Jongensnamen met een Z

Jongensnamen die beginnen met letter Z waslijn

Namen van jongens die beginnen met de letter Z

We hebben de leukste overzichten van alle jongensnamen die beginnen met de letter Z. Hieronder vind je eerst de SVB kindernamen top 10 met namen voor een jongensnaam die beginnen met een Z. Deze top 10 is op basis van de data van de Sociale Verzekeringsbank uit 2023. Daarnaast vind je de top 10 jongensnamen die beginnen met een Z op basis van zoekgedrag van jullie, de bezoekers van babynamen.nl. Deze top 10 kijkt dus veel meer naar de populaire namen met een Z op dit moment. Daaronder vind je overzicht van alle jongensnamen met de beginletter Z.

Top 10 jongens namen met een Z volgens de SVB 2023

De SVB verzamelt de namen van alle geboren baby's van Nederland. Wist je dat van alle jongensnamen van vorig jaar 1.81% begint met een Z?

Top 10 jongens namen met een Z van juni 2024

Babynamen.nl houdt bij hoe vaak bezoekers een naampagina bezoeken. Wist je dat van alle zoekopdracht van jongensnamen op babynamen.nl 1.47% begint met de letter Z?

Geboortekaartjes met de de letter z

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Hieronder vind je alle jongensnamen op babynamen.nl die beginnen met een Z

Namen met de beginletter Z

Gefeliciteerd! Nog even geduld en dan mag je jouw kindje verwelkomen. Een van de dingen die je nog te doen staat voor je het kleintje op de wereld zet is het uitkiezen van een naam. In de zoektocht naar een mooie, bijzondere jongensnaam voor je kindje moet je deze lijst met namen die beginnen met een Z gezien hebben. De Z is de laatste letter van ons alfabet, maar zeker niet de minste! De kans is groot dat je in onze lijst mooie jongensnamen met een Z vindt.

Een woelige geschiedenis

De Z is ooit verbannen uit het alfabet door een Romeins politicus. De z-klank ontwikkelde zich in het vroege Latijn namelijk tot een r-klank, waardoor de Z niet meer nodig was. Gelukkig werd de letter enkele eeuwen later weer in het alfabet opgenomen dankzij de Griekse letter Zèta. Wel werd deze nieuwe letter helemaal aan het einde van het alfabet geplaatst. Ondanks zijn positie in het alfabet is de Z een belangrijke letter. In de wiskunde symboliseert de letter Z bijvoorbeeld de verzameling van gehele getallen. Het is dus een veelomvattende letter!

Een zinderende letter

Oorspronkelijk werd de letter Z uitgesproken als dz en ts, klanken die later evolueerden naar de z-klank zoals we die nu kennen. Bij het uitspreken van de letter trillen de stembanden en wordt er lucht langs de tong naar buiten geblazen. De Z komt voor in combinatie met de klinkers a, e, i, o en u. Namen met een Z beginnen zinderend en krijgen een eigen karakter dankzij de klinkers die volgen op de z-klank.

Namen met een Z zijn bijzonder

Als je voor een van de namen met de beginletter Z kiest, weet je in ieder geval zeker dat je kind een bijzondere naam krijgt. Op school zal je zoontje niet veel naamgenootjes tegenkomen. De jongensnaam met een Z die de afgelopen tijd aan populariteit heeft gewonnen is Zayn, maar een naam als Zeger, Zion of Zef hoor je niet vaak. Houd je meer van langere namen met de beginletter Z, dan is Zakaria een goede optie. Neem de lijst met namen die beginnen met een Z rustig door, probeer de namen uit in combinatie met de achternaam en wie weet vind je hier de perfecte jongensnaam voor jouw zoontje!

Hoeveel jongensnamen beginnen met de letter Z?

Leuke vraag is natuurlijk hoeveel ouders een naam voor hun zoon kiezen die begint met de letter Z. Het antwoord daarop verschilt een beetje afhankelijk van waar je naar kijkt. In de Sociale Verzekerings Bank data worden alle namen geregistreeerd die vaker dan 25 keer per jaar worden gegeven (de SVB mag ivm privacy niet de data geven van namen die minder vaak dan 25 keer per jaar worden gegeven). Dat is de meest accurate data die er is over afgelopen jaar. En volgens de data van de SVB is het zo dat van jongensnamen van vorig jaar 1.81% begint met een Z. Bij babynamen.nl hebben we echter de meest up to date data, ook van afgelopen maanden. Bij babynamen.nl ontvangen we elke maand meer dan 100.000 bezoekers. En van alle zoekopdrachten op jongensnamen op babynamen.nl in de afgelopen maand begint 1.47% met de letter Z!

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Jongensnamen op alfabet