Jongensnamen met een W

Top 10 jongensnamen die beginnen met een W

Ben je benieuwd naar de meest populaire jongensnamen die beginnen met letter W? Hieronder vind je de Top 10 jongensnamen die beginnen met een W volgens de laatste gegevens van de Sociale Verzekerings Bank.

  1. Willem
  2. Wout
  3. William
  4. Wolf
  5. Wouter
  6. Wes
  7. Wessel

Naam met de beginletter W

Hippe, maar ook minder recente jongensnamen met een W, zijn vaak overgewaaid uit andere landen en culturen. Vanuit Amerikaanse of Britse landen krijgen we namen die beginnen met een W, zoals Wesley, Winston of het zeldzamere Wade. Namen met een W waarvan de roots in de Arabische wereld terug te vinden zijn, zijn bijvoorbeeld Wassim en Walid. En Scandinavische landen zoals Noorwegen en Zweden, leveren ons klinkende en bijzondere namen met de beginletter W op als Wilmer en Weikko op.

Oorsprong van de letter W

De letter W vindt haar oorsprong bij Angelsaksische schrijvers uit de zevende-eeuwse kloosters. In oud-Engelse teksten werd onze huidige W als een dubbele U of een dubbele V neergeschreven. Bedreven monniken spendeerden vele uren aan het minutieus inkleuren van prachtig geïllustreerde hoofdletters W aan het begin van een nieuw hoofdstuk. Dit dubbele letterteken vind je op de dag van vandaag in moderne teksten nog steeds terug als de Engelse double-u en de Franse double v.
Voor wat het Zweedse alfabet betreft, hier komt de W wel voor, maar deze medeklinker wordt enkel en alleen gebruikt om woorden uit een andere taal, bijvoorbeeld uit het Engels, te kunnen gebruiken en uitspreken.
De uitspraak van de letter W is in andere talen dus vaak totaal anders dan in het Nederlands. Misschien lijken namen met de beginletter W daarom op het eerste gezicht een niet zo evidente keuze voor aanstaande ouders te zijn, maar een jongensnaam met een W komt in Nederland toch tamelijk vaak voor. Denk maar aan een klassieke jongensnaam als Wouter, Wilfried en Willem of de modernere varianten Wout, Will of William.

Genoemd naar een groots figuur?

Veel historische, bekende of beroemde figuren kregen bij hun geboorte een jongensnaam met een W mee. De jongensnaam Willem is hier het perfecte voorbeeld van. De naam weerstond met vlag en wimpel de tand des tijds en werd onder meer gegeven aan de Graven van Holland, Van Willem I tot en met Willem VI, maar ook aan de leden van het Nederlandse koningshuis zoals de huidige Koning Willem-Alexander. Ook andere, niet-politieke bekende Nederlanders zoals de destijds zo populaire Ome Willem of de schrijver-dichter Willem Wilmink. Van Willem zijn verschillende namen met een W afgeleid, denk maar aan Wim, Wilhelm, Will of William. Hieronder vind je alle namen met de beginletter W.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Jongensnamen op alfabet