Iva Geboortekaartje naam Iva m2

Betekenis Iva

God Is Genadig (van het Oudgrieks: Ἰωάννης, afgeleid van het Hebreeuwse יוחנן, Jochanan, "JHWH heeft genade getoond")
Meer informatie

Geslacht

Iva wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Iva is Slavisch

Iva is afgeleid van de naam Ivana

Naamsopbouw

Iva is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter I en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, a) en 1 medeklinker (v).

Populariteit van de naam Iva

Iva is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Iva tussen 2014 en 2023. De naam Iva is minder populair geworden.

 • Iva is 15x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Iva

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Iva is een mooie en hippe meisjesnaam. De naam Iva is een verkorte afgeleide van de namen Ivana en Ivanka. En die namen zijn de vrouwelijke vorm van de naam Ivan, die beide de Slavische verwanten zijn van de namen Joanna en John. En die zijn weer afgeleid van de naam Johannes... Johannes is de Latijnse vorm van het Griekse Ioannes. De naam is verwant aan de Griekse naam Ιωαννης (Ioannes), is ontleend aan de Bijbel en betekent 'Jahweh is genadig' of ook wel 'Johanan of Yochanan' of 'de door God begenadigde' in het Hebreeuws. Iva is ook een mooie naam voor een combinatie naam. Wij zien bijvoorbeeld Iva Amalia of Iva Filipa wel voorbijkomen. In Nederland neemt de populariteit van de naam Iva toe. Er zijn ongeveer 400 dochters Iva genoemd. Iva is een populaire naam bij ouders in de VS, in Oost Europese landen zoals Bulgarije, Kroatië en Tsjechië, Zwitserland en Frankrijk. Bekende dragers van de naam vind je dan ook vooral in deze landen. De Bulgaarse atlete Iva Prandzjeva, de Italiaanse zangeres Iva Zanicchi en de Kroatische tennisster Iva Majoli zijn een paar voorbeelden. Iva is ook een plaats in Amerika (South Carolina). En in Nederland kennen we ook de IVA Business School.

Beroemdheden met de naam Iva

Iva Bittová
Muzikante

Iva Bittová is een Tsjechische avant-garde violist, zanger en componist. Ze begon haar carrière als acteur in het midden van de jaren zeventig, verscheen in verschillende Tsjechische speelfilms, maar stapte begin jaren tachtig over op vioolspelen en zingen.

Iva Prandzjeva
Atlete

Iva Prandzjeva is een atleet uit Bulgarije. Bij de Wereldkampioenschappen indooratletiek 1995 behaalde ze zilver op de hink-stap-sprong. Op de Olympische Zomerspelen van Atlanta in 1996 nam Prandzjeva deel aan de onderdelen verspringen en hink-stap-sprong.

Iva Zanicchi
Zangeres

Iva Zanicchi (Ligonchio, 18 januari 1940) is een Italiaanse zangeres. Ze is de enige zangeres die het San Remo Festival drie keer won; in 1967 aan de zijde van Claudio Villa met Non pensare a me, in 1969 aan de zijde van Bobby Solo met Zingara en in 1974 met Ciao cara come stai Ze vertegenwoordigde Italië op het Eurovisiesongfestival 1969 met Due grosse lacrime bianche en werd 13de. Haar grootste successen waren Come ti vorrei, Un fiume amaro, La riva bianca la riva nera, L'arca di Noè, Coraggio e paura en Mi ha stregato il tuo viso e Testarda io.

Iva Majoli
Tennis speler

Iva Majoli (Zagreb, 12 augustus 1977) is een tennisspeelster uit Kroatië. Zij begon haar professionele tennisloopbaan in 1991 en won zes jaar later Roland Garros. In 2004 beëindigde Majoli haar profcarrière.

Natuurfenomenen

Iva is een geslacht uit de composietenfamilie (Asteraceae of Compositae) van Landplanten. The Plant List accepteert dertien soorten. Volgens de Flora of North America bestaat het geslacht uit circa negen soorten die voornamelijk voorkomen in de gematigde streken van Noord-Amerika. Een paar soorten komen in subtropisch Amerika voor. Sommige soorten zijn geïntroduceerd in de Oude Wereld. Het zijn eenjarigen, vaste planten en struiken. Ze planten zich voort door middel van windbestuiving.

Geografie met de naam Iva

Plaats: Iva (South Carolina)

Iva is een plaats (town) in de Amerikaanse staat South Carolina, en valt bestuurlijk gezien onder Anderson County. Iva heet ongeveer 2000 inwoners.

Organisaties met de naam Iva

Opleidingsinstituut: IVA Business School

IVA Business School, voorheen IVA Driebergen (Instituut Voor de Autohandel), is een particuliere managementopleiding voor de auto- en watersportbranche. IVA Business School is gevestigd aan de Hogesteeg 2 in Driebergen-Rijsenburg en heeft drie studierichtingen.

Namen die lijken op Iva

Ava   -   Eva   -   Evi   -   Evy   -   Ivana   -   Ivanka   -   Ivy

Hoe spel ik de naam Iva?

Internationaal alfabet

 • I Italia
 • V Valencia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • I Iris
 • V Valentijn
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • I India
 • V Victor
 • A Alfa

Zo spel je Iva met gebarentaal.

gebarentaal letter i
gebarentaal letter v
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Iva in braille

i
v
a

Zo sein je Iva in morsecode

· ·
· · · —
· —

Zo sein je Iva met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter i
nautische vlag letter v
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Iva bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een I

Top 10 meisjesnamen met 3 letters