ook een bekende stripreeks in de Flair. En Gilbrert O'Sullivan had een hit met het nummer Clair.

Beroemdheden met de naam Claire

Claire Foy
Actrice

Claire Elizabeth Foy (Stockport, 16 april 1984) is een Engelse actrice. Ze speelt onder meer de titelrol in de televisieserie Little Dorrit (2008) en de rol van Anna in de film Season of the Witch (2011). Tevens vertolkt ze de rol van Elizabeth II in The Crown (2016). Voor deze rol won ze in 2017 een Golden Globe voor beste actrice in een dramaserie. Een jaar later won Foy een Emmy

Claire Verhage
Hockeyspeelster

Claire Verhage (Capelle aan den IJssel, 13 september 1985) is een Nederlandse hockeyster. Ze speelde 34 interlands voor de nationale vrouwenploeg en scoorde hierbij viermaal (peildatum 23 september 2012).[1][2][3] Daarnaast speelde ze 22 interlands in het vrouwen-zaalhockeyteam. Ze werd Europees kampioene en won goud bij de Champions Trophy.

Claire Bender
Actrice

Claire Bender (Den Haag, 30 september 1993) is een Nederlands actrice. Op haar dertiende speelde ze mee in de voorstelling Blackbird van Het Nationale Toneel. Ze speelde in meerdere series en films, waaaronder in Morten, Mocro Maffia en de TV Kantine

Claire Danes
Actrice

Claire Catherine Danes (New York, 12 april 1979) is een Amerikaanse actrice. Ze won Golden Globes in 1994 (voor haar hoofdrol als Angela Chase in de dramaserie My So-Called Life). Ze won de prijs in 2011 (voor haar hoofdrol als Temple Grandin in de gelijknamige televisiefilm), 2012 en 2013 (beide voor haar hoofdrol als CIA-agente Carrie Mathison in de dramaserie Homeland). Voor Temple Grandin werd haar in 2010 ook een Primetime Emmy Award toegekend, die ze in zowel 2012 als 2013 weer won voor Homeland. Hiernaast won Danes meer dan vijftien andere filmprijzen. In 2015 kreeg ze een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Claire
Zangeres

Claire Vanhonnacker (Waregem, 17 oktober 1953 – Buggenhout, 8 november 1992) was een Vlaamse zangeres. Ze is bekend geworden met nummers als Vreemde Vogels en Op de purp're hei (met Henk van Montfoort).

Claire Foy
Actrice

Muziek met de naam Claire

Clair
Artiest: Gilbert O'Sullivan

Clair is een van de populairste liederen van de Ierse zanger Gilbert O'Sullivan, opgenomen in 1972. Het is een liefdeslied van een babysitter ("Uncle Ray" - de echte voornaam van de zanger) voor de kleine Clair. De zanger geeft uiting aan wederzijdse gevoelens van affectie die, naar zijn mening, bij het verschil in leeftijd niet op hun plaats zijn. Clair bestond echt: ze was het driejarige dochtertje van Gordon Mills, de manager van Gilbert O'Sullivan. Clairs vader werkte, als manager, mee aan de opname en haar moeder hielp mee met de compositie. Clair werkte ook zelf aan de opname mee, aan het einde is haar gegiechel te horen. Meestal wordt de naam Clair geschreven als Clare of Claire. Clair Mills was echter zonder 'e'. Door dit liedje van Gilbert O'Sullivan steeg de populariteit van de meisjesnaam 'Clair'.

Kunst met de naam Claire

Stripreeks: Claire

Claire is een Nederlandse stripreeks getekend door Robert van der Kroft en oorspronkelijk geschreven door Jan van Die en Wilbert Plijnaar. Later nam Evert Geradts de scenario's van Plijnaar over. Comicup hielp later Van der Kroft met het tekenen van deze strip. Het is een gagstrip waarvan wekelijks 1 pagina in de Flair verscheen.

Namen die lijken op Claire

Clara

Hoe spel ik de naam Claire?

Internationaal alfabet

 • C Casablanca
 • L Liverpool
 • A Amsterdam
 • I Italia
 • R Roma
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • C Celine
 • L Lorenzo
 • A Ali
 • I Iris
 • R Ruben
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • C Charlie
 • L Lima
 • A Alfa
 • I India
 • R Romeo
 • E Echo

Zo spel je Claire met gebarentaal.

gebarentaal letter c
gebarentaal letter l
gebarentaal letter a
gebarentaal letter i
gebarentaal letter r
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Claire in braille

c
l
a
i
r
e

Zo sein je Claire in morsecode

— · — ·
· — · ·
· —
· ·
· — ·
·

Zo sein je Claire met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter c
nautische vlag letter l
nautische vlag letter a
nautische vlag letter i
nautische vlag letter r
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Claire bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een C

Top 10 meisjesnamen met 6 letters