Jongensnamen met een X

Jongensnamen met de letter X

Jongensnamen met een X zijn niet zo gangbaar en daarom zijn ze ook wel heel bijzonder. Bij een jongensnaam met een X denk je onmiddellijk aan Xavier. Maar er zijn nog heel wat andere mooie en exotische namen, of namen die afgeleid zijn van andere namen, maar daarom niet minder sprekend. In elk geval is een jongensnaam met een X een zeer stoere naam. Het feit dat de naam begint met een aparte letter, maakt de naam in zijn geheel ook heel apart.

Waar komt onze letter X vandaan?

Men vindt in het Griekse alfabet twee letters die verwant zijn aan onze X, namelijk de Xi en de Chi. De Xi zou dan op zijn beurt afkomstig zijn van de Fenicische letter Samech. De Etrusken, die bepaalde letters overnamen uit het Grieks, maakten er een (algemene) X van. Andere geleerden beweren dat de Latijnse en de Griekse X niet met elkaar zouden verwant zijn. Waar de letter X ook vandaan komt, namen met de beginletter X zullen altijd opvallen en sterk overkomen.

Een paar voorbeelden

Er zijn niet zoveel namen met de beginletter X. Maar als jij op zoek bent naar namen die beginnen met een X, dan vind je hier gegarandeerd inspiratie.

  • Xalvador: dit is een Spaanse naam, die ook voorkomt onder de vorm Salvador. De betekenis is ‘de redder’. Bekende figuren als Salvador Dali mochten deze naam dragen.
  • Xarles: dit is een oud-franse jongensnaam en is verwant met de naam Charles. Als je deze naam uitspreekt, klinkt die heel charmant en elegant.
  • Xem: dit is een krachtige, korte naam. De naam Xem wordt zowel aan jongens als aan meisjes gegeven. In onze streken wordt die vooral voor jongens gekozen.

Een X heeft veel betekenissen

Als je een jongensnaam kiest die met een X begint, dan weet je nu al dat je zoon later dikwijls zijn initiaal X zal schrijven. Een X heeft heel wat betekenissen. Denk maar aan het Romeinse cijfer 10, de letter X als symbool voor het onbekende, een X als symbool voor een kusje of de X als teken van een Andreas-kruis. Het zijn maar een paar voorbeelden waar de letter X kan voor staan. Maar maakt dit alles de namen met een X niet een stuk mysterieuzer, en daardoor interessanter?

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Jongensnamen op alfabet