45 klassieke namen om u tegen te zeggen!

Klassieke namen
15 januari 2024

Koninginnen, prinsen, gravinnen en jonkheren: veel van hen hebben klassieke namen die je al decennialang hoort. Niet zo gek ook, want deze namen klinken vaak prachtig elegant en heldhaftig. Eigenschappen die je wel in je moet hebben als adel! Natuurlijk staat het je als onbekende burger vrij om ook zo’n schitterende evergreen van een naam voor je kleintje te kiezen. Speciaal voor jou doken we de wereld van de klassieke namen in, en verzamelden de mooiste klassieke namen voor meisjes en jongens! 

Top 10 klassieke namen in Nederland

Wist je dat Nederlanders hun kroost massaal klassieke namen geven? Pak je de lijst met de 100 populairste namen van het afgelopen jaar er namelijk bij, dan is zeker een tiende hiervan klassiek te noemen. We hebben de top 10 klassieke babynamen en hun betekenis voor je op een rijtje gezet.

  1. Julia – betekent ‘de jeugdige’ en ‘aan jupiter gewijd’
  2. Lucas – betekent ‘brenger van het licht’
  3. Emma – betekent ‘machtig’ en ‘trouw’
  4. Sophie – betekent ‘heilige wijsheid’
  5. Sara – betekent ‘vorstin’ en ‘vreugde’
  6. Anna – betekent ‘lieflijke’ en ‘genade’
  7. Benjamin – betekent ‘zoon van het geluk’
  8. Thomas – betekent ‘tweeling’
  9. Olivier – betekent ‘olijfboom’
  10. Ella – betekent ‘God is degene bij wie ik zweer’ en ‘dageraad’

Klassiek chique namen voor je kleine chérie

Roep je je zoon of dochter over een paar jaar onderaan de trap om te komen eten, dan klinkt ‘Róóóderik!’ toch best anders dan ‘Ròòòdney!’ Want we zeiden het net al: veel klassieke namen klinken simpelweg heel elegant. En doen ze dat niet, dan brengt de geschiedenis die aan een klassieke naam hangt wel elegantie en adellijkheid mee. Het verbaast ons dus niets dat je op zoek bent naar klassieke namen voor mannen of vrouwen. Deze 15 klassieke, chique namen zijn schitterend om aan je kleine prins of prinses te geven.

👑 Ook leuk voor jou: Koninklijke namen voor prinsjes en prinsesjes!

Celeste
Zo schitterend als de naam Celeste klinkt, zo mooi zijn ook haar betekenissen: ‘goddelijk’ en ‘hemels’. Celeste is een Latijnse naam die afstamt van Caelastis. Verschillende pausen heetten zo. In de middeleeuwen werden trouwens vooral mannen Celeste genoemd, maar tegenwoordig wordt ze vrijwel alleen aan vrouwen gegeven.

Juliëtte
Elke Juliëtte die geboren wordt, past bij de betekenis van deze mooie naam: ‘de jeugdige’! Ook ‘aan Jupiter gewijd’ is een betekenis van deze klassiek chique naam. Zoals je vast al vermoedde is Juliëtte een Franse naam. Een mooie naam die erop lijkt is Julienne.

Floris
Bij de Latijnse naam Floris zien wij meteen een vrolijk en onbevreesd jongetje voor ons. En daar passen de betekenissen ‘in aanzien’ en ‘bloeiend’ perfect bij! Heel wat prinsen en graven droegen trouwens de naam Floris.

Ella
Fris, vrolijk en vrouwelijk, dat is de naam Ella. Ze is afgeleid van het Griekse en Hebreeuwse Elisabeth. Ella betekent onder andere ‘God is degene bij wie ik zweer’ en ‘dageraad’. Mooi!

Hugo

Is het jongetje in je buik niet mega beweeglijk, en vermoed je dat hij jouw of je partners puike hersenen erft, ga dan voor de naam Hugo. Deze van oorsprong Duitse naam staat namelijk voor ‘verstand’ en ‘denkende geest’. Als dat geen kleine professor wordt!

Lily
Zoek je een klassieke, chique naam voor een meisje, overweeg dan het bloemige Lily eens. Lily betekent natuurlijk ‘lelie’ en ‘bloem’. En wordt jouw dochter een kleine Lily, dan is ze in goed gezelschap. Oud-actrice en hertogin Meghan Markle noemde haar dochter namelijk Lilibet, en koos als roepnaam Lily.

🌼 Ook fleurig: 50 bloemen namen voor baby’s!

Julian
Een parel van een klassieke jongens naam is Julian. Julian stamt af van de naam Julianus, de Romeinse keizer die in de vierde eeuw aan de macht was. Julian betekent trouwens net als Juliëtte ‘aan Jupiter gewijd’ en ‘de jeugdige’. Is Julian het nog niet helemaal voor jullie, dan is het Franse Julien ook het overwegen waard.

Charlotte
Bijzonder: een klassieke naam die ‘niet van adel’ en ‘vrij man’ betekent! We hebben het dan over de Germaanse naam Charlotte. Mag het je een tikje minder klassiek, ga dan voor het stoere Charlie.

Florine
Wij worden helemaal vrolijk van de Franse naam Florine! Ze betekent, net als Floris, ‘in aanzien’ en ‘bloeiend’. In 1933 werd Florine trouwens voor het eerst aan een Nederlands meisje gegeven.

Jasmijn
Nog zo bloemig is Jasmijn, maar deze klassieke, chique naam komt van Nederlandse bodem. Zoals te verwachten staat deze naam voor de mooie bloem. Jasmijn is trouwens al sinds de jaren negentig mateloos populair, met een piek in 2008. Toen kwamen er maar liefst 527 kleine Jasmijntjes bij in Nederland.

Alexander

Onze koning zal deze naam niet voor niks gekregen hebben. Alexander betekent namelijk ‘de beschermer’ en ‘verdediger’. Veel heiligen en mannen van adel kregen deze Griekse naam, die in de vierde eeuw na Christus al voorkwam.

Philou
De betekenissen van Philou zijn net zo zacht als de naam klinkt: ‘liefhebben’ en ‘strelen’. Een mooie naam met dezelfde zachte phi-klank is Phileine.

Daniël
Speelt het christelijk geloof een belangrijke rol in jullie leven, ga dan voor het Hebreeuwse Daniël. Deze naam betekent namelijk ‘mijn rechter is God’. Dat jullie kleine Daniël maar net zo moedig mag worden als de Bijbelse Daniël! 

Louis
Oui, we gaan voor Louis! Deze Franse naam betekent ‘beroemde strijder’, en is een voorloper van de naam Lodewijk. Louis wint de laatste decennia aan populariteit, maar was in 1790 al te horen in Nederland.

Laurens
Prachtig en stoer is de klassieke jongensnaam Laurens. Deze Latijnse naam staat voor ‘de gelauwerde’. Van kleurwedstrijd tot triatlon; jullie kleintje gaat met zo’n naam dus heel veel prijzen in de wacht slepen! 

William
De klassiek chique naam William heeft wat ons betreft alle reden om in dit rijtje te staan. Niet alleen heet de kroonprins van het Verenigd Koninkrijk William, ook de naam doet met de Engelse uitspraak very gentleman aan. William betekent ‘wilskrachtige beschermer’ en is afgeleid van Wilhelm.

Klassieke internationale namen voor op je lijstje

Of je roots nou in het buitenland liggen, of je gewoon houdt van een Engelse, Duitse of Franse naam, een klassieke internationale naam is eigenlijk altijd een goede keuze. Deze klassieke namen zijn schitterend met de hoofdletter S!

Klassieke Engelse namen

Victoria
De naam Victoria is eigenlijk niet Engels, maar Latijn. Toch hebben we haar ertussen gezet, want koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk liet een onuitwisbare indruk achter tijdens haar regeerperiode. Victoria betekent dan ook ‘overwinnaar’. Een lieve, stoerdere variant is trouwens Vicky.

Oscar
In 1827 kwam de naam Oscar al voor in Nederland. En mocht je vermoeden dat je toekomstige zoon een dierenvriend wordt, dan is Oscar het helemaal voor jullie. De naam betekent namelijk ‘vriend van de herten’. Mooi!

Edward
De klassieke Engelse naam Edward betekent ‘beschermer van het erfgoed’. Edward was in 1969 op z’n populairst in Nederland. Jullie Edward zal waarschijnlijk geen naamgenoot treffen in z’n klas!

Dorian
‘Inwoner van Dorië’ en ‘geschenk’ zijn de betekenissen van het prachtige Dorian. De naam is oorspronkelijk Grieks, maar is inmiddels helemaal opgenomen in het Engels.

Pippa
Is je paard jouw steun en toeverlaat, dan kan je bijna niet anders dan je dochter Pippa noemen. Het betekent namelijk ‘liefhebber van paarden’. Een mooie variant op deze naam is natuurlijk Philippa

🇬🇧 Yes! 43 toffe Engelse namen mét betekenis

Klassieke Duitse namen

Odilia 
Wij zijn fan van de klassieke Duitse naam Odilia! In Odilia en veel andere Germaanse namen zit ‘ôd’, dat ‘erfgoed’ betekent. In de middeleeuwen werden zelfs al varianten op deze klank als naam gegeven. 

Beate 
Wij zien een schattig, ondeugend meisje voor ons bij de naam Beate. En ga je van haar betekenissen uit, dan zal ze ook heel gelukkig en gezegend zijn! Een mooie variatie op Beate is Bente.

Boudewijn
De klassieke Duitse jongens naam Boudewijn hoor je nog maar weinig onder kleine kindjes. Boudewijn betekent ‘stoutmoedige vriend’, en kwam aan het einde van de 18e eeuw al voor in Nederland. Speelse variaties op deze naam zijn Bo en Bodhi.

Adelheid
Je verwacht het niet, maar ‘van edele afkomst’ is de betekenis van de naam Adelheid. Een naam die erop lijkt is Adèle, die dezelfde betekenis heeft.

Roderik
Zie jij je zoontje een succesvol leider zijn, ga dan voor de klassiek Duitse naam Roderik, dat ‘beroemde heerser’ betekent. In het Protogermaans spelde je de naam nog als Hrōþirīks, waarbij ‘hrōþiz’ staat voor ‘roem en glorie’, en ‘ríks’ voor ‘heerser’.

🇩🇪 Schön! De 45 leukste Duitse namen verzameld

Klassieke Belgische namen

Godelieve
Lief en zacht klinkt de klassieke Belgische naam Godelieve. Ze betekent dan ook ‘Gods beminde’. Een mooie afkorting van Godelieve is Lieve.

Maurice 
Wist je dat de naam Maurice begin 1900 al in de top 10 populairste namen van Vlaanderen stond? Maurice is oorspronkelijk Frans, en betekent ‘bewoner van Mauretanië’ en ‘donkere huid’.

Georgette
Je zou niet zeggen dat de zachte en van oorsprong Franse naam Georgette ‘landwerker’ betekent. De lieve naam komt van het mannelijke George. In Nederland zijn er iets minder dan 600 vrouwen die de naam hebben, wat het ook best een zeldzame naam maakt.

Filip
Veel Vlaamse namen zijn eigenlijk Franse namen die een vernederlandste spelling hebben. Zo ook de mooie naam Filip. Filip betekent ‘liefhebber van paarden’,

Jeroom
Ook de klassieke Vlaamse naam Jeroom is zo’n vernederlandste naam, die komt van Jerome. Jeroen is trouwens de Nederlandse versie. De naam betekent ‘heilige naam’.

🇧🇪 Vlaamse namen: gluren bij de zuiderburen!

Klassieke Franse namen

Claudette
Prachtig klassiek is de Franse naam Claudette. En wist je dat de afstamming van deze naam, Claudius, al vele eeuwen teruggaat? De Romeinse keizer Claudius regeerde namelijk in de eerste eeuw na Christus. Een lieve variant op Claudette is de naam Claudine.

Etienne
Noemen jullie je zoon Etienne, dan komt hij sowieso als kleine koning ter wereld. Etienne betekent namelijk ‘gekroond’! Een andere naam met dezelfde klanken is Ethan

Chloë
Zoek je een vrolijke, maar klassieke Franse naam, dan vind je het misschien wel in Chloë. Chloë betekent ‘groen en bloeiend’. Cleo is ook een leuke optie.

Mathéo
‘Geschenk van God’ is de mooie betekenis van de naam Matheo. Hij is oorspronkelijk Hebreeuws, maar deze Franse versie wordt vaak aan jongetjes in Frankrijk gegeven.

Arthur
We eindigen dit lijstje met een krachtige naam: Arthur! Arthur betekent ‘held’ en ‘beer’, en is eigenlijk Keltisch. Een verkorte versie of lief koosnaampje is Art.

🇫🇷 De 70 mooiste Franse namen: très jolie!

Nog meer mooie klassieke namen

En met deze 45 klassieke babynamen heb je nog maar het topje van de ijsberg gezien als het op klassieke namen aankomt. Heb je die ene parel van een naam nog niet gevonden? Misschien vind je in een van de volgende artikelen wel jullie evergreen: 

💎 30x kakker namen: doe maar duur! 
🦒 Hoe langer hoe leuker! 45 toffe lange namen 
📻 Old school: deze oude retro namen zijn helemaal terug!

Gerelateerde blogs

Palindroom namen
15 palindroom namen: achterstevoren net zo leuk!
magische-namen-met-betekenis
Laat je verwonderen door deze magische namen met betekenis
Populaire namen
Toffe alternatieven voor populaire namen