Fiep Geboortekaartje naam Fiep m2

Betekenis Fiep

Levenswijsheid, vrede, bescherming
Meer informatie

Geslacht

Fiep wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Fiep is Grieks

Fiep is afgeleid van de naam Sophie

Naamsopbouw

Fiep is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter F en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, e) en 2 medeklinkers (f, p).

Populariteit van de naam Fiep

Fiep is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Fiep tussen 2015 en 2023. De naam Fiep is minder populair geworden.

 • Fiep is 33x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Fiep

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Fiep is een mooie meisjesnaam. En Fiep is een echt Nederlandse naam. De naam komt eigenlijk nergens anders voor. De naam Fiep is meest waarschijnlijk een vorm uit de kindertaal van Sofie. De naam Sofie is een afgeleide van de naam Sophia. Sophia komt van het Griekse sophia en betekent '(levens)wijsheid', vergelijk met het Latijnse sapientia. In oude tijd werd het begrip 'heilige wijsheid' (in Grieks hagia sophia) wel als omschrijving van Christus gebruikt en daarna soms als naam voor kerken. Ten slotte werd het ook een vrouwennaam, die ook heiligennaam werd en zich daardoor verbreidde. Volgens een Latijnse passio was de heilige Sophia een voorname christin in Milaan tijdens keizer Hadrianus. Na de dood van haar man verdeelde zij met haar drie dochters (niet met name genoemd, maar later verbonden met de begrippen 'geloof', 'hoop' en 'liefde': fides, spes en caritas, en het Griekse pistis, elpis en agapè, waarvan enkele het ook tot naam brachten) haar bezit onder de armen; Een andere mogelijkheid is dat Fiep als roepnaam bij Fiebe is ontstaan. En Fiebe is een Friese naam. Fiebe is een tweestammige verkorting van een Germaanse fried-, frede-naam (Frede- betekent 'vrede, bescherming'. Meest bekende drager van de naam is waarschijnlijk de tekenaar Fiep Westendorp.

Beroemdheden met de naam Fiep

Fiep Mulderije
Actrice

Fiep Mulderije is een Nederlandse actrice. Ze speelt in meerdere series en films. En ze is onder andere bekend van de films De vloer op jr. (2012) en De Schoonheid van Nee (2022).

Fiep Westendorp
Tekenares

Sophia Maria (Fiep) Westendorp (Zaltbommel, 17 december 1916 – Amsterdam, 3 februari 2004) was een Nederlands tekenares, die vooral bekend werd door de tekeningen van Jip en Janneke. Naast Jip en Janneke illustreerde Westendorp ook de Vrouwenpagina van het Parool en de boeken van onder anderen Annie M.G. Schmidt, Mies Bouhuys en Han G. Hoekstra. Daarnaast illustreerde ze reclamecampagnes en maakte ze muurschilderingen. Haar nalatenschap is ondergebracht in de stichting 'Fiep Westendorp Foundation'.

Boeken met de naam Fiep

Het grote Fiep Kijkboek
Auteur: Fiep Westendorp

Dit indrukwekkende kijk- en aanwijsboek bevat 24 gethematiseerde spreads om de wereld binnenshuis en daarbuiten te ontdekken! Met Voertuigen, In de dierentuin, Beroepen, Op de boerderij en veel meer. Nu als extra groot kartonboek!

Namen die lijken op Fiep

Fieke   -   Fien   -   Fiene

Hoe spel ik de naam Fiep?

Internationaal alfabet

 • F Florida
 • I Italia
 • E Edison
 • P Paris

Nederlands alfabet

 • F Fatima
 • I Iris
 • E Eva
 • P Patrick

NAVO-alfabet

 • F Foxtrot
 • I India
 • E Echo
 • P Papa

Zo spel je Fiep met gebarentaal.

gebarentaal letter f
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e
gebarentaal letter p

Zo schrijf je Fiep in braille

f
i
e
p

Zo sein je Fiep in morsecode

· · — ·
· ·
·
· — — ·

Zo sein je Fiep met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter f
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e
nautische vlag letter p

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Fiep bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een F

Top 10 meisjesnamen met 4 letters