Jongensnamen met een D

Top 10 jongensnamen die beginnen met een D

Ben je benieuwd naar de meest populaire jongensnamen die beginnen met letter D? Hieronder vind je de Top 10 jongensnamen die beginnen met een D volgens de laatste gegevens van de Sociale Verzekerings Bank.

  1. Daan
  2. David
  3. Dex
  4. Daniël
  5. Dani
  6. Dean
  7. Duuk
  8. Dylan
  9. Daley
  10. Daniel

Namen met een D

Zoek jij jongensnamen met een D? Lees hier alles over deze letter en laat je inspireren!

D, dalet, delta? – De geschiedenis van de D

Als je overweegt een van de namen met de beginletter D te kiezen, is het misschien leuk om iets over deze letter te weten. We kennen de medeklinker D natuurlijk allemaal als de vierde letter van ons huidige Latijnse alfabet en gebruiken hem dagelijks, maar waar komt deze letter eigenlijk vandaan? Voor het antwoord maken we een uitstapje naar de Semitische talen. In het Hebreeuws heet onze D de dalet, en is dit niet alleen een letter, maar ook een cijfer. Je raadt het al, dalet is het cijfer vier en de vierde letter van het alfabet. Er zijn waarschijnlijk Egyptische hiërogliefen geweest die ter inspiratie hebben gediend voor de proto-semitische D in de vorm van een vis en een deur, de voorloper van onze huidige D. In het Griekse alfabet is er een soortgelijke situatie, waarbij delta de vierde letter en ook het cijfer vier is. In het Oud-Grieks werd delta ook daadwerkelijk uitgesproken als een /d̪/, zoals in het Nederlandse woord droom, maar dat is in het modern Grieks veranderd.

Van Daan tot Dylano

Daan mag uiteraard niet ontbreken in ons lijstje met namen die beginnen met een D. Deze Nederlandse jongensnaam is kort, stoer en tijdloos. Niet gek dat Daan al jarenlang hoog scoort in de lijst met meest populaire jongensnamen en in 2016 zelfs nog op nummer 1 stond. Maar er is meer…

Hou jij vooral van originele namen die beginnen met een D? Misschien is de Franse naam Dax dan iets voor jou. Net zo stoer en kort als Daan, maar net even unieker. Grote kans dat je zoon met deze jongensnaam geen naamgenoten in de klas heeft!

Ben jij meer het type dat zoekt tussen de klassieke namen met een D? Wat dacht je van David? Deze Hebreeuwse naam is internationaal bekend en heeft ook nog eens een mooie betekenis: ‘de geliefde’ of ‘dierbaar’.

Misschien slaan we de plank volledig mis en zoek jij een jongensnaam met een D in een heel andere stijl. Dirk, Dylano? Gelukkig zijn er nog duizenden andere namen met een D (en met 25 andere beginletters) waar je uit kunt kiezen. Kort, lang, Nederlands, internationaal, hip, tijdloos… Kijk voor meer inspiratie eens naar de volledige lijst met namen met de beginletter D hieronder.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Jongensnamen op alfabet