Jongensnamen met een D

Jongensnamen die beginnen met letter D waslijn

Namen van jongens die beginnen met de letter D

We hebben de leukste overzichten van alle jongensnamen die beginnen met de letter D. Hieronder vind je eerst de SVB kindernamen top 10 met namen voor een jongensnaam die beginnen met een D. Deze top 10 is op basis van de data van de Sociale Verzekeringsbank uit 2023. Daarnaast vind je de top 10 jongensnamen die beginnen met een D op basis van zoekgedrag van jullie, de bezoekers van babynamen.nl. Deze top 10 kijkt dus veel meer naar de populaire namen met een D op dit moment. Daaronder vind je overzicht van alle jongensnamen met de beginletter D.

Top 10 jongens namen met een D volgens de SVB 2023

De SVB verzamelt de namen van alle geboren baby's van Nederland. Wist je dat van alle jongensnamen van vorig jaar 5.15% begint met een D?

Top 10 jongens namen met een D van april 2024

Babynamen.nl houdt bij hoe vaak bezoekers een naampagina bezoeken. Wist je dat van alle zoekopdracht van jongensnamen op babynamen.nl 4.66% begint met de letter D?

Geboortekaartjes met de de letter d

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Hieronder vind je alle jongensnamen op babynamen.nl die beginnen met een D

Namen met een D

Zoek jij jongensnamen met een D? Lees hier alles over deze letter en laat je inspireren!

D, dalet, delta? – De geschiedenis van de D

Als je overweegt een van de namen met de beginletter D te kiezen, is het misschien leuk om iets over deze letter te weten. We kennen de medeklinker D natuurlijk allemaal als de vierde letter van ons huidige Latijnse alfabet en gebruiken hem dagelijks, maar waar komt deze letter eigenlijk vandaan? Voor het antwoord maken we een uitstapje naar de Semitische talen. In het Hebreeuws heet onze D de dalet, en is dit niet alleen een letter, maar ook een cijfer. Je raadt het al, dalet is het cijfer vier en de vierde letter van het alfabet. Er zijn waarschijnlijk Egyptische hiërogliefen geweest die ter inspiratie hebben gediend voor de proto-semitische D in de vorm van een vis en een deur, de voorloper van onze huidige D. In het Griekse alfabet is er een soortgelijke situatie, waarbij delta de vierde letter en ook het cijfer vier is. In het Oud-Grieks werd delta ook daadwerkelijk uitgesproken als een /d̪/, zoals in het Nederlandse woord droom, maar dat is in het modern Grieks veranderd.

Van Daan tot Dylano

Daan mag uiteraard niet ontbreken in ons lijstje met namen die beginnen met een D. Deze Nederlandse jongensnaam is kort, stoer en tijdloos. Niet gek dat Daan al jarenlang hoog scoort in de lijst met meest populaire jongensnamen en in 2016 zelfs nog op nummer 1 stond. Maar er is meer…

Hou jij vooral van originele namen die beginnen met een D? Misschien is de Franse naam Dax dan iets voor jou. Net zo stoer en kort als Daan, maar net even unieker. Grote kans dat je zoon met deze jongensnaam geen naamgenoten in de klas heeft!

Ben jij meer het type dat zoekt tussen de klassieke namen met een D? Wat dacht je van David? Deze Hebreeuwse naam is internationaal bekend en heeft ook nog eens een mooie betekenis: ‘de geliefde’ of ‘dierbaar’.

Misschien slaan we de plank volledig mis en zoek jij een jongensnaam met een D in een heel andere stijl. Dirk, Dylano? Gelukkig zijn er nog duizenden andere namen met een D (en met 25 andere beginletters) waar je uit kunt kiezen. Kort, lang, Nederlands, internationaal, hip, tijdloos… Kijk voor meer inspiratie eens naar de volledige lijst met namen met de beginletter D hieronder.

Hoeveel jongensnamen beginnen met de letter D?

Leuke vraag is natuurlijk hoeveel ouders een naam voor hun zoon kiezen die begint met de letter D. Het antwoord daarop verschilt een beetje afhankelijk van waar je naar kijkt. In de Sociale Verzekerings Bank data worden alle namen geregistreeerd die vaker dan 25 keer per jaar worden gegeven (de SVB mag ivm privacy niet de data geven van namen die minder vaak dan 25 keer per jaar worden gegeven). Dat is de meest accurate data die er is over afgelopen jaar. En volgens de data van de SVB is het zo dat van jongensnamen van vorig jaar 5.15% begint met een D. Bij babynamen.nl hebben we echter de meest up to date data, ook van afgelopen maanden. Bij babynamen.nl ontvangen we elke maand meer dan 100.000 bezoekers. En van alle zoekopdrachten op jongensnamen op babynamen.nl in de afgelopen maand begint 4.66% met de letter D!

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Jongensnamen op alfabet