Victoria Geboortekaartje naam Victoria m2

Betekenis Victoria

Overwinnaar
Meer informatie

Geslacht

Victoria wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Victoria is Latijn

Victoria is afgeleid van de naam Victor

Naamsopbouw

Victoria is een lange naam en bestaat uit 8 letters. De naam begint met de letter V en is opgebouwd uit 4 klinkers (i, o, i, a) en 4 medeklinkers (v, c, t, r).

Populariteit van de naam Victoria

Victoria is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Victoria tussen 2004 en 2023. De naam Victoria is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Victoria is 99x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Victoria

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Victoria is een klassieke en moderne meisjesnaam. Klassiek omdat 1 van de grote vorsten van het Verenigd Koninkrijk de naam al droeg, maar ook modern omdat de naam momenteel weer erg populair is bij ouders. De naam Victoria is een meisjesnaam van oorsprong uit het Latijn en betekent recht toe recht aan 'victorie!' of "overwinning". Victoria is het Latijnse woord voor "overwinning" en een vrouwelijke vorm van Victor. Het is de naam van de oude Romeinse godin van de overwinning, het equivalent van de Griekse Nike, en ook een populaire heilige uit de derde eeuw. Koningin Victoria, naar wie het Victoriaanse tijdperk is genoemd, regeerde meer dan drieënzestig jaar over Engeland. Victoria, het toonbeeld van deftigheid en verfijning, weerspiegelt het beeld van de lang regerende Britse koningin. Vele princessen na haar kregen ook de naam Victoria. In de jaren negentig slaagde Victoria in de VS erin de Top 20 te doorbreken, een verrassend hoge reputatie voor een naam die tegenwoordig meer een klassieker dan een modefavoriet is, en de naam heeft zijn populariteit behouden. Een blijvende aantrekkingskracht van Victoria is dat het een traditionele meisjesnaam is met een krachtige betekenis. Een mogelijk rolmodel is de proto-feministische Victoria Woodhull. Ex-Spice Girl Victoria Beckham en Victoria's Secret hebben de naam een ​​moderner tintje gegeven, en het is ook een Twilight-naam geweest. Bijnamen voor Victoria zijn onder andere Vicky (en Vicki, Vickie en Vikki) en Tory (samen met Tori). Vittoria is de mooie Italiaanse versie. In de huidige tijd kennen we het lingerie merk Victoria's Sectret en de actrice Victoria Davey "Tori" Spelling.

Beroemdheden met de naam Victoria

Alix van Hessen-Darmstadt
Keizerin

Victoria Alix Helena Louise Beatrice van Hessen-Darmstadt (Darmstadt, 6 juni 1872 — Jekaterinenburg, 17 juli 1918) was de laatste tsarina van Rusland. Nadat ze bekeerd was tot de Russisch-Orthodoxe Kerk om met de latere tsaar Nicolaas II van Rusland te kunnen trouwen, droeg ze de naam Alexandra Fjodorovna (Russisch: Александра Фёдоровна). Alexandra werd in 1918 met haar echtgenoot en kinderen door de bolsjewieken vermoord. Alexandra en haar gezin werden in 2000 door de Russisch-Orthodoxe Kerk tot strastoterpets verklaard.

Haya van Someren
Politica

Haya Victoria van Someren-Downer, geboren als Gerarda Victoria Downer, was een Nederlands politica. Namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie was zij onder meer van 20 maart 1959 tot 1 oktober 1968 lid van de Tweede Kamer en van 17 september 1974 tot aan haar overlijden van de Eerste Kamer.

Victoria Ka‘iulani
Prinses

Victoria Ka‘iulani was de laatste kroonpretendent van het koninkrijk Hawaï. Ze heeft nooit geregeerd.

Victoria van Zweden
Prinses

Victoria Ingrid Alice Désirée, prinses van Zweden, hertogin van Västergötland, is kroonprinses van Zweden als het oudste kind van koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia van Zweden.

Victoria van het Verenigd Konikrijk
Koningin

Alexandrina Victoria van Hannover (Kensington Palace, Londen, 24 mei 1819 – Osborne House, Isle of Wight, 22 januari 1901) was koningin van het Verenigd Koninkrijk van 1837 tot 1901 en vanaf 1877 tevens keizerin van India. Koningin Victoria regeerde 63 jaar, zeven maanden en twee dagen en was, tot ze op 9 september 2015 werd overtroffen door koningin Elizabeth II, de langst regerende monarch in de Britse geschiedenis. Haar regeerperiode staat zowel in het Verenigd Koninkrijk als daarbuiten bekend als het victoriaans tijdperk (the Victorian era).

Pixie Lott
Zangeres

Pixie Lott, geboren als Victoria Louise Lott, is een Engelse zangeres, singer-songwriter en actrice. Haar eerste single Mama Do verscheen op 6 juni 2009 op de Engelse markt en veroverde een week later de eerste plaats in de UK Singles Chart. De single kwam binnen op 20 juni in de Vlaamse Ultratip. Het eerste album, Turn It Up, kwam uit in september 2009. Voor de single No Good for Me heeft Lott samengewerkt met Lisa Lois. Ze coverde ook Use Somebody van de Kings of Leon, Apologize van de band OneRepublic, Outta Here van Esmée Denters en Poker Face van Lady Gaga.

Victoria Pelova
Voetbalster

Victoria Pelova (Delft, 3 juni 1999) is een Nederlands voetbalspeelster. Ze speelt anno 2019 als middenvelder bij Ajax.

Victoria Beckham
Zangeres

Films met de naam Victoria

Victoria (2016)

Victoria is een Britse historische dramaserie ontwikkeld en voornamelijk geschreven door Daisy Goodwin, met in de hoofdrol Jenna Coleman als koningin Victoria. De serie ging in première in het Verenigd Koninkrijk op ITV op 28 augustus 2016 met acht afleveringen.

Victoria (2015)

Victoria is een film van regisseur Sebastian Schipper uit 2015. Een jonge Spaanse vrouw die onlangs naar Berlijn is verhuisd, ontdekt dat haar flirt met een lokale man mogelijk dodelijk wordt als hun avondje uit met zijn vrienden een gevaarlijk geheim onthult.

Natuurfenomenen

Het Victoriameer is het grootste meer van Afrika en het op een na grootste zoetwatermeer op aarde. Het bevindt zich in Oost-Afrika tussen de staten Tanzania, Oeganda en Kenia. Met een oppervlakte van 69 484 km² is het bijna zo groot als Nederland en België samen. Het Victoriameer is de bron van de Victorianijl.

Geografie met de naam Victoria

Stad: Victoria (Brits-Colombia)

Victoria is een stad in het westen van Canada. Het is de hoofdstad van de provincie Brits-Columbia. De stad ligt in het uiterste zuidoosten van het Vancouvereiland. Met een veerboot kan men in 90 minuten naar het op het vasteland gelegen Vancouver. De stad is net als de stad Regina vernoemd naar koningin Victoria. De stad telt ongeveer 90.000 inwoners.

Organisaties met de naam Victoria

Mode concern: Victoria's Secret

Victoria's Secret is een Amerikaans bedrijf in dameskleding, lingerie en schoonheidsproducten. Het is het grootste onderdeel van het beursgenoteerde L Brands inc.

Namen die lijken op Victoria

  -   Victorina   -   Victorine

Hoe spel ik de naam Victoria?

Internationaal alfabet

 • V Valencia
 • I Italia
 • C Casablanca
 • T Tripoli
 • O Oslo
 • R Roma
 • I Italia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • V Valentijn
 • I Iris
 • C Celine
 • T Tamara
 • O Omar
 • R Ruben
 • I Iris
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • V Victor
 • I India
 • C Charlie
 • T Tango
 • O Oscar
 • R Romeo
 • I India
 • A Alfa

Zo spel je Victoria met gebarentaal.

gebarentaal letter v
gebarentaal letter i
gebarentaal letter c
gebarentaal letter t
gebarentaal letter o
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Victoria in braille

v
i
c
t
o
r
i
a

Zo sein je Victoria in morsecode

· · · —
· ·
— · — ·
— — —
· — ·
· ·
· —

Zo sein je Victoria met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter v
nautische vlag letter i
nautische vlag letter c
nautische vlag letter t
nautische vlag letter o
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Victoria bekijken?