Jongensnamen met een Y

Jongensnamen die beginnen met letter Y waslijn

Namen van jongens die beginnen met de letter Y

We hebben de leukste overzichten van alle jongensnamen die beginnen met de letter Y. Hieronder vind je eerst de SVB kindernamen top 10 met namen voor een jongensnaam die beginnen met een Y. Deze top 10 is op basis van de data van de Sociale Verzekeringsbank uit 2023. Daarnaast vind je de top 10 jongensnamen die beginnen met een Y op basis van zoekgedrag van jullie, de bezoekers van babynamen.nl. Deze top 10 kijkt dus veel meer naar de populaire namen met een Y op dit moment. Daaronder vind je overzicht van alle jongensnamen met de beginletter Y.

Top 10 jongens namen met een Y volgens de SVB 2023

De SVB verzamelt de namen van alle geboren baby's van Nederland. Wist je dat van alle jongensnamen van vorig jaar 1.17% begint met een Y?

Top 10 jongens namen met een Y van april 2024

Babynamen.nl houdt bij hoe vaak bezoekers een naampagina bezoeken. Wist je dat van alle zoekopdracht van jongensnamen op babynamen.nl 1.25% begint met de letter Y?

Geboortekaartjes met de de letter y

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Hieronder vind je alle jongensnamen op babynamen.nl die beginnen met een Y

Jongensnamen met de letter Y

Jongensnamen zijn er in ontelbare vormen, talen en lengtes. Klein of juist heel lang, simpel of juist wat ingewikkelder, en veelvoorkomend of juist zeldzaam. Met iedere letter van het alfabet is wel een jongensnaam te bedenken, zo ook namen met een Y. Hieronder lees je alles over de letter Y en vind je een aantal voorbeelden van jongensnamen met een Y. Zijn jullie nog op zoek naar inspiratie voor een jongensnaam met een Y? Lees dan snel verder!

De letter Y

De Y is de 25e, en dus de op een na laatste, letter in het alfabet. Alleen de Z komt nog na de Y. Heel lang geleden werd de Y gebruikt als IJ, I of EI. Anijs werd toentertijd geschreven als anijs, waarheid als waerheyt en dijk als dyck. In hele oude teksten kom je dat bijvoorbeeld nog wel eens tegen. Het Griekse alfabet kent de Y bijvoorbeeld als Ypsilon. In dit alfabet is het de 20e letter. Leuk om te weten: wanneer iemand een woord spelt met een Y, wordt deze letter vaak nog Ypsilon genoemd. Een andere benaming voor de letter Y is i-grec.

Zowel een klinker als een medeklinker

Het leuke aan de letter Y is dat het zowel een klinker als een medeklinker is. Hoe dat kan? In woorden als baby en gyros wordt de letter uitgesproken als een I, waardoor het bij dat soort woorden een klinker is. Echter wordt de Y ook gebruikt in woorden zoals yoghurt en yoga. Hierbij wordt de Y niet uitgesproken als een I, maar als een J. Het is nu geen klinker meer, maar juist een medeklinker. Afhankelijk van het woord is de Y dus een klinker of een medeklinker.

Veel voorkomende namen die beginnen met een Y

Ondanks dat er niet heel veel namen met een Y zijn, zijn er toch een aantal veelgebruikte namen die beginnen met een Y. Veel namen met de beginletter Y hebben ook een betekenis. Zo betekent Yahya letterlijk god is verzoenend en is de naam Yasser synoniem aan het woord voortvarend. Younes is tot slot afgeleid van Jona/Jonas en betekent duif. De duif staat weer voor vrede.

Weten jullie al welke jongensnaam jullie toekomstige zoontje krijgt? Wellicht een jongensnaam met een Y?

Hoeveel jongensnamen beginnen met de letter Y?

Leuke vraag is natuurlijk hoeveel ouders een naam voor hun zoon kiezen die begint met de letter Y. Het antwoord daarop verschilt een beetje afhankelijk van waar je naar kijkt. In de Sociale Verzekerings Bank data worden alle namen geregistreeerd die vaker dan 25 keer per jaar worden gegeven (de SVB mag ivm privacy niet de data geven van namen die minder vaak dan 25 keer per jaar worden gegeven). Dat is de meest accurate data die er is over afgelopen jaar. En volgens de data van de SVB is het zo dat van jongensnamen van vorig jaar 1.17% begint met een Y. Bij babynamen.nl hebben we echter de meest up to date data, ook van afgelopen maanden. Bij babynamen.nl ontvangen we elke maand meer dan 100.000 bezoekers. En van alle zoekopdrachten op jongensnamen op babynamen.nl in de afgelopen maand begint 1.25% met de letter Y!

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Jongensnamen op alfabet