Odin Geboortekaartje naam Odin j2

Betekenis Odin

Mytische Oppergod Van Kunst ((van Oudnoors Óðinn)), Wijsheid, Strijd, Magie, Het Schrift En De Geneeskunde.
Meer informatie

Geslacht

Odin wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Odin is Scandinavisch

Naamsopbouw

Odin is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, i) en 2 medeklinkers (d, n).

Populariteit van de naam Odin

Odin is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Odin tussen 2014 en 2023. De naam Odin is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Odin is 153x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Odin maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Odin

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Odin is een jongensnaam van Noorse oorsprong en betekent "god van de razernij; poëtische woede". Odin is de naam van de opperste Noorse god van kunst, cultuur, wijsheid en recht - die knap, charmant en welsprekend was op de koop toe. De naam straalt een goede mate van kracht en kracht uit. Odin (Oudnoors Óðinn) is ook een algemeen erkende god in de Germaanse mythologie. De god wordt aangeduid met talloze namen en kenningars, vooral in het Oud-Noorse verslag. De god Odin werd aangeduid met meer dan 200 namen, waaronder Yggr, Sigfodr en Alfodr. Het woord woensdag is afgeleid van Woden, de Engelse vorm van Odin. Odin werd gebruikt als een Noorse mannelijke voornaam vanaf de negentiende eeuw, oorspronkelijk in de context van een romantische Viking-revival. In de roman American Gods uit 2001 van Neil Gaiman is het personage Wednesday een incarnatie van de god Odin. Odin (Oudnoors Óðinn) is een algemeen erkende god in de Germaanse mythologie. De god wordt aangeduid met talloze namen en kenningars, vooral in het Oud-Noorse verslag. Bekende dragers van de naam vind je overal. Odin Patiño is een bekende Mexicaanse voetballer, Odin By Farstad een snelle Noorse schaatser. De naam is ook populair bij kinderen van BA-ers (Bekende Amerikanen). Odin Reign Carter (2016) is zoontje van zanger Nick Carter van The Backstreet Boys. Finn Odin Hoflin (geboren 2016) is zoon van Natalie Blair en David Hoflin. Odin is een personage uit de strips van Marvel Comics, gebaseerd op de gelijknamige god uit de Noorse mythologie. Hij is de koning van de Noorse goden. De naam Odin komt ook veelvuldig voor als achternaam. Bekende drager is bijvoorbeeld de Franse politicus Jean Odin.

Beroemdheden met de naam Odin

Odin (god)
Mythologisch figuur

Odin (Oudnoords: Óðinn, Zweeds en Deens: Oden) wordt gezien als de oppergod of alvader in de Noordse mythologie. Deze vormen zijn afgeleid van Proto-Germaans *Wōdanaz, waaruit tevens Oudsaksisch Wōdan, Angelsaksisch Wōden, Oudnederlands Wuodan of *Wuotan, Oudfries *Wēda, Oudhoogduits Wōtan of Wōdan en Lombardisch Guodan. Odin is de god van kennis, wijsheid, strijd, oorlog, het hiernamaals, magie, geneeskunst en het runenschrift. De beschrijving van Odin stamt vooral uit de Gylfaginning, een vertelling van de IJslander Snorri Sturluson uit de 13e eeuw, waarin het christelijke perspectief overheerst. Oudere bronnen zoals de Poëtische Edda geven een minder eenduidig beeld. Odin was de grote magiër onder de goden en werd geassocieerd met runen. Hij was ook de god van de dichters. Uiterlijk was hij een lange, oude man, met een golvende baard en slechts één oog (het andere gaf hij in ruil voor wijsheid). Hij werd meestal afgebeeld met een mantel en een breedgerande hoed en een speer.

Odin (Marvel)
Personage

Odin is een personage uit de strips van Marvel Comics, gebaseerd op de gelijknamige god uit de Noorse mythologie. Hij is de koning van de Noorse goden. Hij werd bedacht door Stan Lee en Jack Kirby, en verscheen voor het eerst in Journey Into Mystery vol. 1, #85.

Odin By Farstad
Schaatser

Odin By Farstad is een Noors langebaanschaatser met een specialisatie voor de korte afstanden.

Odin Patiño
Voetballer

Víctor Odín Patiño Bermúdez is een voormalige Mexicaanse voetballer. Zijn huidige functie is doelman van UNAM Pumas.

Boeken met de naam Odin

Odin blew up my TV
Auteur: Robert Harris

Een vreemde wind blaast op een ochtend de haven van St. Andrews binnen en bevriest de inwoners in een magische mist. Een Vikingschip meert aan en Loki, de Noorse god van het onheil, springt eruit. Tot groot ongenoegen van de broers Lewis en Greg is de bijdehante, verwoestende Loki terug, maar deze keer is hij gevolgd. . . Het lot van St. Andrews, en misschien wel het hele Universum, berust bij onze onwillige jonge helden en hun vriend Susie. Met een roekeloze Valkyrie als hun gids trekken ze door het mythische land Vanaheim om Odin, de koning van de goden, uit gevangenschap te redden. Onderweg spelen ze in een varkensworstelteam van trollen, jagen ze de geesten uit het land van de doden te slim af, oh, en verschalken ze een bende humeurige dwergen. Maar zullen ze Odin bereiken voordat de echte wereld wordt vernietigd door Loki's kattenkwaad? Odin heeft mijn tv opgeblazen! is het derde boek in de serie The World's Gone Loki vol monsters en kattenkwaad van Robert J. Harris.

“Killian Calkert, de opdracht van Odin”
Auteur: Ilona Poot

“Killian Calkert, de opdracht van Odin” is het eerste deel van de tweedelige Young Adult serie waarin de Noorse mythologie een grote rol speelt. Het rustige leven van Killian neemt een bizarre wending als er een geest aan hem verschijnt. De verschijning geeft hem de opdracht om zijn wapen te zoeken en Ragnarok te voorkomen. Voordat Killian een vraag kan stellen, is de geest verdwenen. Wanneer Killian zich voor een onderzoek in het ziekenhuis meldt, wordt hij gevangengenomen door dokter V. en gebruikt als proefpersoon. Tijdens een geheimzinnig experiment belandt Killian in Nidavellir; een van de negen werelden uit de Noorse mythologie. Hij ontdekt er dat goden wel degelijk bestaan

Films met de naam Odin

Ôdîn - Kôshi Hobune Stâraito (1986)

Het nieuwste sterrenschip van de aarde, de Starlight, ontvangt op haar eerste reis een SOS bericht van ruimteschip Alford. Bij het schip aangekomen blijkt dit te zijn vernield. In een reddingscapsule wordt één overlevende gevonden, de helderziende Sara. Zij blijkt kennis van de mythologische Odin-beschaving te bezitten.

Esche Odin God (2014)

Een jong, getrouwd stel in Moskou. Hij is een werkloze jongen die bijverdient door mensen een lift te geven. Zij is grafisch ontwerper die net haar eerste baan heeft gevonden. Hun relatie wordt gedurende een jaar gevolgd. Ze komen uit een iets andere achtergrond en jagen iets verschillende doelen na in het leven, en die kleine verschillen blijken lastig te zijn, waardoor ze het moeilijk vinden bij elkaar te blijven.

Geografie met de naam Odin

Plaats: Odin (Minnesota)

Odin is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Minnesota, en valt bestuurlijk gezien onder Watonwan County.

Plaats: Odin (Illinois)

Odin is een plaats (village) in de Amerikaanse staat Illinois, en valt bestuurlijk gezien onder Marion County.

Organisaties met de naam Odin

Platenmaatschappij: Odin Records

Odin Records was een Noors platenlabel voor jazzmuziek. Het werd in 1961 opgericht en was actief tot 1993. Het eerste uitgebracht album was een plaat van het kwintet van Thorgeir Stubø. Daarna volgde onder meer een lp van Radka Toneff met Steve Dobrogosz, dat in Noorwegen goed verkocht. Andere artiesten op het label waren bijvoorbeeld Dag Arnesen, Knut Riisnæs, Oslo 13, Espen Rud, Don Cherry met Ed Blackwell, Karin Krog met John Surman, Jon Eberson, Per Husby, Jon Balke, Lee Konitz en Knut Kristiansen. In 1993 kwam het label in handen van het label Curling Legs.

Namen die lijken op Odin

Adan   -   Aden   -   Adin   -   Adina   -   Eden

Hoe spel ik de naam Odin?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • D Danemark
 • I Italia
 • N New York

Nederlands alfabet

 • O Omar
 • D Daniël
 • I Iris
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • D Delta
 • I India
 • N November

Zo spel je Odin met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter d
gebarentaal letter i
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Odin in braille

o
d
i
n

Zo sein je Odin in morsecode

— — —
— · ·
· ·
— ·

Zo sein je Odin met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter d
nautische vlag letter i
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Odin bekijken?

Top 10 jongensnamen met een O

Top 10 jongensnamen met 4 letters