Helena Geboortekaartje naam Helena m2

Betekenis Helena

De Stralende, De Schitterende, Fakkel, Zon (van Helios)
Meer informatie

Geslacht

Helena wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Helena is Grieks

Naamsopbouw

Helena is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter H en is opgebouwd uit 3 klinkers (e, e, a) en 3 medeklinkers (h, l, n).

Populariteit van de naam Helena

Helena is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Helena tussen 1950 en 2023. De naam Helena is minder populair geworden.

 • Helena is 53x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Helena

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Helena is een Griekse meisjesnaam en betekent letterlijk "fakkel" en zegt zoveel als 'De stralende, De Schitternde, schijnend licht". De naam is verwant met hèlios, met de betekenis "zon". Helena is een belangrijke mythologische figuur. Zij is een dochter van de oppergod Zeus en Leda. Helena was de mooiste vrouw van Griekenland. Helena is een meer delicate en sierlijke versie van Helen, een favoriet van Shakespeare, die het gebruikte in zowel All's Well That End Well als A Midsummer's Night Dream. Historisch gezien was Helena de moeder van Constantijn de Grote (en vermoedelijk de dochter van de oude koning Cole), die een heilige uit de vierde eeuw werd - Evelyn Waugh schreef zijn enige historische roman, Helena, op basis van haar verhaal. Afgeleiden van deze naam zijn onder meer Elena, Eline, Elien, Ellen, Heleen(tje), Leen(-tje), Lena, Lenie,Leny, Eileen (Iers), Hélène (Frans), Helene, Hella en Lene (Duits), Helen (Engels), Aleyna (Turks), Ilona, Ilonka en Ilka (Hongaars) en Helenius. En er bestaan in Nederland en België enorm veel spellingsvarianten van de naam, die allemaal ooit zijn ingeschreven, waaronder Hélena , Héléna , Hélèna , Heléna , Helèna , Hèlena , Hèléna , Helêna , Helená , Hėlèna , HeLenA , Hëlena , Helēna en Hèlèna. De Britse ster Helena Bonham Carter en het Deense model Helena Christensen hebben veel gedaan om de naam levend te houden, en het wordt ook herinnerd via schoonheidsmagnaat Helena Rubinstein. Helena is ook de titel van een nummer van de groep My Chemical Romance.

Beroemdheden met de naam Helena

Heleen van Royen
Schrijfster

Helena Margaretha (Heleen) Kroon (Amsterdam, 9 maart 1965) is een Nederlands romanschrijfster en voormalig columniste. Ze is de ex-vrouw van televisiepresentator Ton van Royen en staat bekend als Heleen van Royen.

Alix van Hessen-Darmstadt
Keizerin

Victoria Alix Helena Louise Beatrice van Hessen-Darmstadt (Darmstadt, 6 juni 1872 — Jekaterinenburg, 17 juli 1918) was de laatste tsarina van Rusland. Nadat ze bekeerd was tot de Russisch-Orthodoxe Kerk om met de latere tsaar Nicolaas II van Rusland te kunnen trouwen, droeg ze de naam Alexandra Fjodorovna (Russisch: Александра Фёдоровна). Alexandra werd in 1918 met haar echtgenoot en kinderen door de bolsjewieken vermoord. Alexandra en haar gezin werden in 2000 door de Russisch-Orthodoxe Kerk tot strastoterpets verklaard.

Helena (Oudgrieks: Ἑλένη, Helenè)
Mythologisch figuur

Helena (Oudgrieks: Ἑλένη, Helenè) is een figuur uit de Griekse mythologie. Zij is een dochter van de oppergod Zeus en Leda. Helena was de mooiste vrouw van Griekenland. Zeus zou Leda verleid hebben in de gedaante van een zwaan en uit de eieren die Leda legde werden Helena en Polydeukes (Pollux) geboren. Dit verhaal leeft nog voort in de Latijnse uitdrukking ab ovo. Zeus zou dit gedaan hebben, omdat hij de wereld overbevolkt vond en daar door middel van Helena iets aan wilde doen. In dezelfde nacht waarin Helena en Polydeukes verwekt werden, verwekte Leda’s man, koning Tyndareos, bij haar ook nog twee kinderen: Klytaimnestra en Kastor.

Helene Kröller-Müller
Kunstenaar

Helene Emma Laura Juliane Kröller-Müller (Horst (Essen), 11 februari 1869 – Otterlo, 14 december 1939) was een van de eerste vrouwen in Europa die een grote kunstcollectie bij elkaar bracht.

Helena Christensen
Model

Helena Christensen (Kopenhagen, 25 december 1968) is een Deens topmodel. Haar vader is Deens, haar moeder is Peruviaans. Ze heeft één zusje, Anita, dat vier jaar jonger is. Ze werd vooral bekend als model voor H&M-campagnes en als ex-vriendin van INXS-frontman, Michael Hutchence.

Helena van Constantinopel
Heilige

Flavia Julia Helena (Augusta), Helena van Constantinopel of Sint-Helena (circa 248 – circa 329) was de moeder van de Romeinse keizer Constantijn de Grote. Aan haar wordt de ontdekking van diverse belangrijke relikwieën toegeschreven. Ze wordt binnen het oosters-orthodoxe en rooms-katholieke christendom vereerd als heilige.

Helena Bonham Carter
Actrice

Helena Bonham Carter is een Britse actrice. Ze werd in 1998 genomineerd voor een Academy Award voor haar hoofdrol in The Wings of the Dove. In 2011 werd ze nogmaals genomineerd voor haar bijrol in The King's Speech. Meer dan vijftien andere filmprijzen werden haar daadwerkelijk toegekend, waaronder Empire Awards voor Fight Club en Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street en een National Board of Review Award voor The Wings of the Dove.

Boeken met de naam Helena

Adela en Helena
Auteur: Kris Van Steenberge

De eerste helft van de vorige eeuw. Twee vrouwen zijn onderweg. Op de vlucht uit angst voor oorlog. Op tocht vol goede hoop. Ze doorkruisen Europa. Een odyssee in een continent dat op springen staat. Ze komen aan op de plek waar ze oud zullen worden. Alleen. Ze staren voor zich uit. Of ze kijken achterom. Daar ligt het ergens. Hun vaderland. Adela en Helena is een aangrijpende theaterproductie over het leven van Adela Rozenbaum en Helena Woronzowa, de moeders van respectievelijk Jean Kluger en Hans Kusters.

Helena
Auteur: Bieke Vanlaeken

Helena is een mooi kinderboek vol fantasie. Voor ze Helena was, was ze al ziek. Groeiend in haar mama's buik. Helena kent het ziekenhuis als haar broekzak. Witte muren, witte jassen, witte lakens. In die witte wereld verzint ze zelf haar eigen verhaal. Vol geuren en kleuren. Een wereld waarin de raarste deuren voor haar opengaan. Waarin ze echt iets kan beleven. Ademen. Spelen. Lachen. Zijn. Iemand zijn. Dit boek is een ode aan de fantasie. In deze tijd van beeldcultuur en sociale media, waar de fantasie van zovele kinderen en jongeren te weinig gestimuleerd wordt, is dit boek een noodzaak. Wij plaatsen de fantasie waar ze hoort.

Films met de naam Helena

Hermia en Helena (2016)

Hermia & Helena is een Amerikaans-Argentijnse film uit 2016, geschreven en geregisseerd door Matías Piñeiro. De film ging op 6 augustus in première in de competitie van het internationaal filmfestival van Locarno. Camila, een jonge Argentijnse theaterregisseuse, reist van Buenos Aires naar New York om te werken aan de Spaanse vertaling van Shakespeare’s toneelstuk A Midsummer Night’s Dream. Kort na haar aankomst krijgt ze mysterieuze postkaarten toegezonden die haar zowel naar haar verleden als naar haar toekomst brengen.

Helena (1924)

Helena is een stille film uit 1924 van regisseur Manfred Noach. De film is een losse bewerking van Homerus' Ilias en bestaat uit twee delen: 'De roof van Helena' en 'De ondergang van Troje'. In het eerste deel wordt de zoon van koning Priamus van Troje, Paris (Vladimir Gajdarov), tijdens een reis naar Griekenland verliefd op de beeldschone Helena van Sparta (Edy Darclea). Helena is echter getrouwd met koning Menelaos van Sparta. Paris besluit haar te ontvoeren en mee terug te nemen naar Troje. Hierop verzameld Menelaos een leger en reist hij af naar Troje om Helena terug te veroveren. Hiermee begint de Trojaanse oorlog. In het tweede deel wordt na jarenlang vruchteloos vechten Troje veroverd door de list van het Trojaanse paard.

Namen die lijken op Helena

Helene   -   Jelena   -   Selena

Hoe spel ik de naam Helena?

Internationaal alfabet

 • H Havanna
 • E Edison
 • L Liverpool
 • E Edison
 • N New York
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • H Hidde
 • E Eva
 • L Lorenzo
 • E Eva
 • N Naomi
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • H Hotel
 • E Echo
 • L Lima
 • E Echo
 • N November
 • A Alfa

Zo spel je Helena met gebarentaal.

gebarentaal letter h
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Helena in braille

h
e
l
e
n
a

Zo sein je Helena in morsecode

· · · ·
·
· — · ·
·
— ·
· —

Zo sein je Helena met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter h
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Helena bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een H

Top 10 meisjesnamen met 6 letters