Populairste namen van 2021 mét betekenis

populairste-namen-2021
10 januari 2022

Yes, daar is hij weer: het lijstje met de populairste namen van het jaar. We snappen dat je de spanning bijna niet aankunt. Zou Noah dit jaar eindelijk zijn eerste plek afstaan? Zijn we nog steeds gek op Emma? Maakt Liv nog steeds deel uit van de 10 populairste meisjesnamen? En is Milan een plek gestegen in de top 10 jongensnamen? Een ding is zeker: 2021 was weer een bewogen jaar vol mooie en bijzondere momenten, dus we zijn heel erg benieuwd welke babynamen kersverse ouders dit jaar bedacht hebben voor hun mini. Hou je vast voor de populairste namen van 2021.

Hoe weten we wat de populairste namen van dit jaar zijn?

Aan het begin van elk nieuw jaar publiceert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een lijstje met de populairste babynamen van het voorgaande jaar. De SVB komt aan die kennis omdat deze organisatie de kinderbijslag in Nederland uitbetaalt. Zo weten ze exact wat de namen zijn van de bijna 180.000 baby’s die in 2021 geboren zijn. Hieronder delen we het lijstje populairste babynamen van 2021, met als extraatje de betekenissen van de namen. Want die zijn net zo interessant!

Dit zijn de populairste babynamen van 2021

Heb jij, of iemand in je omgeving, een kindje gekregen in 2021? Dan heb je grote kans dat je een van de namen hieronder al eens bent tegen gekomen. Superleuk natuurlijk, want het zijn stuk voor stuk prachtige namen. De SVB maakt nog geen apart lijstje van uniseks namen, vandaar dat wij de populairste namen ook alleen onderverdelen in jongensnamen en meisjesnamen. Maar zodra een naam geschikt is voor jongens én meisjes vertellen we dit erbij. Dus pak een kop thee en ga er lekker voor zitten, want dit waren de meest gegeven babynamen van 2021. 

Top 10 jongensnamen

10. Milan
Net als vorig jaar blijft Milan op plek 10 staan in het rijtje populairste namen voor jongens. Deze stoere, van oorsprong Slavische naam betekent ‘lief’ en ‘roem’. Maar de naam heeft natuurlijk ook een mooie link met de prachtige Italiaanse stad Milaan. De naam Milan werd in 2021 maar liefst 610 keer gegeven.

9. Luca
Een nieuwe binnenkomer in de top 10! De prachtige naam Luca heeft de mooie betekenis ‘licht’, ‘maan’. De naam doet qua klank een beetje Zuid-Europees aan, en dat klopt ook want Luca heeft Griekse en Romeinse roots. Leuk extraatje: Luca kan ook prima gebruikt worden voor meisjes.

👶🏽 Wist je dat er in 2021 een Disneyfilm is uitgebracht met de naam Luca? Lees hier ons artikel over babynamen geïnspireerd op Disneyfilms.

8. Finn 
Op nummer 8 in de top 10 jongensnamen staat Finn. Een supermooie Scandinavische naam die onder meer ‘eerlijk’ betekent. Met die eigenschap kun je thuiskomen! De naam is ook lekker kort, wat al jaren een veelvoorkomend kenmerk van populaire namen is.

7. James
Een prachtige, klassieke Engelse jongensnaam, dat is James! Maar liefst 634 Nederlandse kindjes kregen dit jaar deze naam. Wist je dat James de Engelse versie van de Bijbelse naam Jacob is? Deze toffe naam betekent ‘hij zal beschermen’. 

6. Liam
De naam Liam is een echte Ierse topper. Al jaren scoort deze naam hoog in het rijtje populairste namen, en we snappen waarom. Liam klinkt namelijk stoer en lief tegelijkertijd. Eigenlijk is de naam een afkorting van het Engelse William. Liam heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘wilskracht’, ‘streven’, ‘koning’ en ‘beschermer’. Echt een naam voor kleine superhelden.

5. Levi
Ah, deze naam is toch te cute? Van alle namen in de top 10 jongensnamen heeft Levi het liefste karakter, vanwege de zachte klanken. En de betekenis sluit daar mooi op aan, want deze Hebreeuwse naam betekent ‘aanhankelijk’. Dat wordt vast een heerlijk knuffelig kindje. 

4. Daan
In 2021 werden er maar liefst 647 Daantjes geboren. En dat begrijpen we, want Daan is natuurlijk een prachtige korte jongensnaam. Daan is afgeleid van het Hebreeuwse Daniël en betekent ‘mijn rechter is God’. Voor meisjes is de variant Daantje superleuk.

👶🏼 Hou je van korte namen? Lees ons artikel: Korte babynamen met betekenis.

3. Sem
Sem gaat van plek 2 naar 3, en blijft daarmee een van de populairste namen van dit moment. Logisch, want Sem is natuurlijk een supertoffe naam. Kort maar krachtig en lekker stoer, we houden ervan. De betekenis van Sem is ‘de naam is God’. De naam kan ook prima aan stoere meisjes gegeven worden.

2. Lucas
Op nummer 2 staat Lucas. Deze prachtige naam lijkt veel op het eerder genoemde Luca. De betekenis van Lucas is ‘afkomstig uit Lucanië’ en ‘brenger van het licht’. Lucanië is trouwens een regio in Italië, dus dat wordt later vast een echte casanova.

1. Noah
We hebben een winnaar! In 2021 werd Nederland 945 baby’s met de naam Noah rijker. Heel begrijpelijk, want deze mooie naam betekent ‘rust’ en ‘troost’. Nu maar hopen dat je mini zijn naam eer aandoet in de nachtelijke uurtjes. Voor meisjes kan deze naam ook prima, zo kregen 310 meisjes in 2021 de naam Noa, zonder ‘h’.

Populairste meisjesnamen 2021

10. Yara
We openen het rijtje populaire meisjesnamen met de prachtige naam Yara. Deze Arabische babynaam heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘kleine vlinder’, ‘sterk’ en ‘lente’. Optimistische eigenschappen voor jullie prachtige mini.

👶🏼 Hou je van Arabische namen? Check ons artikel over de mooiste Arabische namen en hun betekenissen.

9. Zoë
Op nummer 9 in het lijstje populairste namen voor meisjes staat Zoë. Deze mooie korte naam klinkt lief en vrolijk, maar ook mysterieus door de eindletter ‘ë’. Zoë is van oorsprong Grieks en betekent ‘leven’. Dat wordt vast een heerlijk levendig meisje.

8. Milou
Een nieuwe binnenkomer in de top 10! Het schattig klinkende Milou is van oorsprong Frans en betekent ‘zacht’ en ‘vriendelijk’. Prachtige eigenschappen voor jullie kindje. Wist je dat Milou in Frankrijk een jongensnaam is? Helemaal uniseks dus!

👶🏽 Gek op stokbroden en kaas? Wij schreven een artikel over de mooiste Franse babynamen.

7. Tess
Yes, we gingen weer massaal voor Tess! Deze stoere korte meisjesnaam is al jaren een van de populairste namen. Tess is extra leuk als je in de zomer bent uitgerekend, want de naam betekent onder meer ‘zomer’. Een andere betekenis is ‘jageres’. Pas dus maar op voor de nieuwe Katniss Everdeen. 

6. Sophie
Ook Sophie blijft een vaste waarde in het lijstje populaire babynamen. Deze prachtige naam betekent ‘heilige wijsheid’, ‘levenswijsheid’, dus dat belooft veel goeds voor later. Ga je liever voor een iets simpelere variant? Sofie en Soof zijn ook helemaal leuk.

5. Olivia
Oh oh, wat is Olivia mooi. Deze naam is nieuw binnengekomen in de meisjesnamen top 10. En dat is helemaal niet zo gek, want Olivia is een prachtige naam. De betekenissen van Olivia zijn net zo mooi: ‘elf’, ‘natuurgeest’, ‘olijfboom’ en ‘vrede’. Perfect voor jullie kleine elfje.

4. Nora
Nora blijft een onverminderd populaire babynaam, met maar liefst 625 Noraatjes in 2021. Deze prachtige naam betekent onder meer ‘vlam’ en ‘licht’. Hou je van korte namen? Maak er dan Noor van, net zo mooi en iets stoerder.

3. Emma
Tijd voor de top 3. Als we het hebben over de populairste namen voor meisjes is Emma een echte topper. De naam klinkt superlief, maar de betekenissen liegen er niet om: ‘betrouwbaar’, ‘machtig’ en ‘groots’. Indrukwekkend!

2. Mila
De lieflijke naam Mila lijkt veel op Milou, maar door de eindletter ‘a’ klinkt Mila net een tikkeltje liever. De betekenis van de naam sluit daar mooi op aan, want die is ‘geliefd’. Perfect voor jullie kleine lieveling.

👶🏿 Heb je een voorliefde voor lieve namen? Lees ook eens ons artikel over de mooiste namen met liefde in de betekenis.

1. Julia 
En daar is-ie dan, met stip op nummer 1 staat Julia! 753 kindjes kregen in 2021 deze prachtige naam. Wat ons betreft is het logisch dat Julia een van de populairste namen is, want de naam klinkt lieflijk en krachtig tegelijkertijd. De betekenis van deze van oorsprong Griekse naam is ‘de jeugdige’.

Wat valt op als we naar de top 20 populairste namen van 2021 kijken? Allereerst zien we dat veel namen kort zijn. Denk bijvoorbeeld aan Sem, Finn, Zoë en Tess. Daarnaast kijken we voor babynaam inspiratie graag over de grens. Zoals bij James en Liam, maar ook in het geval van Milou en Yara. Bij de meisjesnamen doet de eindletter ‘a’ het goed. Van de 10 populairste namen voor meisjes eindigen maar liefst 6 met deze letter. In de top 10 jongensnamen zien we dat relatief veel namen de beginletter ‘L’ hebben, zoals bij Lucas en Levi. Tot slot hebben veel namen een Bijbelse oorsprong. Welke babynaam zou jij overwegen voor jullie kindje?

👶🏽 Liever iets bijzonders? Voor liefhebbers van unieke babynamen hebben we een artikel geschreven over zeldzame babynamen

Als het gaat om babynamen trends in 2022 verwachten we eigenlijk geen grote veranderingen in het lijstje populairste namen. Wel is het mogelijk dat we na twee coronajaren graag namen uitkiezen die positiviteit uitstralen. Bijvoorbeeld in betekenissen, maar ook qua klank. Het is tijd voor een frisse start, vol optimisme. Namen als Levi, Nora, Lucas en Zoë, die allemaal een opbeurende betekenis hebben, zouden dan ook best weer in de top 10 van populaire babynamen kunnen staan. Wat betreft klanken kun je denken aan namen die op een ‘a’ of ‘y’ eindigen. Die hebben vaak iets liefs en zonnigs. Welke naam denk jij terug te zullen zien in het lijstje populairste namen van 2022?

Volg ons op Facebook en Instagram en voor een flinke dosis babynaam inspiratie.

Gerelateerde blogs

Babynamen geinspireerd op kleuren
Trend alert: Babynamen geïnspireerd op kleuren!
bekende-babys
Deze bekende baby’s werden geboren in 2021
Hipster namen
Dit zijn de leukste hipster namen van nu