Oliver Geboortekaartje naam Oliver j2

Betekenis Oliver

Olijfboom, natuurgeest, elf, leger
Meer informatie

Geslacht

Oliver wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Oliver is Latijn

Oliver is afgeleid van de naam Olivier

Naamsopbouw

Oliver is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, i, e) en 3 medeklinkers (l, v, r).

Populariteit van de naam Oliver

Oliver is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Oliver tussen 2013 en 2023. De naam Oliver is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Oliver is 305x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Oliver

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Oliver is een populaire jongensnaam. Oliver is meest waarschijnlijk afgeleid van Olivier. En Olivier is vermoedelijk afkomstig van het Latijnse woord ‘olivarius’ dat ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplanter’ betekent. De olijfboom was in de Oudheid economisch erg belangrijk, vanwege de olie. De Olijfboom groeit heel langzaam, dus het was een teken van vrede als een boom zich rustig kon ontwikkelen, terwijl het een grote slag was als hij door vijanden vernietigd werd. Het is ook goed mogelijk dat de naam Oliver is ontstaan door de gelijkenis met al bestaande Germaanse namen, zoals Alf-hari. In dat geval valt te denken aan namen die met ‘alf’ beginnen, dat ‘natuurgeest, bovennatuurlijk wezen of elf’ betekent. Het tweede deel zou dan afstammen van 'heri', dat ‘leger’ betekent. De Franse vorm Olivier word voor het eerst vermeld door een van de riddergezellen van Roland in het middeleeuwse Franse gedicht 'La Chanson de Roland'. De andere paladijnen in het gedicht dragen duidelijk Germaanse namen; daarom zou de naam Olivier ook kunnen zijn geëvolueerd van een Germaanse naam Of zelfs mogelijk van de Scandinavische Olaf. Dat is het Oudnoorse woord ‘anleifr’ en betekent ‘zoon van de voorvaderen’. De naam Oliver heeft vele buitenlandse varianten. Voorbeelden zijn Oilibhéar, Olaver, Olivar, Oliveer, Olivier (Frans), Oliviero (Italiaans en Spaans), Oliverios, Oliveros, Olivio, Olivor, Olley, Olli, Olliver, Ollivor, Olly, Ollyver, Oluvor, Olvan, Olven, Olvin, Olyvar en Olyver . Minder bekende buitenlandse variaties omvatten Havelock (Welsh), Oilbhreis (Schots), Oilbhries (Gaelisch), Olghar (Gaelisch en Schots), Olivero (Italiaans en Spaans), en Oliwa (Hawaiiaans). De naam Oliver is nog steeds erg populair in alle Engelstalige landen (VS, UK, Australië), maar ook in Scandinavische landen als Noorwegen, Denemarken en Zweden. Bekende dragers van de naam vind je in alle beroepen. Oliver Stone is een beroemde regisseur, Oliver Hardy een bekende acteur. Oliver Kahn een bekende oud keeper uit Duitsland. Oliver doet het ook goed als naam van een kindje van BA-ers (Bekende Amerikanen). Beroemdheden die voor Oliver hebben gekozen, zijn onder meer Bridget Fonda, Fred Savage, Stephen Stills en Taylor Hawkes. Oliver Prinz von Anhalt is de zoon van Zsa Zsa Gabor. Oliver komt ook voor als achternaam. De meeste mensen kennen de kok Jamie Oliver wel. Oliver is ook een favoriet bij schrijvers en regisseurs. Oliver is hoofpersonage in het populaire boek en de film Love Story, die Jennifer ook naar het sterrendom katapulteerde. Verder kennen we de wereldberoemde Oliver Twist en Oliver Rivers uit "The Original Forty" van J.K. Rowlings. Cousin Oliver Tyler speelt in de 'The Brady Bunch'. Oliver is ook een bekende naam uit de Harry Potter reeks (ook van J.K. Rowlings).

Beroemdheden met de naam Oliver

Oliver Hardy
Acteur

Oliver Hardy, echte naam Norvell Hardy, was een Amerikaans filmacteur. Hij is in het bijzonder bekend geworden als de 'dikke' helft van het komische duo Laurel en Hardy. Tussen 1914 en 1951 maakte hij furore in meer dan 400 films.

Oliver Kahn
Voetballer

Oliver Rolf Kahn is een Duits voormalig voetbaldoelman en huidig CEO van Bayern München. Hij was de vaste keeper van het Duits voetbalelftal van 1998 tot en met 2006 en van Bayern München van 1994 tot 2008. Hij was zowel aanvoerder van de Duitse Mannschaft als Bayern München.

Oliver Stone
Regisseur

William Oliver Stone (New York, 15 september 1946) is een Amerikaans filmregisseur. Hij heeft drie keer een Academy Award gewonnen. Oliver Stone won drie Oscars. In 1979 voor zijn scenario voor de film Midnight Express, in 1987 als beste regisseur voor de film Platoon en in 1990 als beste regisseur voor de film Born on the Fourth of July.

Jools Oliver
Modeontwerpster

Jools Olivier was Juliette Norton voordat ze "ik wil" zei tegen haar langdurige partner Jamie. Ze is altijd beter bekend geweest onder haar bijnaam Jools. De 46-jarige is niet alleen moeder van vijf kinderen, maar is ook een regelmatige Instagrammer en plaatst regelmatig updates over haar huis en gezinsleven op @joolsoliver. Jools heeft een kledinglijn in modewinkel Next genaamd Little Bird. Ze is uitgeroepen tot "Best British Kids Fashion Brand" door @juniormagazineonline.

Jamie Oliver
Kok

James 'Jamie' Trevor Oliver MBE (Clavering, 27 mei 1975), bijgenaamd The Naked Chef, is een Britse chef-kok.

Boeken met de naam Oliver

Oliver Twist
Auteur: Charles Dickens

Oliver Twist is de titel en de naam van het hoofdpersonage van een van de bekendste romans van de Britse schrijver Charles Dickens, gepubliceerd in 1838. Het boek verscheen aanvankelijk in afzonderlijke delen, die van februari 1837 tot april 1839 werden gepubliceerd. Het boek werd meermaals verfilmd, ook voor televisie, en er verschenen verschillende Nederlandse vertalingen van. De Engelstalige musical Oliver! werd een groot succes, evenals verschillende hertalingen. Er bestaat ook een achter-de-schermendocumentaire van de Nederlandstalige versie, Oliver: Achter de schermen.

Oliver
Auteur: Edward van de Vendel

Oliver is een boek van Edward van de Vendel. Oliver, zestien, groeit op in Noorwegen en is altijd samen met zijn neef Bendik, die ook zijn beste vriend is. Zijn leven lijkt zorgeloos, maar binnen vierentwintig uur na Olivers succesvolle debuut als keeper in het eerste, gebeurt er opeens van alles. Met zijn ouders, met Bendik – en ook met Oliver zelf. Hoe blijf je overeind als alles in je leven plotseling op zijn kop staat? Als alles wat vanzelfsprekend lijkt, ineens wegvalt? En als je zelf ook iemand anders blijkt te zijn dan je dacht?

Oliver en Charlie 1
Auteur: Machteld van Zalingen

Oliver en Charlie is een serie leuke kinderboeken van Machteld van Zalingen en Kim den Dulk. Alle dieren in het bos weten dat de muizen een feest gaan geven. Ze worden steeds nieuwsgieriger. Dat die brutale muisjes het op durven te nemen tegen Zwijn, wie had dat gedacht? Oliver en Charlie brengen 's avonds de uitnodigingen rond. Iedereen mag komen, ook Zwijn. Charlie schuift snel de kaart onder de deur door en sprint ervandoor. De vrolijke muizen Oliver en Charlie zorgen voor veel leesplezier voor jong en oud. De avonturen in het dierenbos hebben vaart en nodigen telkens uit om opnieuw te lezen.

Muziek met de naam Oliver

Oliver!
Artiest: Soundtrack

Olivier! is de soundtrack van de gelijknamige Britse muziekdramafilm uit 1968. De soundtrack won een Oscar voor Best Original of Adaptation Score bij de 41e Academy Awards in 1969. Het bereikte nummer 4 in de UK Albums Chart en stond 99 weken op de kaart.

Oliver
Artiest: Oscar and the Wolf

Er werd de afgelopen jaren in België al heel wat gedanst op de muziek van Oscar and the Wolf. De groep rond Max Colombie heeft intussen twee langspelers op zijn naam staan, telkens rijkelijk gevuld met hits. Na “James” krijgen we nu “Oliver” te horen, nog steeds dromerig (uiteraard), maar ook lekker zomers. Het nummer zou een hedendaagse, zweverige en licht erotische versie kunnen zijn van “La Isla Bonita” van Madonna, want ook hier komen de Zuiderse invloeden mooi naar voren. Niet alleen het gitaartje, maar ook de percussie nodigen uit om de dansvloer te betreden. Haal je zwoelste moves maar boven, want het wordt een sexy bedoening met Oscar en Oliver.

Films met de naam Oliver

Oliver Sherman (2010)

Oliver Sherman is een Canadese dramafilm, geregisseerd door Ryan Redford en uitgebracht in 2010. Gebaseerd op het korte verhaal "Veterans" van Rachel Ingalls. In de film speelt Garret Dillahunt de rol van Sherman Oliver, een oorlogsveteraan die opnieuw contact wil maken met Franklin Page (Donal Logue), een medesoldaat die zijn leven heeft gered tijdens de oorlog...

Oliver & Co

Oliver & Co. (originele titel Oliver & Company) is een Amerikaanse animatiefilm uit 1988 geproduceerd door Walt Disney Feature Animation. Het is de 27ste lange animatiefilm van Disney. De film werd geregisseerd door George Scribner. Wanneer een jong katje genaamd Oliver wordt achtergelaten in een doos, wordt hij daaruit gered door een groep honden. Met de kleurrijke bende gaat hij vervolgens op avontuur in New York.

Oliver Sacks (2015)

Oliver Sacks: His Own Life Documentaire over het leven en werk van de beroemde neuroloog en schrijver, die openhartig vertelt over zijn strijd tegen drugsverslaving en het medische establishment.

Oliver! (1968)

Oliver! is een Britse musicalfilm uit 1968 van regisseur Carol Reed, met in de hoofdrollen Oliver Reed, Ron Moody en Mark Lester. De film is gebaseerd op de gelijknamige musical en het boek Oliver Twist van Charles Dickens. De film was een groot succes en verwierf onder andere een Oscar voor beste film. De opbrengst was 16,8 miljoen dollar (met een budget van 10 miljoen dollar).

Geografie met de naam Oliver

City: Oliver (Georgia)

Oliver is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Georgia, en valt bestuurlijk gezien onder Screven County.

Plaats: Oliver (Pennsylvania)

Oliver is een plaats in de Amerikaanse staat Pennsylvania, en valt bestuurlijk gezien onder Fayette County.

Hoe spel ik de naam Oliver?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • L Liverpool
 • I Italia
 • V Valencia
 • E Edison
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • O Omar
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • V Valentijn
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • L Lima
 • I India
 • V Victor
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Oliver met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter v
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Oliver in braille

o
l
i
v
e
r

Zo sein je Oliver in morsecode

— — —
· — · ·
· ·
· · · —
·
· — ·

Zo sein je Oliver met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter v
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Oliver bekijken?

Top 10 jongensnamen met een O

Top 10 jongensnamen met 6 letters