Babynamen 2022: de populairste namen van 2022 en hun betekenis!

Populairste namen 2022
5 januari 2023

Daar is-ie weer, de lijst der lijsten: de populairste namen van 2022! We staan zoals elk jaar weer te trappelen om de meest gegeven namen van het afgelopen jaar met jullie te delen, samen met hun betekenis en herkomst. Wat was in 2022 de meest populaire babynaam? Wat waren de populairste meisjesnamen? En welke jongensnamen waren vorig jaar helemaal hot? Je leest het hier!

Dit waren de populairste namen van 2022

Benieuwd naar de populairste jongens- en meisjesnamen van 2022? Wij ook! We zijn dan ook meteen na de bekendmaking van de lijst in de pen geklommen om ze met jullie te delen. We vertellen je later meer over hoe de lijst met de populairste namen van 2022 precies tot stand is gekomen. Maar nu is het tijd voor het belangrijkste. Babynamen 2022: de top 10 meisjesnamen en jongensnamen!

Top 10 meisjesnamen 2022

 1. Emma 
 2. Julia
 3. Mila
 4. Sophie 
 5. Olivia 
 6. Yara
 7. Saar 
 8. Nora 
 9. Tess 
 10. Noor

Top 10 jongensnamen 2022

 1. Noah
 2. Liam
 3. Luca
 4. Lucas 
 5. Mees
 6. Finn
 7. James
 8. Milan 
 9. Levi
 10. Sem

De populairste namen van 2022 en hun betekenis

Nu de populairste namen van 2022 bekend zijn, is het natuurlijk tijd om dieper in hun oorsprongen en betekenissen te duiken. En laat dat maar aan ons over. Dus pak een dampende kop thee en ga er lekker voor zitten, want dit zijn de populairste namen van 2022 mét hun betekenis.

🚀 Liever iets bijzonders? Lees dan ons artikel over de leukste zeldzame babynamen.

Populairste meisjesnamen 2022

Emma
De absolute nummer 1 van de meisjesnamen die in 2022 gegeven zijn, dat is Emma! Maar liefst 677 kindjes kregen vorig jaar deze naam. Emma is al jaren populair in Nederland, in 2021 stond de naam op de tweede plek van populairste meisjesnamen, maar in 2020 en 2019 was Emma ook al het meest populair. De betekenissen van deze mooie Germaanse naam zijn ‘groots’, ‘trouw’ en ‘machtig’. 

Julia
Vorig jaar was Julia nog de meest gegeven naam, maar dit jaar staat Julia op plek twee! Er zijn in Nederland vorig jaar 655 kleintjes geboren met deze naam. Julia betekent ‘de jeugdige’ en ‘aan Jupiter gewijd’. Varianten van Julia, zoals Julie, Juul en Jula zijn trouwens ook hartstikke populair!

Mila
Yes, ook Mila staat dit jaar weer keurig in de top 3 van populairste meisjesnamen 2022. Deze lieve, Slavische naam betekent ‘geliefd’ en ‘geliefd bij het volk’. Mila werd vorig jaar aan 624 meisjes gegeven.

Sophie
Sophie mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Het is namelijk al jaren een van de populairste namen, ook in 2022! Het jaar ervoor stond Sophie nog op de zesde plek van de meisjesnamen top 10, maar in 2022 staat Sophie keurig op nummer vier. De toffe Franse naam betekent ‘levenswijsheid’.

Olivia
Oh, Olivia! Naast alle populaire korte namen is Olivia een opvallend lange meisjesnaam met maar liefst vier lettergrepen. Deze elegante en zachte naam betekent onder andere ‘olijfboom’ en ‘elf’. Ook in andere landen is deze Latijnse naam enorm populair!

Yara
De Arabische naam Yara was vorig jaar voor veel kersverse ouders favoriet. De prachtige meisjesnaam heeft ontzettend mooie betekenissen, namelijk ‘kleine vlinder’, ‘sterk’ en ‘lente’. Geen wonder dat Yara een van de populairste namen van 2022 is.

☀️ Lees ook ons artikel over de mooiste Arabische namen.

Saar
We hebben een nieuwe binnenkomer in de meisjesnamen top 10 van 2022! Maar liefst 532 kindjes kregen deze leuke korte naam. Saar is van oorsprong Hebreeuws en betekent ‘vorstin’. Ook Sara en Sarah doen het elk jaar heel goed.

Nora
Op plek acht van populairste meisjesnamen 2022 staat Nora. Deze Arabische naam heeft iets liefs, maar ook iets stoers én mysterieus. De betekenissen van Nora zijn onder andere ‘licht’, ‘vlam’ en ‘eer’. 

Tess
Ook Tess staat net als vorig jaar vrolijk in de meisjesnamen top 10 van 2022. De toffe korte naam met Griekse oorsprong betekent ‘jager’, ‘zomer’ en ‘oogst’. Er werden in 2022 meer dan 500 Tessjes geboren.

Noor
We eindigen de meisjesnamen top 10 met de stoere naam Noor! Deze naam betekent net als Nora ‘licht’, ‘vlam’ en ‘eer’. In 2022 kwamen er 501 meisjes met de naam Noor bij. Als je dat optelt bij het aantal Nora’s dat is geboren (524) kom je uit op meer dan duizend meisjes met de naam Noor of Nora. Ook de variant Nore is trouwens behoorlijk populair.

Geboortekaartje meisje

Populairste jongensnamen 2022

Noah
Daar is-ie weer: Noah! Al jaren op rij is Noah de grootste winnaar. Ook wat betreft babynamen in 2022 steekt Noah er met kop en schouders bovenuit: er kwamen namelijk 871 kindjes bij met deze lieve naam. Noah heeft ontzettend mooie betekenissen: ‘rust’, ‘vrede’ en ‘troost’.

Liam 
Op nummer twee van populairste namen in 2022 staat Liam! De Ierse naam heeft lekker veel krachtige betekenissen, zoals ‘wilskracht’, ‘koning’ en ‘beschermer’. Perfect voor kleine wildebrassen! 

Luca 
Luca is dit jaar een aantal plekken gestegen. Vorig jaar stond Luca op nummer 9 van populairste namen voor jongens, maar in 2022 staat Luca op de derde plek, boven Lucas. Hoewel Luca in de jongensnamen top 10 staat, is de naam eigenlijk een echte genderneutrale topper. De Latijnse naam betekent ‘licht’ en ‘maan’.

Lucas 
Lucas was vorig jaar de favoriete jongensnaam van 652 ouders. Net als Luca heeft de betekenis van Lucas met licht te maken: ‘brenger van het licht’. Wij snappen dat deze Latijnse naam een van de populairste namen in 2022 was! Varianten als Luuk en Lukas deden het trouwens ook goed.

Mees
Ook de naam Mees was erg geliefd. Mees is een echte oer-Hollandse naam die ‘zoon van de aarde’ betekent. Stiekem denken we bij deze naam ook aan een schattig vogeltje. Wat betreft babynamen in 2022 kregen 621 jongetjes deze lieve korte naam. Daarmee is Mees een nieuwe binnenkomer in de jongensnamen top 10!

Finn
Een korte, maar krachtige naam: Finn! Deze stoere naam werd vorig jaar 596 keer gegeven en staat daarmee op de zesde plek van populairste namen voor jongens. Namen met dubbele eindletters zijn trouwens hartstikke hip, zo scoren ook Tess, Lynn, Jaxx en Sepp goed. Finn betekent ‘eerlijk’ en ‘man uit Finland’.

James
Net als het jaar ervoor staat James op de zevende plek van populairste jongensnamen. In 2022 werd Nederland 594 jongetjes met de naam James rijker. Deze stoere Engelse naam betekent ‘hij zal beschermen’. James is een van de populairste Engelse babynamen van 2022.

Milan
Op de achtste plek van populairste namen voor jongens staat Milan! Milan lijkt opvallend veel op de populaire meisjesnaam Mila, maar ook op Liam. De betekenis van Milan is ‘lief’. Daarnaast denken we bij deze naam aan de mooie Italiaanse stad Milaan!

✨ Leestip: Mooie Italiaanse babynamen en hun betekenissen.

Levi
Levi! Als je het ons vraagt is Levi een van de liefste babynamen van 2022. Vorig jaar stond Levi nog in de top 5 van populairste namen, maar een negende plek is natuurlijk nog steeds hartstikke goed. Levi is van oorsprong Hebreeuws en betekent ‘beste vriend’. Aahw 💙 

Sem 
Last but definitely not least is Sem. Deze naam heeft net als Levi een Hebreeuwse oorsprong en betekent ‘de naam is God’. Er kwamen in 2022 maar liefst 582 kindjes bij met de naam Sem. Daarmee zijn de namen Sem en Sam bijna even populair, op één baby na.  Er zijn namelijk 581 kindjes met de naam Sam geboren. Dat is maar één baby minder! Zowel Sam als Sem zijn ook superleuk voor meiden.

Genderneutrale babynamen 2022

Als klap op de vuurpijl delen we ook de tien populairste genderneutrale namen van 2022. Dit lijstje hebben we zelf samengesteld op basis van de officiële gegevens van de SVB (waarover later meer). Behalve een top 10 zijn we natuurlijk ook in de pen geklommen voor de betekenissen en herkomsten van de namen. Sommige namen hebben we hierboven al besproken, die slaan we daarom over. 

 1. Noa(h)
 2. Luca
 3. Sem
 4. Sam
 5. Isa
 6. Nova
 7. Bo
 8. Jip
 9. Lou 
 10. Charlie

Noa
Zoals je misschien al hebt gelezen was Noah de populairste naam van 2022. Noah wordt vooral aan jongens gegeven, maar de variant Noa is juist populair voor meisjes! Daarom geven we nog even speciale aandacht aan Noa. De betekenis van Noa is, net als Noah, ‘rust’, ‘troost’ en ‘vrede’. Er werden vorig jaar 256 kindjes met deze naam geboren.

Sam
Lekker kort en no-nonsense: de toffe naam Sam heeft iets vrolijks en eigenzinnigs, superleuk! Sam is net als Sem afgeleid van Samuel en betekent ‘de naam is God’. De Hebreeuwse naam is populairder voor jongens, maar ook stoer voor meiden!

Isa
Isa is niet alleen een Franse meisjesnaam maar ook een Arabische jongensnaam. Volgens de Arabische betekenis is Isa een benaming voor Jezus. De Franse betekenis van Isa is ‘God heeft gezworen’. 

Nova
Ahw, Nova. Deze prachtige Latijnse naam betekent ‘nieuw’ en staat daarmee voor hoop en optimisme. Maar liefst 345 kindjes kregen in 2022 deze mooie naam. Novi, Novan en Novée zijn trouwens leuke alternatieven!

Bo
Klein, maar fijn! Met maar twee letters is Bo de kortste naam van dit artikel. De Scandinavische naam heeft verschillende toffe betekenissen, zoals ‘mooi’, ‘speerpunt’, ‘beer’ en ‘leven’. Lekker krachtig dus. 

Jip
Jippie, we gaan voor Jip! Bij deze naam zien we meteen een vrolijk en grappig kindje voor ons. En ook de betekenissen van Jip zijn heerlijk optimistisch: ‘vrijgevig’, ‘gulle vriend’ en ‘stralend kind’. 

Lou
We blijven even bij de korte namen, want ook Lou is een van de populairste namen van 2022. De genderneutrale naam betekent ‘beroemde strijder’. Er kwamen vorig jaar 279 kleine Loutjes bij. Wij zijn fan!

Charlie
Qua verdeling tussen jongens en meisjes is Charlie misschien wel dé topper wat betreft populairste uniseks namen. Er werden in 2022 namelijk 138 meisjes met de naam Charlie geboren, tegenover 131 jongetjes. Heel gelijk verdeeld dus! Charlie betekent ‘vrij’.

Geboortekaartje neutraal

Hier komen de populairste babynamen 2022 vandaan

In 2022 zijn er ongeveer 168.000 kinderen geboren. Dat zijn er wel wat minder dan in 2021, maar alsnog een hele hoop! Al deze kleintjes hebben natuurlijk een naam gekregen, en die worden netjes geregistreerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Aan het begin van elk nieuw jaar publiceert de SVB deze cijfers. Zij hebben inzicht in de populairste babynamen 2022 omdat dit de partij is die kinderbijslag in Nederland uitbetaalt. De lijst bestaat altijd alleen uit de namen en hoe vaak deze gegeven zijn. Als extraatje vertellen wij je meer over de herkomst en betekenis van de namen. De SVB publiceert geen lijst met genderneutrale namen. Die hebben we daarom zelf voor je uitgezocht op basis van de lijst met populairste namen van de SVB.

Nu we de top babynamen 2022 zo op een rijtje hebben, vallen een aantal dingen op. Zo bestaan 7 van de 10 meisjesnamen uit vier letters. Ook wat betreft de populairste namen voor jongens zien we een duidelijke trend in de lengte van de namen. Van de jongensnamen top 10 bestaan namelijk 6 namen uit vier letters. Voor zowel jongens als meisjes valt op dat veel babynamen in 2022 uit slechts één lettergreep bestaan. Denk bijvoorbeeld aan Noor, Saar, Tess, Finn, Mees en Sem. Korte namen zijn al jaren een trend, en die lijkt de komende tijd nog wel even te blijven! Wat is jouw favoriete naam uit de jongens- en meisjesnamen top 10 van 2022?

Facebook babynamen

Gerelateerde blogs

Populaire namen
Toffe alternatieven voor populaire namen
Babynamen met twee lettergrepen
Babynamen met 2 lettergrepen, laat je inspireren!
Amerikaanse jongensnamen
Oh boy: dit zijn de 33 leukste Amerikaanse jongensnamen!