Jongensnamen met een W

Jongensnamen die beginnen met letter W waslijn

Namen van jongens die beginnen met de letter W

We hebben de leukste overzichten van alle jongensnamen die beginnen met de letter W. Hieronder vind je eerst de SVB kindernamen top 10 met namen voor een jongensnaam die beginnen met een W. Deze top 10 is op basis van de data van de Sociale Verzekeringsbank uit 2023. Daarnaast vind je de top 10 jongensnamen die beginnen met een W op basis van zoekgedrag van jullie, de bezoekers van babynamen.nl. Deze top 10 kijkt dus veel meer naar de populaire namen met een W op dit moment. Daaronder vind je overzicht van alle jongensnamen met de beginletter W.

Top 10 jongens namen met een W volgens de SVB 2023

De SVB verzamelt de namen van alle geboren baby's van Nederland. Wist je dat van alle jongensnamen van vorig jaar 0.95% begint met een W?

Top 10 jongens namen met een W van mei 2024

Babynamen.nl houdt bij hoe vaak bezoekers een naampagina bezoeken. Wist je dat van alle zoekopdracht van jongensnamen op babynamen.nl 1.57% begint met de letter W?

Geboortekaartjes met de de letter w

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Hieronder vind je alle jongensnamen op babynamen.nl die beginnen met een W

Naam met de beginletter W

Hippe, maar ook minder recente jongensnamen met een W, zijn vaak overgewaaid uit andere landen en culturen. Vanuit Amerikaanse of Britse landen krijgen we namen die beginnen met een W, zoals Wesley, Winston of het zeldzamere Wade. Namen met een W waarvan de roots in de Arabische wereld terug te vinden zijn, zijn bijvoorbeeld Wassim en Walid. En Scandinavische landen zoals Noorwegen en Zweden, leveren ons klinkende en bijzondere namen met de beginletter W op als Wilmer en Weikko op.

Oorsprong van de letter W

De letter W vindt haar oorsprong bij Angelsaksische schrijvers uit de zevende-eeuwse kloosters. In oud-Engelse teksten werd onze huidige W als een dubbele U of een dubbele V neergeschreven. Bedreven monniken spendeerden vele uren aan het minutieus inkleuren van prachtig geïllustreerde hoofdletters W aan het begin van een nieuw hoofdstuk. Dit dubbele letterteken vind je op de dag van vandaag in moderne teksten nog steeds terug als de Engelse double-u en de Franse double v.
Voor wat het Zweedse alfabet betreft, hier komt de W wel voor, maar deze medeklinker wordt enkel en alleen gebruikt om woorden uit een andere taal, bijvoorbeeld uit het Engels, te kunnen gebruiken en uitspreken.
De uitspraak van de letter W is in andere talen dus vaak totaal anders dan in het Nederlands. Misschien lijken namen met de beginletter W daarom op het eerste gezicht een niet zo evidente keuze voor aanstaande ouders te zijn, maar een jongensnaam met een W komt in Nederland toch tamelijk vaak voor. Denk maar aan een klassieke jongensnaam als Wouter, Wilfried en Willem of de modernere varianten Wout, Will of William.

Populaire jongens namen die beginnen met letter W

Het aantal jongensnamen die beginnen met een W is minder groot dan voor de meeste andere letters. Wij vinden bij Babynamen dat er wel heel mooie en populaire namen tussen zitten. Wat dacht je bij voorbeeld van de naam Wouter of Wout? Ook alle varianten op Wes, dus Wes, Wess, Wessel en Wesley vinden wij mooie namen. Ook de stoere Friese namen Wiebe en Wietse doen het goed. En snel populair wordt de jongensnaam Wolf. Dus klassiek, stoer, kort, Fries, Hollands of juist Scandinavisch? Ook in de namen voor een jongen met de letter W is genoeg keuze!

Genoemd naar een groots figuur?

Veel historische, bekende of beroemde figuren kregen bij hun geboorte een jongensnaam met een W mee. De jongensnaam Willem is hier het perfecte voorbeeld van. De naam weerstond met vlag en wimpel de tand des tijds en werd onder meer gegeven aan de Graven van Holland, Van Willem I tot en met Willem VI, maar ook aan de leden van het Nederlandse koningshuis zoals de huidige Koning Willem-Alexander. Ook andere, niet-politieke bekende Nederlanders zoals de destijds zo populaire Ome Willem of de schrijver-dichter Willem Wilmink. Van Willem zijn verschillende namen met een W afgeleid, denk maar aan Wim, Wilhelm, Will of William. Hieronder vind je alle namen met de beginletter W.

Hoeveel jongensnamen beginnen met de letter W?

Leuke vraag is natuurlijk hoeveel ouders een naam voor hun zoon kiezen die begint met de letter W. Het antwoord daarop verschilt een beetje afhankelijk van waar je naar kijkt. In de Sociale Verzekerings Bank data worden alle namen geregistreeerd die vaker dan 25 keer per jaar worden gegeven (de SVB mag ivm privacy niet de data geven van namen die minder vaak dan 25 keer per jaar worden gegeven). Dat is de meest accurate data die er is over afgelopen jaar. En volgens de data van de SVB is het zo dat van jongensnamen van vorig jaar 0.95% begint met een W. Bij babynamen.nl hebben we echter de meest up to date data, ook van afgelopen maanden. Bij babynamen.nl ontvangen we elke maand meer dan 100.000 bezoekers. En van alle zoekopdrachten op jongensnamen op babynamen.nl in de afgelopen maand begint 1.57% met de letter W!

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Jongensnamen op alfabet