Jongensnamen met een Y

Jongensnamen met de letter Y

Jongensnamen zijn er in ontelbare vormen, talen en lengtes. Klein of juist heel lang, simpel of juist wat ingewikkelder, en veelvoorkomend of juist zeldzaam. Met iedere letter van het alfabet is wel een jongensnaam te bedenken, zo ook namen met een Y. Hieronder lees je alles over de letter Y en vind je een aantal voorbeelden van jongensnamen met een Y. Zijn jullie nog op zoek naar inspiratie voor een jongensnaam met een Y? Lees dan snel verder!

De letter Y

De Y is de 25e, en dus de op een na laatste, letter in het alfabet. Alleen de Z komt nog na de Y. Heel lang geleden werd de Y gebruikt als IJ, I of EI. Anijs werd toentertijd geschreven als anijs, waarheid als waerheyt en dijk als dyck. In hele oude teksten kom je dat bijvoorbeeld nog wel eens tegen. Het Griekse alfabet kent de Y bijvoorbeeld als Ypsilon. In dit alfabet is het de 20e letter. Leuk om te weten: wanneer iemand een woord spelt met een Y, wordt deze letter vaak nog Ypsilon genoemd. Een andere benaming voor de letter Y is i-grec.

Zowel een klinker als een medeklinker

Het leuke aan de letter Y is dat het zowel een klinker als een medeklinker is. Hoe dat kan? In woorden als baby en gyros wordt de letter uitgesproken als een I, waardoor het bij dat soort woorden een klinker is. Echter wordt de Y ook gebruikt in woorden zoals yoghurt en yoga. Hierbij wordt de Y niet uitgesproken als een I, maar als een J. Het is nu geen klinker meer, maar juist een medeklinker. Afhankelijk van het woord is de Y dus een klinker of een medeklinker.

Veel voorkomende namen die beginnen met een Y

Ondanks dat er niet heel veel namen met een Y zijn, zijn er toch een aantal veelgebruikte namen die beginnen met een Y. Veel namen met de beginletter Y hebben ook een betekenis. Zo betekent Yahya letterlijk god is verzoenend en is de naam Yasser synoniem aan het woord voortvarend. Younes is tot slot afgeleid van Jona/Jonas en betekent duif. De duif staat weer voor vrede.

Weten jullie al welke jongensnaam jullie toekomstige zoontje krijgt? Wellicht een jongensnaam met een Y?

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Jongensnamen op alfabet