De populairste namen van 2023 en hun betekenis!

Populairste namen
4 januari 2024

Tromgeroffel… de ultieme babynamenlijst is weer bekend: de populairste namen van 2023! We kunnen niet wachten om je te vertellen welke populaire namen vorig jaar het vaakst gekozen zijn. En we delen natuurlijk ook de nodige info over de oorsprong en betekenis van de populairste jongensnamen en meisjesnamen. Zo weet je precies welke babynamen in 2023 én 2024 helemaal hot and happening zijn. Een tipje van de sluier? In de top 10 babynamen staan Noah, Luca en Julia bovenaan. Lees snel verder en ontdek nog veel meer populaire jongensnamen en meisjesnamen!

De populairste namen van 2023

We houden je niet langer in spanning. Hieronder hebben we de top 10 jongensnamen, meisjesnamen en genderneutrale namen op een rijtje gezet, met alvast een korte indruk van de betekenissen. Verderop in het artikel vertellen we je nog veel meer over de oorsprong en betekenis van deze populaire namen. Ga er maar lekker voor zitten; babynamen 2023 – dit zijn de populairste jongensnamen en meisjesnamen!

Top 10 meisjesnamen 2023

 1. Julia – betekent ‘de jeugdige’
 2. Olivia – betekent ‘olijfboom’
 3. Mila – betekent ‘geliefd’
 4. Emma – betekent ‘machtig’ en ‘trouw’
 5. Sophie – betekent ‘levenswijsheid’
 6. Nora – betekent ‘licht’, ‘vlam’ en ‘eer’
 7. Yara – betekent ‘vlinder’, ‘sterk’ en ‘lente’
 8. Saar – betekent ‘vorstin’
 9. Noor – betekent ‘licht’, ‘vlam’ en ‘eer’
 10. Tess – betekent ‘jager’ en ‘zomer’

Top 10 jongensnamen 2023

 1. Noah – betekent ‘vrede’, ‘rust’ en ‘troost’
 2. Luca – betekent ‘licht’ en ‘maan’
 3. Lucas – betekent ‘brenger van licht’
 4. Liam – betekent ‘wilskracht’ en ‘beschermer’
 5. Levi – betekent ‘beste vriend’
 6. Sem – betekent ‘de naam is God’
 7. Daan – betekent ‘God is mijn rechter’
 8. Mees – betekent ‘zoon van de aarde’
 9. Noud – betekent ‘als een adelaar heersend’
 10. James – betekent ‘hij zal beschermen’

Top 10 genderneutrale babynamen van 2023

 1. Riley – betekent ‘moedig’
 2. Sky – betekent ‘hemel’
 3. Jonne – betekent ‘God is genadig’
 4. Charlie – betekent ‘vrij mens’
 5. Sasha – betekent ‘beschermer’
 6. Mexx – betekent ‘de grootste’
 7. River – betekent ‘rivier’
 8. Jaël – betekent ‘steenbok’
 9. Jessy – betekent ‘geschenk van God’
 10. Skyler – betekent ‘geleerde’ en ‘bescherming’

Nu we de populairste babynamen van 2023 op een rijtje hebben, vallen een aantal dingen op. Zo bestaan zeven namen van de top 10 meisjesnamen en jongensnamen uit vier letters. De meeste populaire namen bestaan uit twee lettergrepen, maar er zijn ook opvallend veel namen met maar één lettergreep. Kersverse ouders zijn dus nog steeds dol op korte namen. Voor jongens valt trouwens nog op dat veel populaire namen met een L beginnen, zoals Levi, Lucas en Liam. Welke van de populairste namen uit 2023 zou jij willen meenemen naar 2024?

Populaire namen van 2023 en hun betekenis

Heb je al een aantal parels gespot in de lijstjes met populairste namen van 2023? Dan is het nu hoog tijd om het over de herkomst en betekenis van deze populaire namen te hebben. Want die zijn stuk voor stuk hartstikke interessant! We vertellen je alles wat je wilt weten over de populaire jongensnamen en meisjesnamen van 2023.

🚀 Liever iets bijzonders? Lees dan ons artikel over de leukste zeldzame babynamen.

Populaire meisjesnamen 2023

Julia
Juli-jaaa! De populairste meisjesnaam van dit moment is Julia. Deze prachtige Griekse naam staat al jaren in de meisjesnamen top 10; ook in 2021 stond Julia met stip op nummer 1. De betekenis van Julia is ‘de jeugdige’. Vorig jaar zijn er maar liefst 681 kleine Julia’s bijgekomen. 

Olivia
Oh oh, wat is Olivia mooi. En de betekenissen van deze Latijnse naam zijn al net zo prachtig: ‘olijfboom’, ‘vrede’ en ‘elf’. Perfect voor jullie kleine elfje. Voor jongens is de variant Olivier trouwens ook hartstikke populair!

Mila
Yes, ook Mila staat dit jaar weer keurig in de top 3 van populairste meisjesnamen 2023. Deze lieve, Slavische naam betekent ‘geliefd’ en ‘geliefd bij het volk’. Mila werd vorig jaar aan 603 meisjes gegeven.

Emma
Als we het over de populairste namen voor meisjes hebben, staat Emma al jaren in de top 10. En dat snappen we volkomen, want Emma heeft iets elegants én iets stoers. De betekenissen van deze Germaanse naam zijn ‘groots’, ‘trouw’ en ‘machtig’.

Sophie
Heb je het gevoel dat jouw kindje een echte slimmerik wordt? Dan is Sophie een leuke naam voor jullie dochtertje. De Franse naam betekent namelijk ‘levenswijsheid’ en ‘heilige wijsheid’. Vorig jaar kwamen er maar liefst 578 kleine Sophietjes bij, maar varianten van de naam zijn ook hartstikke populair. Wat dacht je bijvoorbeeld van Sofia (357 kindjes), Sofie (328) en Sophia (259). Bij elkaar opgeteld zijn dit dus mega populaire meisjesnamen!

Nora

Op plek zes van populairste meisjesnamen 2023 staat Nora. Deze Arabische naam heeft iets liefs, maar ook iets stoers én mysterieus. De betekenissen van Nora zijn onder andere ‘licht’, ‘vlam’ en ‘eer’. 

Yara
En we blijven nog even bij de Arabische namen. Want ook Yara is een van de meest populaire meisjesnamen van dit moment. De betekenissen van Yara zijn onder andere ‘kleine vlinder’, ‘sterk’ en ‘lente’. Wij voorspellen alvast dat Yara ook een van de populairste namen van 2024 zal worden!

☀️ Lees ook ons artikel over de mooiste Arabische namen.

Saar
Net als vorig jaar staat ook Saar weer in de top 10 meisjesnamen van 2023, want er kwamen maar liefst 491 Saartjes bij. De Hebreeuwse klassieker betekent ‘vorstin’. Perfect voor jullie kleine prinsesje.

Noor
Korte namen zijn al jaren enorm populair. Wist je bijvoorbeeld dat zeven van de tien populairste meisjesnamen uit slechts vier letters bestaan? Ook Noor staat weer vrolijk in de top 10 populaire meisjesnamen. Deze stoere naam betekent net als Nora ‘licht’, ‘vlam’ en ‘eer’. 

Tess
We sluiten het rijtje populaire meisjesnamen af met Tess. De toffe korte naam heeft een Griekse oorsprong en betekent ‘jager’, ‘zomer’ en ‘oogst’. Er werden in 2023 478 kleine Tessjes geboren.

Geboortekaartje meisje

Populairste jongensnamen 2023

Noah
Daar is-ie weer: Noah! Al jaren op rij is Noah de meest gekozen jongensnaam. Ook wat betreft de populairste babynamen in 2023 steekt Noah er met kop en schouders bovenuit: er kwamen namelijk 888 kindjes bij met deze Hebreeuwse naam. Noah heeft ontzettend mooie betekenissen: ‘rust’, ‘vrede’ en ‘troost’.

Luca 
Op de tweede plek van populairste namen in 2023 staat Luca! Deze Zuid-Europese naam betekent onder andere ‘licht’ en ‘maan’. De naam werd vorig jaar vooral aan jongens gegeven, maar wij vinden Luca ook superleuk voor meisjes!

✨ Leestip: Mooie Italiaanse babynamen en hun betekenissen.

Lucas 
De nummer drie van de lijst populaire jongensnamen heeft maar één letter meer dan de nummer twee: Lucas! En net als bij Luca heeft de betekenis van Lucas ook een link met ‘licht’, namelijk: ‘brenger van het licht’. Een prachtige, optimistische betekenis.

Liam 
Op nummer vier van populairste namen in 2023 staat Liam! Deze Ierse naam heeft lekker veel krachtige betekenissen, zoals ‘wilskracht’, ‘koning’ en ‘beschermer’. Perfect voor kleine wildebrassen! 

Levi
Als je het ons vraagt is Levi een van de liefste babynamen van 2023. Levi betekent namelijk ‘beste vriend’. Deze mooie Hebreeuwse naam past vast perfect bij jullie kleine vriendje.

Sem 
Ook Sem is een knappe Hebreeuwse naam. Vorig jaar werden er maar liefst 587 kleine Semmies geboren, waarmee deze populaire jongensnaam op plek zes van de top 10 staat. De betekenis van Sem is ‘de naam is God’.

Daan

In 2023 werden er maar liefst 573 Daantjes geboren. En dat begrijpen we, want Daan is natuurlijk een prachtige korte jongensnaam. Daan is afgeleid van het Hebreeuwse Daniël en betekent ‘mijn rechter is God’. Voor meisjes is de variant Daantje superleuk.

💙 Hou je van korte namen? Dit zijn de 50 leukste korte babynamen.

Mees
Op plek 8 van de lijst met populairste jongensnamen staat Mees. Mees is een echte oer-Hollandse naam die ‘zoon van de aarde’ betekent. Stiekem denken we bij deze naam ook aan een schattig vogeltje. Wat betreft babynamen in 2023 is dit een Mees-terlijke optie!

Noud
In de top 10 populaire jongensnamen staan maar liefst zeven namen met maar vier letters. Korte namen blijven dus hartstikke populair! Met Noud zit je dus zeker niet fout; de toffe Nederlandse naam betekent ‘als een adelaar heersend’. 

James
James staat op de tiende plek van populairste jongensnamen. In 2023 werd Nederland 561 jongetjes met de naam James rijker. Deze stoere Engelse naam betekent ‘hij zal beschermen’.

Genderneutrale babynamen 2023

Riley
De stoere naam Riley werd vorig jaar bijna aan evenveel meisjes als jongens gegeven. Zo kwamen er 84 dochtertjes en 82 jongetjes bij met de naam Riley. De Engelse naam betekent ‘moedig’, ‘oogst’ en ‘schoon hout’. 

Sky
Ook de korte naam Sky is voor jongens en meisjes ongeveer even populair. De uniseksnaam verwijst naar het Engelse woord voor ‘lucht’ en ‘hemel’. Wij weten al wat de lijfspreuk wordt van jullie mini: ‘the sky is the limit!’

Jonne
De stoere naam Jonne heeft Finse roots, maar wordt door veel mensen ook als typisch Nederlands gezien. Jonne is afgeleid van Johannes en betekent ‘God is genadig’. Bijna evenveel meisjes als jongens kregen deze toffe naam.

Charlie
Qua verdeling tussen jongens en meisjes is ook Charlie een echte topper wat betreft populairste uniseks namen. Er werden in 2023 namelijk 163 meisjes met de naam Charlie geboren, tegenover 151 jongetjes. Charlie betekent ‘vrij’.

Sasha
Ook Sasha is een typisch genderneutrale naam. Sasha heeft een Oost-Europese herkomst en betekent ‘beschermer’, ‘helper’ en ‘verdediger’. Daarmee is het de ultieme naam voor zorgzame en dappere kindjes.

Mexx

Kort, eigenzinnig en superstoer: dat is de naam Mexx! En door de twee X-en op het eind is de naam extra uniek. Mexx is afgeleid van Max en betekent ‘de grootste’. Lekker krachtig!

River
River betekent in het Engels letterlijk ‘rivier’. En daarmee is River een ontzettend mooie natuurnaam met een mysterieus tintje. Een rivier kan namelijk wild stromen, maar ook lieflijk kabbelen. Ongeveer evenveel jongens als meisjes kregen deze knappe naam.

Jaël
Ben je in de winter uitgerekend? Dan is de kans groot dat je kindje het sterrenbeeld ‘steenbok’ krijgt. En in dat geval is Jaël een superleuke optie, want deze genderneutrale naam betekent letterlijk ‘steenbok’. 

Jessy
De op en top genderneutrale naam Jessy is extra mooi als je de betekenis weet, want die is namelijk ‘geschenk van God’. Daarmee is deze stoere Engelse naam perfect voor jullie kleine cadeautje.

Skyler
We sluiten de lijst van populairste genderneutrale namen af met Skyler. Deze krachtige naam is afkomstig uit de Verenigde Staten en betekent ‘geleerde’ en ‘bescherming’. Je kunt de naam trouwens heel makkelijk afkorten tot Sky: ook leuk!

Populairste babynamen 2023: zo komt de lijst tot stand

In 2023 zijn er weer duizenden kindjes geboren in Nederland. Al deze baby’s hebben een voornaam gekregen, en alle voornamen worden geregistreerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarom kan de SVB aan het begin van elk jaar een overzicht geven van alle namen die gegeven zijn, en hoe vaak ze gekozen zijn. De lijstjes met populairste namen in dit artikel hebben we dus overgenomen van de SVB. Als extraatje hebben we je meer verteld over de oorsprong en betekenis van de namen. 

Geboortekaartje neutraal

Gerelateerde blogs

Engelse namen
Yes! 43 toffe Engelse namen mét betekenis
babynamen-uit-films-en-series
De leukste babynamen uit films en series
Naam met betekenis dapper
Oh boy: dit zijn de 33 leukste Amerikaanse jongensnamen!