Leave Friese babynamen voor jullie sûkertútsje

Friese babynamen
9 juli 2020

Je ziet tegenwoordig steeds vaker dat ouders kiezen voor een internationale babynaam. Maar wist je dat je binnen de grenzen ook meer dan genoeg toffe namen kunt vinden? Je kunt natuurlijk kiezen voor een algemene Nederlandse naam. Maar je kunt je ook laten inspireren door een bepaalde provincie. Wij zochten in het Hoge Noorden naar de allerleukste Friese babynamen voor jullie kindje.

Waar je Friese namen aan kunt herkennen

Heb jij Friese roots? Of ben je gewoon benieuwd naar welke mooie babynamen uit deze noordelijke provincie komen? Neem dan zeker een kijkje in het rijtje toffe Friese babynamen. Maar eerst vertellen we je nog even wat een aantal kenmerken van Friese namen zijn. 

Klein, kleiner, kleinst
Friese namen eindigen vaak op ‘ke’ of ‘je’. De Friezen verkleinen de namen dus eigenlijk een beetje. Dit geeft de Friese babynamen echt iets schattigs.

Kort maar krachtig
Babynamen uit Friesland zijn vaak kort. Het zijn over het algemeen babynamen met 2 lettergrepen. Maar liefhebbers van korte, krachtige namen kunnen ook los met de namen met 1 lettergreep. 

En het eindigt op.. 
Friese namen lijken qua klank een beetje op elkaar. Klanken van namen worden onder andere bepaald door een eerste of laatste letter. Friese jongens- en meisjesnamen eindigen vaak op een E. Was jou dit al opgevallen? 

In de mix! 
Steeds meer ouders variëren in schrijfwijzen om een naam iets unieker te maken. Maar de Friezen hadden hier vroeger al een handje van. Zo hebben veel Friese babynamen een Y in plaats van IE, zoals de naam Hylke.

De 20 allerleukste Friese babynamen

Oké oké, we hebben het lang genoeg uitgesteld. Het is tijd voor een gezellig namenlijstje! En omdat Friese babynamen over het algemeen een mooie betekenis hebben, hebben we deze ook toegevoegd.

Friese namen voor jongens

Yf
We beginnen ons rijtje met een babynaam geïnspireerd op bloemen en planten. Het stoere Yf is namelijk de mannelijke variant van het bekendere Yfke. De betekenissen van beide namen wijken een beetje van elkaar af. Yfke betekent namelijk ‘taxusboom’ en Yf betekent ‘boog van taxushout’. Net iets stoerder dus. 

Pelle
Als mama of papa een echte voetbalfan is, is de link met Graziano Pellè snel gemaakt. Toch is de betekenis van Pelle iets minder sportief, namelijk ‘rots’. De naam Pelle is in Nederland niet onbekend. In 2019 kregen nog 67 jongetjes deze naam.   

Tybo
Friese babynamen kunnen ook oorspronkelijk uit een ander land komen. De toffe naam Tybo is hier een goed voorbeeld van. Tybo is namelijk afgeleid van het Franse Thibault, dat ‘onverschrokken mensen’ betekent. Vind jij de Friese of Franse naam leuker?

Wester
Er is geen concrete betekenis van deze naam bekend, maar het zal ons niets verbazen als het iets met geografie te maken heeft. De naam Wester is ontzettend stoer en daarom heel geschikt voor jongetjes. Ook is dit een van de weinige Friese babynamen die internationaal eenvoudig uit te spreken is. 

Mink 
Ben je op zoek naar korte, stoere namen voor jullie mini? Dan is Mink zeker het overwegen waard. Deze Friese naam betekent namelijk ‘kracht’. Dat draagt helemaal bij aan de stoere klank. De babynaam Mink is best populair in Nederland. De afgelopen 3 jaar zijn hier zo’n 100 kleine Minkjes geboren. 

Faas 
Eenzelfde dubbele klinker geeft een naam iets speciaals, zo ook bij Faas. En deze naam heeft niet één, maar drie betekenissen. Faas betekent namelijk ‘speer’, ‘goed lot’ en ‘verlost’. Dat staat garant voor een goed verhaal wanneer een gesprek stilvalt. 

Hoite
Wil je een naam die bijna niet voorkomt? Dan is Hoite een goede optie. De afgelopen tien jaar kregen maar 5 Nederlandse kindjes deze naam. De kans op naamgenootjes in de klas is dus nihil. Hoite betekent ‘verstand’. Een andere toffe Friese naam die hierop lijkt is Goitze. 

Abe
Het zou haast crimineel zijn om de naam Abe niet op te nemen in het lijstje Friese babynamen voor jongens. Topvoetballer Abe Lenstra heeft namelijk menig Fries hart gestolen in zijn tijd. De man was zo geliefd, dat het voetbalstadion van Heerenveen naar hem werd vernoemd. De betekenis is ook prachtig, namelijk ‘door adel schitterend’.

Friese meisjes babynamen

Famke
Denken jullie ook direct aan de razendpopulaire zangeres Famke Louise? Je kunt de Friese naam Famke op twee manieren uitspreken. Namelijk ‘Famke’ zoals het er staat, maar ook als ‘Femke’ met een korte E. Een naam die beter bij meisjes past is er bijna niet, want Famke is het Friese woord voor ‘meisje’. 

Brecht 
Eigenlijk is Brecht een unisex naam, want ook jongetjes worden zo genoemd. Maar omdat meer meisjes deze naam krijgen zetten we Brecht in dit rijtje. Deze leuke Friese naam heeft een hele mooie betekenis, namelijk ‘de stralende’. Dat past natuurlijk perfect bij jullie kleine meisje. 

Amarins
De liefde tussen moeder en dochter is onvoorwaardelijk. En deze bijzondere band is onlosmakelijk verbonden met de mooie naam Amarins. Deze beauty uit het rijtje Friese babynamen betekent ‘voor altijd’. 

Wypke
Veel Frieser dan dit wordt het haast niet. De meisjesnaam Wypke heeft alle eerdergenoemde kenmerken van Friese babynamen. Maar ondanks dat het een echte Friese naam is, is Wypke het meest populair in de provincie Groningen. Wypke, wat je ook kunt schrijven als Wiepke, betekent ‘wilskracht’. 

Aaf 
De naam Aaf gaat way back. De eerste kleine Aaf werd geboren in 1884. Deze tijd verklaart ook de ietwat bijzondere betekenis van de naam. De meisjesnaam Aaf is namelijk een afkorting van Averill, wat ‘vechten tegen de zwijnen’ betekent. Je kunt de naam ook verkleinen naar Aafje of Aafke.

Fiep
Bij het horen van de naam Fiep gaat vast wel ergens een belletje rinkelen. De bekendste naamgenoot is toch zeker wel illustrator Fiep Westendorp. Je weet wel, van Jip & Janneke en Pluk van de Petteflet. Deze Friese babynaam is van origine Grieks en betekent ‘levenswijsheid’. Maar je zult in Griekenland weinig meisjes of vrouwen met deze naam tegenkomen.  

Berber
Wil jij jullie dochter een naam met een vleugje mysterie geven? Kies dan voor Berber! Deze naam is al interessant door de verdubbeling van het woord ‘ber’. Maar de betekenis draagt hier ook nog eens aan bij. Berber betekent ‘exotisch’ en ‘mysterieuze vreemdeling’. 

Dieuwertje
Wat betreft stoere meiden namen scoort Dieuwertje een hoop punten. Deze naam klinkt misschien schattig, maar de betekenis is heel powerful. Het betekent namelijk ‘beschermer van het volk’. En elk jaar in december is het extra feest, want dan presenteert naamgenoot Dieuwertje Blok namelijk het Sinterklaasjournaal!

Unisex namen uit het Fries

Jenne
Sommige Friese babynamen zijn leuk voor zowel jongens als meisjes. Een voorbeeld van zo’n unisex naam uit het Fries is Jenne. Dit is een Bijbelse naam die ‘God is genadig’ betekent. Voor meisjes wordt de naam ook wel eens verkleind naar Jenneke

Lytse
Het is lastig een naam te vinden die nog schattiger is dan Lytse. Dit is namelijk het Friese woord voor ‘klein’. Dit past natuurlijk perfect bij jullie minimensje. Maar ook later, wanneer hij of zij hopelijk iets langer is, is Lytse een leuke en originele naam. 

Syl
Misschien wel de meest populaire naam uit het rijtje: Syl! De naam Syl wordt vaak gezien als afkorting voor Sylvester of het vrouwelijke Sylvia. Wat beide ook hele leuke opties zijn als je Syl enkel als roepnaam wilt gebruiken. De betekenis is ‘victorie’, wat een ander woord is voor ‘overwinning’. 

Joek
Korte namen met 1 lettergreep zijn helemaal hip. Je zou dus denken dat de naam Joek vaak wordt gegeven. Maar niets is minder waar. De afgelopen 10 jaar kregen 30 jongens en maar 3 meisjes deze naam. De betekenis is onbekend. Maar Joek kan gebaseerd zijn op Joeka, wat ‘vrolijk’ betekent. 

Waarom wel/niet kiezen voor Friese babynamen?

Ben je helemaal enthousiast over dit rijtje namen, maar twijfel je toch nog een beetje? Wij helpen je natuurlijk graag op weg. Daarom hebben we wat voor- en nadelen van het geven van Friese babynamen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van Friese namen voor baby’s

  • Friese babynamen zijn buiten de provinciegrenzen vrij uniek. 
  • De naam van je kindje verwijst indirect naar zijn of haar Hollandse roots.
  • Friese babynamen hebben vaak een mooie betekenis.

Nadelen van Friese babynamen

  • Friese namen zijn soms lastig uit te spreken in andere talen. 
  • De vraag “Oh, kom jij uit Friesland?” zal absoluut gesteld worden. 
  • Door de alternatieve schrijfwijzen is een spelfoutje zo gemaakt.

Hopelijk dragen deze punten bij aan het maken van jouw babynaamkeuze. Al zijn we eigenlijk van mening dat je gewoon voor een naam moet kiezen die jullie leuk vinden. Mocht je nog wat hulp kunnen gebruiken, lees dan vooral ons stappenplan voor het kiezen van een babynaam.

Populaire Friese achternamen

Heb je in dit artikel jullie droomnaam gespot? Dan is het altijd goed om even te kijken of deze babynaam bij de toekomstige achternaam van het kindje past. Je wilt natuurlijk geen gekke combinaties van initialen of een voor- en achternaam die samen lastig uit te spreken zijn. 

Deze drie Friese achternamen komen in de noordelijke provincie het meest voor:

  1. De Vries (55881 keer)
  2. Dijkstra (36924 keer)
  3. De Jong (51699 keer)

Dus als jullie achternaam hier een beetje op lijkt zit het met de samenstelling van namen vast wel snor!

Gerelateerde blogs

Hollandse namen
Hollandse namen: onwijs veel toffe opties!
Namen naar steden
Mooie babynamen naar steden en plaatsen
feitjes-over-voornamen
6 opvallende weetjes en feitjes over voornamen