Hermoso! 50 Spaanse namen voor jullie niño

Spaanse namen
22 mei 2023

Zonovergoten vakanties, inspirerende steden, flamenco, tapas en sangria. Wat we omschrijven? Spanje natuurlijk! We kunnen altijd wel wat zonnige babynamen gebruiken om in zomerse sferen te komen. Daarom gingen wij voor jou op zoek naar de leukste Spaanse namen voor niños y niñas. Lees snel verder en laat je inspireren door deze prachtige selectie babynamen van Spaanse bodem.

De 10 populairste Spaanse namen in Spanje

Spaanse babynamen komen in Nederland vaker voor dan je denkt. Maar we zoeken eerst het Spaanse zonnetje op om te zien welke namen de Spanjaarden zelf aan hun niños en niñas geven. Volgens het Spaanse statistiekbureau INE zijn vooral de namen María en José ongekend populair. Sorpresa! 

María
In Spanje wonen maar liefst 6.1 miljoen vrouwen met María als voornaam (of als deel van een dubbele naam). Zo zijn er bijna 600.000 María’s, maar ook María Dolores, Ana María, María Pilar en María Carmen zijn onwijs populair. De oorsprong van Maria is Hebreeuws.

José
Wij kennen José als meisjesnaam, maar in Spanje is dit een stoere mannennaam, die je uitspreekt als ‘go-see’. De betekenis van José is ‘God zal vermenigvuldigen’.

Carmen 
De populaire Spaanse naam Carmen heeft als betekenis ‘Geboren op hetde feest van van Nuestra Señora Del Carmen (Maria). Veel Spaanser dan dat wordt het bijna niet!  

Manuel
Namen met een religieuze betekenis zijn erg geliefd op Spaanse bodem. Manuel betekent bijvoorbeeld ‘God is met ons’. Je kunt deze mooie naam ook nog heel tof afkorten naar Manu.

Antonio
Dacht jij ook meteen aan Antonio Banderas? Deze stoere Spaanse naam, die ‘de onschatbare’ betekent, is perfect voor jullie kleine Zorro. 

🎥 Over Zorro gesproken; hier geven we tips over films en series om te kijken tijdens je verlof!

Ana

Kort maar krachtig, wij zijn fan van de Spaanse naam Ana! En het is ook nog eens een palindroom (spiegelwoord). Want als je de naam achterstevoren leest, staat er hetzelfde. Een van de lieve betekenissen is trouwens ‘lieflijke’. 

Juan
Wist je dat de zwoele jongensnaam Juan, de Spaanse versie van Johannes is? Daar krijgen wij toch een minder zomers gevoel bij. De betekenis is ook hetzelfde, namelijk ‘Jahweh is genadig’.

Pilar
Speciaal voor meisjes met een flinke dosis pimienta: Pilar. Deze Spaanse naam betekent ‘kracht’ en is heel populair in Spanje. Op Nederlandse bodem komt de naam bijna niet voor, dus grijp je kans! 

🌶️ Lees ook ons artikel over stoere, krachtige namen.

Rosa
De rode roos staat voor vriendschap, liefde en trouw. Allemaal prachtige kenmerken die horen bij de naam Rosa, die ‘roos’ betekent. Wij voorspellen een rooskleurige toekomst met deze nombre de las niñas.

Luis 
Is papa of mama een enorme voetbalfan? Dan denk je bij de naam Luis vast meteen aan een voetballer. Er zijn namelijk onwijs veel sterspelers met deze voor- of achternaam. Het betekent trouwens ‘beroemde strijder’. 

Korte Spaanse namen

Un nombre corto is hipper dan hip. Overweeg jij ook korte namen voor je kids? Neem dan zeker even de tijd voor deze selectie Spaanse namen. Wie weet spot jij je dé babynaam voor jullie zoon of dochter.

Spaanse jongens namen met pit

Lo
Kort, korter, kortst! De naam Lo bevat slechts twee letters, maar maakt dat helemaal goed met de krachtige betekenis ‘roemvolle strijder’. Deze korte Spaanse jongensnaam is ook perfect om met andere namen te combineren. Zo stel je zelf je ultieme babynaam samen.

Azul
Is de kans groot dat jullie ventje gezegend is met een stel grote blauwe kijkers? Dan is de Spaanse jongensnaam Azul per-fect voor jullie niño. Azul is namelijk het Spaanse woord voor blauw. 

Rafa
Je voelt hem al aankomen, maar Rafa is een afkorting van Rafael. Rafael is een van de bekendste namen uit Spanje. Het betekent ‘God geneest’ en is dus van oorsprong Bijbels. In Arabische landen is Rafa trouwens een meisjesnaam met de betekenis ‘gelukkig’. 

Jairo
Het mooie Jairo is de Spaanse versie van het Hebreeuwse Jaïr. De jongensnaam heeft een Bijbelse oorsprong en betekent ‘God verlicht’. Je kunt de naam ook spellen als Djairo, Jayro en Yairo.Eloy
De naam Eloy is perfect voor ouders die hun zoon een stoere naam willen geven. Het betekent namelijk ‘gerenommeerd krijger’. Dat belooft een kleine rouwdouwer te worden!

Eloy
De naam Eloy is perfect voor ouders die hun zoon een stoere naam willen geven. Het betekent namelijk ‘gerenommeerd krijger’. Dat belooft een kleine rouwdouwer te worden! 

Sol
We sluiten dit rijtje af met het zonnetje onder de Spaanse namen. Letterlijk. De naam Sol is namelijk het Spaanse woord voor zon. Jullie mini wordt natuurlijk het zonnetje in huis, dus deze naam is heel toepasselijk.

☀️ Zomerse babynamen zijn extra leuk als je in juni, juli of augustus uitgerekend bent.

Korte Spaanse meiden namen 

Inez
Spaanse namen voor meisjes hebben vaak iets stoers. Zou dat komen door het Spaanse temperament? Een goed voorbeeld hiervan is Inez. Grappig om de invloed van klanken op namen te zien, want de betekenis ‘puur’ is juist heel lief. 

Kiki
Heb je een klein meisje in je buik? Dan vinden wij Kiki een van de mooiste Spaanse namen om te overwegen. De herhaling in letters maakt de naam speels en vrolijk. Het betekent onder andere ‘parel’ en ‘zondag’.

Cruz
Cruz (betekenis ‘kruis’) is ook zo’n stoere korte naam uit Spanje. De Spanjaarden zien Cruz echt als meisjesnaam, maar wij denken dat het ook een hele toffe jongensnaam kan zijn. Wat vind jij?

Flor
De naam Floor kennen we hier natuurlijk wel, maar je kunt het ook een Spaanse twist geven en schrijven als Flor. De betekenis van Flor is ‘bloem’, wat natuurlijk perfect past bij jullie pequeña flor.

Rio
Bij de naam Rio krijgen we direct een zomergevoel. En bij de zomer hoort af en toe een verfrissende duik. De betekenis van Rio is dan ook ‘rivier’. Extra leuk voor mini’s met een waterteken als sterrenbeeld.  

🌊 Neem ook eens een duik in deze spetterende waternamen!

Isla
En we houden het zomergevoel nog even vast, want ook Isla is een prachtige Spaanse naam. Isla is het Spaanse woord voor eiland, wat natuurlijk ook weer per-fect past bij zonnige vakanties op de Canarische eilanden.

Geboortekaartje neutraal

Chique Spaanse namen 

Zijn funky, korte namen niet echt je ding, en ga je liever voor een chic en stijlvol alternatief? We got you! Deze chique Spaanse namen zijn allemaal even mooi. Dat wordt nog lastig kiezen.

Stijlvolle meisjesnamen uit Spanje

Nuria
Het prachtige Nuria is van origine Catalaans. Catalonië is een gebied in de noordoosthoek van Spanje, waar ook Barcelona ligt. De naam heeft een Bijbelse betekenis, namelijk ‘vuur van God’. 

Sofia
Spaanse namen zijn niet altijd temperamentvol. Het mooie, zachte Sofia is daar een goed voorbeeld van. En de betekenis is net zo zachtaardig, namelijk ‘levenswijsheid’.

Maribel
Wij zien bij de naam Maribel een snoezig meisje voor ons. En wat betreft chique Spaanse namen zit je met Maribel ook goed, want het is een combinatie van de twee stijlvolle namen Maria en Isabel. Hermosa!  

Izarra
Aparte Spaanse namen hebben vaak een verrassend mooie betekenis. Het originele Izarra betekent bijvoorbeeld ‘ster’. Wanneer je de betekenis mooi vindt maar Izarra niet helemaal jouw cup of tea is, kun je de naam afkorten naar Iza.

Valentina
We sluiten het rijtje chique Spaanse namen voor meisjes af met Valentina. De naam is wat langer, maar daarom zeker niet minder mooi. En omdat we tegenwoordig veel korte namen zien is Valentina ook origineel. Het betekent ‘sterk’, ‘invloedrijk’ en ‘gezond’. Een rijtje om trots op te zijn.

Chique Spaanse namen voor jongens

Mattheo
De naam Mattheo is typisch Spaans en heel stijlvol. Nederlandse ouders kiezen vaker voor de schrijfwijze Matteo, maar die extra H maakt de naam juist chic. De jongensnaam heeft een Bijbelse betekenis, namelijk ‘Geschenk van God’. 

Nataniel
Dezelfde betekenis als Mattheo, maar een compleet andere naam: Nataniel! Het is een variant van Nathanael, een van de twaalf apostelen van Jezus. Zou jij deze naam overwegen voor jullie bebé?

Silvino
Europa wordt goed vertegenwoordigd bij de naam Silvino. Het is namelijk een Spaanse jongensnaam, met een betekenis uit het Grieks. Silvino is namelijk een variant van Sylvanus, de mythologische Griekse god van de bomen.

🏛 Ook leuk: 40 bijzondere Griekse mythologie namen.

Humberto
De jongensnaam Humberto is van Spaanse komaf en betekent ‘beroemde jonge beer’. Je kunt haast niet anders dan deze naam uitspreken met een flinke dosis Spaans charisma. En naamgenoot Humberto Tan is ook gewoon een ontzettend chique meneer. 

Agustin
Poepiechic, dat vinden we de naam Agustin. En de betekenis ‘majestueuze waardigheid’ doet ook nog eens een dinero in het zakje. 

Mooie Spaanse namen met betekenis

We hebben tot nu toe gezien dat Spaanse babynamen vaak een Bijbelse betekenis hebben. Maar er zijn ook genoeg nombres te vinden met andere soorten betekenissen. We gingen op zoek naar Spaanse namen met een bijzondere betekenis en ay dios mío, we hebben wat pareltjes gevonden hoor. 

Perla
Over pareltjes gesproken… wat vind je van de naam Perla? Deze mooie Spaanse meisjesnaam betekent letterlijk ‘parel’. Een onwijs schattige naam voor mama’s nieuwe bestie en papa’s oogappel. 

Esperanza
De betekenis ‘hoop’ is misschien wel een van de allermooiste. Hoe bijzonder is het om je kindje meteen zo’n prachtige boodschap mee te geven. De meisjesnaam die hierbij hoort is het Spaanse Esperanza. Prachtig! 

Dezi
De prachtige, redelijk onbekende naam Dezi betekent ‘de gewenste’. En dat past natuurlijk perfect bij jullie kindje, dat ook zó gewenst is. Hij is ook nog eens leuk voor zowel niños als niñas. 

Carina
Op zoek naar een Spaanse naam waar de liefde van afspat? Kies dan Carina. Deze prachtige, temperamentvolle naam betekent ‘geliefde’. Amor, amor, amor!

Uli
Niet alleen een bijzondere betekenis, maar ook de naam Uli zelf is speciaal. De betekenis van deze Spaanse naam is ‘juweel van de zee’. Prachtig voor kindjes die opgroeien aan de kust.

Feliciano

Baby’s worden ook wel liefkozend ‘bundeltjes geluk’ genoemd. En als je voorbij de spuitluiers en plakhandjes kijkt zijn ze dat ook echt hoor. De naam voor jullie guapo kereltje die hier perfect bij past is Feliciano. Dit betekent namelijk ‘geluk’.

Brissa
Lief, luchtig en verfrissend… Daar denken wij aan wanneer we de naam Brissa horen. En dat klopt helemaal, want het betekent ‘briesje’. Wat een heerlijke naam voor een kleine señorita.

Paz
We sluiten dit rijtje met misschien wel de mooiste betekenis van allemaal: vrede! En de toffe Spaanse naam die hierbij hoort is Paz. Een stoere, korte jongensnaam voor jullie chico.

Babynamen van Spaanse helden

Actrices, supersonische voetballers, zangers en topmodellen, Spanje heeft ze allemaal! Je kindje vernoemen naar een idool is helemaal niet gek. Zeker niet als ze een van onderstaande Spaanse namen hebben. Stuk voor stuk muy guapo! 

Fernando
Sportliefhebbers gaan vast kwispelen van de Spaanse jongensnaam Fernando. Je vernoemt jullie zoon dan onder andere naar voetballer Fernando Torres en coureur Fernando Alonso. De betekenis ‘avontuurlijk’ heeft vast en zeker een connectie met het sportershart. 

Penélope
Een beeldschone verschijning en supergetalenteerde actrice, dat is Penélope Cruz. De naam Penélope is van origine Grieks, maar komt ook in Spanje veel voor. Het betekent onder andere ‘inslag’. 

Rafael
De afkorting Rafa noemden we eerder al even, maar als het gaat om Spaanse helden kan  tennisser Rafael Nadal natuurlijk niet uitblijven. De klassieke Spaanse voornaam Rafael betekent ‘God geneest’.  

Alba
Is de kans groot dat jullie dochter blonde haartjes krijgt? Dan is de naam Alba, die ‘blonde’ betekent, ontzettend leuk. Je vernoemt haar dan naar actrice Alba Flores, beter bekend als Nairobi in de hitserie La Casa de Papel.

Pablo
Zijn jullie echte kunstliefhebbers? Dan is de naam Pablo je vast niet onbekend. De naam van wereldberoemde kunstenaar Pablo Picasso betekent ‘klein’. Schattig!

Julio en Enrique
We kunnen niet anders dan deze twee prachtige namen in één adem noemen. Julio en Enrique Iglesias zijn vader en zoon, en wereldberoemd om hun zangkunsten. Het zijn ook nog eens allebei echte Spaanse namen. Enrique betekent ‘machtig’ en Julio heeft de betekenis ‘jongeling’. 

Rosalía
Een van de allergrootste popiconen van dit moment is Rosalia Vila Tobella, beter bekend als Rosalía. Deze spaanstalige muziekkameleon is een voorbeeld voor veel kleine señoritas. De naam betekent ‘roos’, naar de bloemsoort. 

🌹 Tu eres mi flor: lees hier meer over bloemen namen.

Antoni

De Catalaanse Antoni Gaudí is een van de bekendste architecten ter wereld. Welk werk je van hem kunt kennen? De Sagrada Familia in Barcelona! Op-en-top Spaans dus. De naam Antoni, die ‘de onschatbare’ betekent, is dus perfect voor kleine creatievelingen. 

Isabella
Als je jullie minimeisje willen vernoemen naar een krachtige vrouw, is Isabella zonder twijfel dé babynaam. Je vernoemt haar dan naar Isabella I van Castilië, die samen met haar man Ferdinand van Aragon Spanje verenigde. Het powerkoppel werd ‘Los Reyos Católicos’ genoemd.

Salvador
Je hebt vast wel eens van de excentrieke kunstenaar Salvador Dalí gehoord. Zijn bekendste werk heet The Persistence of Memory. Dit Spaanse meesterbrein heeft een prachtige naam, met de net zo mooie betekenis ‘verlosser’.

Geboortekaartjes met een Spaanse twist

Als je je favoriet uit deze delicioso lijst met Spaanse namen hebt gekozen, kun je direct doorpakken met het ontwerpen van een geboortekaartje. Hoe leuk is het om ook hier het Spaanse thema op terug te laten komen. De eenvoudigste manier om dit te doen is door een tekstje in het Spaans op of in je geboortekaartje te schrijven. Hieronder geven we je drie kant-en-klare voorbeelden. 

Eres tan amado

Jij bent zo geliefd

Bienvenido niño hermoso / niña hermosa

Welkom mooi jongetje / meisje

Serás para siempre el milagro que completó nuestra vida

Jij zult voor altijd het wonder zijn dat ons leven compleet maakte.

Geboortekaartjes zijn nog veel leuker als je er nada voor hoeft te betalen. Doe daarom mee met de uitgerekende datum actie en win gratis geboortekaartjes!

Gerelateerde blogs

Turkse namen
40 Toffe Turkse namen voor jongens en meisjes!
Noorse namen
De 30 allerleukste Noorse namen voor jullie kindje
Amerikaanse meisjesnamen
Dit zijn de 34 leukste Amerikaanse meisjesnamen! 🇺🇸