Ivar Geboortekaartje naam Ivar j2

Betekenis Ivar

Strijder, Krijger met pijl en boog
Meer informatie

Geslacht

Ivar wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Ivar is Scandinavisch

Naamsopbouw

Ivar is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter I en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, a) en 2 medeklinkers (v, r).

Populariteit van de naam Ivar

Ivar is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Ivar tussen 1998 en 2023. De naam Ivar is minder populair geworden.

 • Ivar is 63x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Ivar maak je ook deze 2 babynamen:

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Ivar

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Ivar is een stoere Scandinavische jongensnaam. Een veel gehoorde verklaring voor de betekenis van de naam Ivar is dat het een samenstelling zou zijn van de woorden voor 'taxus' en 'krijger'. Varianten van de naam zijn Ivor en Iver. Er valt veel te vertellen over de naam Ivar. Ivar is een Noors-Gaelse jongensnaam. De Noors-Gaelse cultuur ontstond toen Vikingen (Noormannen) zich vestigden in Ierland, Schotland en Schotse en Ierse eilanden. Dit gebeurde ongeveer vanaf de 9e eeuw. Deze Noorse immigranten (die aanvankelijk Oud Noors spraken) adopteerden de plaatselijke Gaelse (Keltische) cultuur en trouwden met Gaels. Zo ontstond een Noors-Gaelse volk, een soort Viking-Kelten. Zij hadden Koninkrijken en Koninkrijkjes verspreid over het noorden van het eiland Groot-Brittannië en Ierland, Isle of Man en kleinere eilanden. De belangrijkste Noors-Gaelse dynastie was die van Uí Ímair (het Huis van Ivar). Deze dynastie bracht een koning voort die Ímar (Gaels) of Ívarr (Oud-Noors) werd genoemd en bekend staat als Koning van de Noormannen van heel Ierland en Groot-Brittannië; hij regeerde van circa 857-873 en overleed circa 873. De verengelste variant van deze naam is Ivo(o)r. Na verloop van tijd werden de Noors-Gaels steeds meer Gaelisch en verdwenen ze als een aparte groep. Ze hebben echter een blijvende invloed achtergelaten. Verschillende Schotse clans hebben Noors-Gaelische wortels. En er zijn achternamen die naar Ivar verwijzen zoals MacIver, Clan MacIver, MacIvor, MacGyver en McKeever. Veel bronnen noemen Ivar een Scandinavische of Keltische naam en dat is dus eigenlijk allebei waar. De naam komt dan ook het meest voor in Noorwegen, andere Scandinavische landen, Groot-Brittannië en Ierland. In Nederland is Ivar al lange tijd een naam die best vaak gegeven wordt. Elk jaar zijn er rond de 75 ouders die hun zoon Ivar noemen. Ivar Oosterloo is een bekende deelnemer van de The Voice. In de Willa Cather-roman O Pioneers! is er een personage dat bekend staat als —oeps —Crazy Ivar :-)

Beroemdheden met de naam Ivar

Ivar van Dinteren
Voetbaltrainer

Ivar van Dinteren (Bussum, 3 mei 1979) is een Nederlands voormalig profvoetballer en huidig voetbalcoach. Van Dinteren begon zijn voetballoopbaan in de jeugd SDO Bussum en FC Utrecht. Als voetballer kwam hij daarna ook uit voor FC Groningen, RKC en PEC Zwolle. Medio 2019 werd hij assistent van Ron Jans bij FC Cincinnati dat uitkomt in de Major League Soccer. Op 3 juli 2020 werd bekend dat van Dinteren als assistent-trainer aan de slag gaat bij FC Twente.

Ivar Ballangrud
Schaatser

Ivar Eriksen Ballangrud was een Noorse langebaanschaatser. Vijftien jaar lang, van 1924 tot 1939, was Ballangrud een van de beste schaatsers ter wereld.

Ivar Ragnarsson
Koning

Inguar of Ivar, bijgenaamd de Beenloze, in de literatuur ook Ivar Ragnarsson genoemd, was een negende-eeuwse Vikingleider, die tevens een reputatie als berserker had. Als wattus? Typefout? Nee, Berserkers waren Viking-krijgers die zich opwonden tot een staat van extase; in deze staat waren ze formidabele krijgers en schijnbaar ongevoelig voor pijn. Ze droegen huiden van beren die ze met de hand gedood zouden hebben. Die berenvellen droegen ze om gebruik te maken van de angst die mensen hadden voor wilde dieren. Hun naam is hieruit afgeleid: ber betekent beer, en serk betekent huid.

Ivar Oosterlo
Zanger

Ivar Oosterloo, alias Key Largo, is geboren in Deventer. Hij leert al jong gitaar spelen en komt vervolgens terecht bij de plaatselijke musicalvereniging. Ook speelt hij in diverse bandjes. In 2007 doet Ivar mee aan de vierde editie van Idols. Met enkele andere deelnemers van Idols 4, onder wie Ferry Doedens, vormt hij daarna de boyband IDSF. Maar korte tijd later gaat de groep uiteen en kiest Ivar toch voor een solocarrière.

Boeken met de naam Ivar

Ivar, de verschrikkelijke koning
Auteur: Martine Defos

Er was eens een prinsje dat vreselijk verwend was. De koning en koningin waren zo blij met hem dat hij alles kreeg wat hij wilde. Zo werd zijn leven heel saai, want hij had alles al. De prins werd heel humeurig en toen hij koning was ging dat niet over. Zijn volk vond hem niet zo leuk. Hij bedacht een plan: een heel mooie kathedraal laten bouwen. Maar dat pakte heel anders uit dan hij gedacht had. Gelukkig kwam er iemand die een oplossing had! Ivar, de verschrikkelijke koning is een fraai en gemakkelijk (voor)leesboek voor jonge kinderen. En in het verlengde van het verhaal is het ook een mooie aanleiding om met je kind te praten over waarom ze niet altijd haar zin krijgt.

Films met de naam Ivar

Ivar (2003)

Ivar is een Malayalam actie misdaadthriller film geregisseerd door T.K. Rajeev Kumar, losjes gebaseerd op de Hong Kong misdaadthriller Infernal Affairs. Raghava Menon, een undercoveragent, treedt toe tot een maffiabende onder leiding van Jose en wordt zijn privéhandlangers met de bedoeling hun hele onwettige zaken bloot te leggen en te vernietigen...

Namen die lijken op Ivar

Avery   -   Evert   -   Ivan

Hoe spel ik de naam Ivar?

Internationaal alfabet

 • I Italia
 • V Valencia
 • A Amsterdam
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • I Iris
 • V Valentijn
 • A Ali
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • I India
 • V Victor
 • A Alfa
 • R Romeo

Zo spel je Ivar met gebarentaal.

gebarentaal letter i
gebarentaal letter v
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Ivar in braille

i
v
a
r

Zo sein je Ivar in morsecode

· ·
· · · —
· —
· — ·

Zo sein je Ivar met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter i
nautische vlag letter v
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Ivar bekijken?

Top 10 jongensnamen met een I

Top 10 jongensnamen met 4 letters