Kamil Geboortekaartje naam Kamil j2

Betekenis Kamil

Begeleider bij een religieuze dienst, Hulp van de priester, (van Latijnse Camilius), Perfectie (van Turkse afkomst), Compleet (van Urdu)
Meer informatie

Geslacht

Kamil wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Kamil is Arabisch en Slavisch.

Naamsopbouw

Kamil is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter K en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, i) en 3 medeklinkers (k, m, l).

Populariteit van de naam Kamil

Kamil is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Kamil tussen 1999 en 2023. De naam Kamil is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Kamil is 13x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Kamil maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Kamil

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Kamil is een mooie jongensnaam. De naam Kamil is een naam die in een aantal talen wordt gebruikt. De betekenis van de naam “Kamil” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. Kamil is een Poolse, Tsjechische en Slowaakse voornaam, gelijk aan het Italiaanse Camillo, Spaans/Portugees Camilo en Frans Camille. De naam is afgeleid van Camillus, een Romeinse familienaam, waarvan soms wordt beweerd dat het "begeleider bij een religieuze dienst" betekent in het Latijn, maar in feite van onbekende Etruskische oorsprong kan zijn. De vrouwelijke versie is Kamila, gelijk aan Engelse Camilla of Camila. Kamil is ook een Turkse naam, met de vrouwelijke versie Kamile. Deze namen waren gebruikelijk tijdens het Ottomaanse rijk en zijn tegenwoordig niet zo gebruikelijk in Turkije. Kamil (كامل en كميل) is ook een Arabische naam, soms gebruikt als een bijvoeglijk naamwoord, meestal getranscribeerd als Kamel en Kameel, wat kan worden vertaald als "perfect" of "the Perfect One". Het wordt ook gebruikt in het Urdu, Perzisch en Sindhi, wat "compleet" betekent. In de islamitische theologie is al-Insān al-Kāmil (Arabisch: اَلإِنْسَانِ الكَامِلْ, Turks: İnsan-ı Kâmil, Perzisch: انسانِ کامل), een term die wordt gebruikt als een eretitel om Mohammed te beschrijven. Het is een Arabische uitdrukking die betekent "de persoon die perfectie heeft bereikt". De naam is erg populair bij ouders in Polen, Tsjechië, Slowakije, Frankrijk en Turkije. In Nederland komen ook de volgende spelling varianten voor: Kâmil , Kāmil , Kãmil en Kämil. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Poolse voetballers Kamil Glik en Kamil Grosicki, de Frans Amerikaanse muzikant Kamil Rustam en de Egyptische Korangeleerde Kamil Yusuf Al-Bahtimi. De naam Kamil komt ook voor als achternaam, bijvoorbeeld bij de Sri Lankaanse politicus Omer Kamil. Kamil is ook een populaire naam bij schrijvers en regisseurs. Zo is Kamil de hoofdpersoon van de 13e-eeuwse Arabische roman, The Treatise of Kamil, ook bekend als Theologus Autodidactus. En is Kamil Dowanna een menselijke ridder uit Produce en Enix' The 7th Saga voor de Super Nintendo.

Beroemdheden met de naam Kamil

Kamil (1997)
Acteur

Kamil is een film uit 1997 van regisseur Sadiq Eljanly. Het is een documentaire over de Azerbeidzjaanse hobomeester Kamil Jalilov.

Kamil Rustam
Muzikant

Kamil Rustam is een Amerikaanse gitarist, componist, arrangeur, songwriter en producer wiens muzikale carrière bekend heeft gemaakt als een productieve muzikant in veel verschillende stijlen.

Kamil Yusuf Al-Bahtimi
Heilige

Kamil Yusuf Al-Bahtimi was een prominente koranrecitator uit Egypte die in de jaren vijftig en zestig grote bekendheid verwierf. Hij studeerde onder Mohammed Salamah.

Kamil Glik
Voetballer

Kamil Jacek Glik is een Pools voetballer die doorgaans als centrale verdediger speelt. Hij tekende in 2020 bij Benevento Calcio, dat hem voor €3.000.000 overnam van AS Monaco. Hij debuteerde in 2009 in het Pools voetbalelftal.

Films met de naam Kamil

Kamilla en de dief

Kamilla and the Thief (Kamilla og Tyven) is een Noorse familiefilm uit 1988, geregisseerd door Grete Salomonsen en geproduceerd door haar man Odd Hynnekleiv. De film is een bewerking van een Noorse kinderroman van Kari Vinje, en is de eerste speelfilm van de beroemde Noorse acteur Dennis Storhøi en ook het popidool Morten Harket uit de jaren 80 in een ondergeschikte rol. Kamilla and the Thief was een enorm succes in Noorwegen en verkocht een half miljoen tickets (in een land met ongeveer 4 miljoen inwoners). Het was zo populair dat er een vervolg werd gemaakt, Kamilla and the Thief II, dat het jaar daarop werd uitgebracht

Natuurfenomenen

De Kamil-krater is een 44,8 m brede en 15,8 m diepe meteorietinslagkrater in de oostelijke Uweinat-woestijn in het zuidwesten van het gouvernement New Valley, Egypte, slechts 0,6 km ten noorden van de grens met Soedan en 600 m boven de zeespiegel.

Namen die lijken op Kamil

Kamal

Hoe spel ik de naam Kamil?

Internationaal alfabet

 • K Kilogramme
 • A Amsterdam
 • M Madagaskar
 • I Italia
 • L Liverpool

Nederlands alfabet

 • K Kevin
 • A Ali
 • M Mila
 • I Iris
 • L Lorenzo

NAVO-alfabet

 • K Kilo
 • A Alfa
 • M Mike
 • I India
 • L Lima

Zo spel je Kamil met gebarentaal.

gebarentaal letter k
gebarentaal letter a
gebarentaal letter m
gebarentaal letter i
gebarentaal letter l

Zo schrijf je Kamil in braille

k
a
m
i
l

Zo sein je Kamil in morsecode

— · —
· —
— —
· ·
· — · ·

Zo sein je Kamil met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter k
nautische vlag letter a
nautische vlag letter m
nautische vlag letter i
nautische vlag letter l

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Kamil bekijken?

Top 10 jongensnamen met een K

Top 10 jongensnamen met 5 letters