Bohdan Geboortekaartje naam Bohdan j2

Betekenis Bohdan

Geschenk van God (afgeleid van de Slavische woorden Bog/Boh (Cyrillisch: Бог), wat "god" betekent, en dan (Cyrillisch: дан), wat "gegeven" betekent)
Meer informatie

Geslacht

Bohdan wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Bohdan is Slavisch

Naamsopbouw

Bohdan is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, a) en 4 medeklinkers (b, h, d, n).

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Bohdan

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Bohdan of Bogdan (Cyrillisch: Богдан) is een Slavische mannelijke naam die voorkomt in alle Slavische landen als Tsjechië, Polen en Oekraïne, evenals in Roemenië en Moldavië. De naam is afgeleid van de Slavische woorden Bog/Boh (Cyrillisch: Бог), wat "god" betekent, en dan (Cyrillisch: дан), wat "gegeven" betekent. Als het vieren van je geloof en je cultuur bovenaan je takenlijst staat, dan zou deze lieve naam die "Gods geschenk" betekent alle juiste vakjes moeten aankruisen. Deze naam heeft niet alleen een sterke Oekraïense aanwezigheid, maar hij pronkt ook met een zusternaam - Bogdan - met Slavische oorsprong. Het maakt niet uit welke cultuur je het meest boeit, deze naam viert baby als een geschenk. De naam lijkt een vroege calque te zijn van het Griekse Theodore (Theodotus, Theodosius) met dezelfde betekenis. De naam wordt ook als achternaam gebruikt. Bogdana is de vrouwelijke versie van de naam. Meest bekende drager van de naam is misschien wel Bohdan Chmielnicki (1595-1657). Hij was hetman van de Zaporozje-Kozakken, een groep Oost-Slavische strijders die redelijk onafhankelijk, maar onder het gezag van de Poolse kroon opereerden in het huidige Oekraïne. Zij hadden hun basis rondom de rivier de Dnjepr en vochten tegen de Tataren die Turken op de Krim en in Zuid-Oekraïne. In 1648 kwam hij in opstand tegen de Poolse koning en nam hij Kiev in. De direct aanleiding zou een persoonlijk dispuut van Chmielnicki met een Poolse magnaat zijn. De dieperliggende oorzaak is waarschijnlijk een groeiende tegenstelling tussen de Poolse heersers en de Oost-Slavische onderdanen in de gebieden van het Pools-Litouws Gemenebest. De inwoners van deze gebieden waren Orthodox, terwijl de elite steeds vaker katholiek en Poolssprekend werd. De opstand van 1648 was een succes en Chmielnicki werd de leider van een onafhankelijke staat aan de linkeroever van de Dnjepr. Beseffende dat deze staat zonder bondgenoten niet levensvatbaar was, sloot hij in 1654 het verdrag van Perejaslav, waardoor de Kozakken onder invloed van het Russische Rijk kwamen te staan. Bekende dragers van de naam zijn verder onder meer de Oekraïnse voetballer Bohdan Butko en de Brits-Poolse acteur Bohdan "Bo" Poraj-Pstrokonski.

Beroemdheden met de naam Bohdan

Bohdan Poraj
Acteur

Bohdan "Bo" Poraj-Pstrokonski is een Brits-Poolse acteur, bekend van zijn film- en televisieoptredens, waaronder de BBC-sitcom Miranda. Wikipedia

Bohdan Paczyński
Wetenschapper

Bohdan Paczyński of Bohdan Paczynski (8 februari 1940 - 19 april 2007) was een Poolse astronoom die opmerkelijk was in de theorie van de evolutie van sterren, accretieschijven en gammastraaluitbarstingen.

Bohdan Nikishyn
Atleet

Bohdan Serhiyovych Nikishyn ( Oekraïens : Богдан Сергійович Нікішин , romanized : Bohdan Serhiyovyč Nikišyn ; geboren 29 mei 1980) is een Oekraïense rechtshandige degen schermer , 2015 team wereldkampioen en drievoudig Olympisch

Bohdan Syroyid
Componist

Bohdan Syroyid (Oekraïens: Богдан Сироїд, geboren 13 april 1995) is een in Oekraïne geboren Spaanse componist en assistent-professor Muziekeducatie aan de Universiteit van Salamanca. [Oekraïens nationalisme.

Bohdan Khmelnytsky
Militair

Bogdan Zynovii Mykhailovych Khmelnytskyi (Ruthenian: Ѕѣнові Богданъ Хмелнiцкiи; Oekraïns: Богдан Зиновій Михайлович Хмельницький; c. 1595 – 6 August 1657) was a Ruthenian militaire commandant en Hetman van de Zaporozhian Host, die toen onder heerschappij stond van het Pools-Litouwse Gemenebest. Hij leidde een opstand tegen het Gemenebest en zijn magnaten (1648–1654) die resulteerde in de oprichting van een onafhankelijke Roetheense Kozakkenstaat. In 1654 sloot hij het Verdrag van Pereyaslav met de Russische tsaar en verbond hij het Kozakken Hetmanaat met het Tsaardom van Rusland, waardoor centraal Roethenië onder Russische bescherming kwam te staan.

Bohdan Bondarenko
Atleet

Bohdan Viktorovych Bondarenko (Oekraïens: Богдан Вікторович Бондаренко; geboren 30 augustus 1989) is een Oekraïense hoogspringer. Hij is wereldkampioen 2013, Europees kampioen 2014 en Olympisch bronzen medaillewinnaar 2016.

Geografie met de naam Bohdan

Dorp: Bohdan, Podlaskie Voivodeship

Bohdan [ˈbɔxdan] is een dorp in het administratieve district Gmina Dobrzyniewo Duże, binnen de provincie Białystok, woiwodschap Podlaskie, in het noordoosten van Polen. Het ligt ongeveer 4 kilometer ten noordoosten van Dobrzyniewo Duże en 13 km ten noordwesten van de regionale hoofdstad Białystok.

Artikelen over de naam Bohdan

Hoe spel ik de naam Bohdan?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • O Oslo
 • H Havanna
 • D Danemark
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • O Omar
 • H Hidde
 • D Daniël
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • O Oscar
 • H Hotel
 • D Delta
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Bohdan met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter o
gebarentaal letter h
gebarentaal letter d
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Bohdan in braille

b
o
h
d
a
n

Zo sein je Bohdan in morsecode

— · · ·
— — —
· · · ·
— · ·
· —
— ·

Zo sein je Bohdan met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter o
nautische vlag letter h
nautische vlag letter d
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Bohdan bekijken?

Top 10 jongensnamen met een B

Top 10 jongensnamen met 6 letters