Jongensnamen met een J

Jongensnamen die beginnen met letter J waslijn

Namen van jongens die beginnen met de letter J

We hebben de leukste overzichten van alle jongensnamen die beginnen met de letter J. Hieronder vind je eerst de SVB kindernamen top 10 met namen voor een jongensnaam die beginnen met een J. Deze top 10 is op basis van de data van de Sociale Verzekeringsbank uit 2023. Daarnaast vind je de top 10 jongensnamen die beginnen met een J op basis van zoekgedrag van jullie, de bezoekers van babynamen.nl. Deze top 10 kijkt dus veel meer naar de populaire namen met een J op dit moment. Daaronder vind je overzicht van alle jongensnamen met de beginletter J.

Top 10 jongens namen met een J volgens de SVB 2023

De SVB verzamelt de namen van alle geboren baby's van Nederland. Wist je dat van alle jongensnamen van vorig jaar 13.11% begint met een J?

Top 10 jongens namen met een J van mei 2024

Babynamen.nl houdt bij hoe vaak bezoekers een naampagina bezoeken. Wist je dat van alle zoekopdracht van jongensnamen op babynamen.nl 9.49% begint met de letter J?

Geboortekaartjes met de de letter j

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Hieronder vind je alle jongensnamen op babynamen.nl die beginnen met een J

Jongensnamen met de letter J

Van zijn bescheiden begin als een Romeins cijfer tot de uiteindelijke tiende positie in het alfabet, heeft de letter J behoorlijk wat taalreizen gemaakt. Ondertussen kennen we heel wat jongensnamen met een J. Waar ligt de oorsprong?

Wanneer werd de letter J aan het alfabet toegevoegd?

De letter J is eigenlijk een beetje een laatbloeier. Het was de laatste letter die aan het alfabet werd toegevoegd. Het is ook niet toevallig dat de letter I en J naast elkaar staan in het alfabet, want ze zijn ontstaan uit een geheel. De letter J was eigenlijk een typografische versiering voor de reeds bestaande letter I.

Zijn de letter I en J familie?

Zoals hierboven reeds vermeld, waren de letter I en J eerst een geheel. Uiteindelijk moet iemand het beu zijn geweest om één letter te gebruiken om twee klanken weer te geven. Daarom werd geprobeerd deze te onderscheiden door de letter I iets te verlengen en er een extra beentje aan toe te voegen. In de 16e eeuw besloot een kunstenaar dat alleen het verlengen van de letter een te subtiele wijziging was. Hij voegde op zijn beurt een haak toe aan de onderkant van de J. Je zou dus kunnen zeggen dat de letters familie zijn.

De klank van de letter J

Zowel I als J werden door schriftgeleerden door elkaar gebruikt om het geluid van zowel de klinker als de medeklinker uit te drukken. Het duurde tot 1524 toen Gian Giorgio Trissino, een Italiaanse Renaissance-grammaticus en bekend als de vader van de letter J, een duidelijk onderscheid maakte tussen de twee tonen van de letter I en J. Trissino’s bijdrage is belangrijk omdat hij, toen hij de zachte J-klank onderscheidde, zoals in “jam” in staat was om de Griekse naam “Iesus” een vertaling van het Hebreeuwse “Yeshua” te identificeren (vandaag het moderne “Jezus”). Zo werd de medeklinker en de klank van de letter J geboren.

Namen die beginnen met een J

Er zijn heel wat namen met de beginletter J. Zowel voor jongens als meisjes. Maar ben je op zoek naar specifieke namen die beginnen met een J als jongensnaam, dan volgen hier enkele namen met een J ter inspiratie: Jasper, Jacobus, Jackson, Jorrit en Jonathan zijn elk op zich een populaire jongensnaam met een J.

Een jongensnaam vinden of namen met een J in het algemeen, is niet zo moeilijk. De Bijbel omvat bijna in elk verhaal een jongensnaam met een J. Ook een jongensnaam uit de jaren 50 is vandaag opnieuw een trend. Denk maar aan Jules of Juul.

Hoeveel jongensnamen beginnen met de letter J?

Leuke vraag is natuurlijk hoeveel ouders een naam voor hun zoon kiezen die begint met de letter J. Het antwoord daarop verschilt een beetje afhankelijk van waar je naar kijkt. In de Sociale Verzekerings Bank data worden alle namen geregistreeerd die vaker dan 25 keer per jaar worden gegeven (de SVB mag ivm privacy niet de data geven van namen die minder vaak dan 25 keer per jaar worden gegeven). Dat is de meest accurate data die er is over afgelopen jaar. En volgens de data van de SVB is het zo dat van jongensnamen van vorig jaar 13.11% begint met een J. Bij babynamen.nl hebben we echter de meest up to date data, ook van afgelopen maanden. Bij babynamen.nl ontvangen we elke maand meer dan 100.000 bezoekers. En van alle zoekopdrachten op jongensnamen op babynamen.nl in de afgelopen maand begint 9.49% met de letter J!

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Jongensnamen op alfabet