Dean Geboortekaartje naam Dean j2

Betekenis Dean

Leidinggevende (monnik), Uit/nabij de vallei, Rechtvaardigheid.
Meer informatie

Geslacht

Dean wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Dean is Engels

Naamsopbouw

Dean is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, a) en 2 medeklinkers (d, n).

Populariteit van de naam Dean

Dean is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Dean tussen 2003 en 2023. De naam Dean is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Dean is 228x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Dean maak je ook deze 3 babynamen:
Edna - Dane - Aden

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Dean

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Dean is een mooie en populaire jongensnaam. De betekenis van de naam “Dean” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. De naam Dean is allereerst een Engelse voornaam en middelste naam met de volgende verschillende oorsprongen: (1) Dean is afgeleid van het Griekse woord "δεκανός" ("dekanos"), wat betekent "monnik of hoogwaardigheidsbekleder die de leiding heeft over tien anderen". Een Latijnse decanus in het Romeinse leger was het hoofd van een groep van tien soldaten binnen een eeuw, en tegen de 5e eeuw was het het hoofd van een groep van tien monniken. Het ging om verschillende civiele functionarissen in het latere Romeinse rijk te verwijzen. Denk ook aan het engelse woord Dean (Decaan) uit het christendom. Een decaan (a dean) is in een kerkelijke context een geestelijke die bepaalde gezagsposities bekleedt binnen een religieuze hiërarchie. De titel wordt voornamelijk gebruikt in de Anglicaanse gemeenschap, de rooms-katholieke kerk en veel lutherse denominaties. (2) De voornaam Dean is, net als vele Engelse en Nederlandse namen, afgeleid van de Engelse achternaam Dean, van een Angelsaksisch woord dat "vallei" betekent. (3) Dean is ook een verengelsing van het Hebreeuwse zelfstandig naamwoord דין, wat Wet of Rechtvaardigheid betekent. Meest bekende drager van de naam met de achternaam Dean is ongetwijfeld James Dean. Dean Martin is een Amerikaans filmacteur, zanger, komiek en tv-persoonlijkheid. Dean Delannoit is een bekende Belgische zanger. Meer recente vertegenwoordigers zijn onder meer Dean Cain (acteur), Dean McDermott (ook acteur) en Dean Koontz (schrijver) -- om nog maar te zwijgen van Jared Padalecki's dromerige personage Dean Forester in Gilmore Girls.

Beroemdheden met de naam Dean

Dean Koontz
Schrijver

Dean Ray Koontz (Everett (Pennsylvania), 9 juli 1945) is een Amerikaans fictieschrijver, vooral bekend om zijn populaire thrillers, waar hij vaak elementen van horror, fantasie, science fiction, mysterie en satire in verwerkt. Koontz schreef aan het begin van zijn carrière onder verschillende pseudoniemen, waaronder "David Axton", "Deanna Dwyer" , "K.R. Dwyer" , "Leigh Nichols" en "Brian Coffey"[1]. Hij heeft meer dan 105 romans gepubliceerd, enkele novelles en een collectie van korte verhalen. Van zijn werk zijn meer dan 500 miljoen exemplaren verkocht.

Dean Martin
Acteur

Dean Martin (Dino Paul Crocetti) (Steubenville (Ohio), 7 juni 1917 – Beverly Hills (Californië), 25 december 1995[1]) was een Amerikaans filmacteur, zanger, komiek en tv-persoonlijkheid.

Dean Delannoit
Zanger

Dean Delannoit (Geraardsbergen, 27 januari 1989), bekend onder de artiestennaam Dean, is een Vlaams zanger en presentator. Hij is een achterneef van de bokser Cyriel Delannoit.

James Dean
Acteur

James Byron Dean (Marion (Indiana), 8 februari 1931 - Cholame (Californië), 30 september 1955) was een Amerikaans acteur. Hij belichaamde de opstandige jeugd, onder meer in zijn bekendste film Rebel Without a Cause.

Natuurfenomenen

Orkaan Dean, een orkaan van het Kaapverdische type, is de vierde gedoopte (sub)tropische cycloon, de derde tropische depressie, de derde tropische storm, de eerste orkaan en de eerste majeure orkaan van het Atlantisch orkaanseizoen 2007. Orkaan Dean bereikte op 21 augustus de vijfde categorie en enkele uren later daalde zijn centrale luchtdruk tot 909 hPa, waardoor Dean in de top 10 van krachtigste orkanen in het Atlantisch bassin, gemeten naar luchtdruk werd.

Namen die lijken op Dean

Daan   -   Dana   -   Dane   -   Dani   -   Deen   -   Dian   -   Dion   -   Don   -   Dyon   -   Jean   -   Sean

Hoe spel ik de naam Dean?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • E Edison
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • E Eva
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • E Echo
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Dean met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter e
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Dean in braille

d
e
a
n

Zo sein je Dean in morsecode

— · ·
·
· —
— ·

Zo sein je Dean met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter e
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Dean bekijken?

Top 10 jongensnamen met een D

Top 10 jongensnamen met 4 letters