35 stoerder-dan-stoere jongensnamen

Stoere jongensnamen
21 augustus 2023

Ben je in verwachting van een jongetje, en op zoek naar de perfecte naam voor jullie stoere binkie? Say no more! Wij hebben stad en land afgezocht naar de coolste namen voor kleine rauwdouwers. Deze stoere jongensnamen zijn stuk voor stuk het overwegen waard. Maar pas op… Want met zo’n stoere naam kun je bijna niet anders dan een kleine deugniet op de wereld zetten.

Wat maakt stoere jongensnamen stoer?

Sommige namen hebben van nature iets stoers. Denk bijvoorbeeld aan de namen Finn, Levi en Sem (die allemaal in de top 10 populairste namen staan). Maar ook Rocky en Raaf zijn hartstikke cool. Maar wat maakt dit nou precies stoere jongensnamen? 

 • De lengte van de naam, dus weinig letters en lettergrepen.
 • De klank: harde klanken zoals de O in Rocky en dubbele A in Raaf. 
 • De schrijfwijze van een naam, want een Z en Y staan stoerder dan een S en IE.
 • Een bekende naamgenoot. Ook hier is Rocky (Balboa) een goed voorbeeld van.   
 • De betekenis: vaak niet direct te herleiden, maar kan een naam wel superstoer maken.

💪 Krachtig = stoer! Lees voor meer inspiratie ons artikel over krachtige namen

Korte, stoere jongensnamen: Onze top 10!

Als ware strijders hebben we babynamenlijsten voor je doorgeploegd, op zoek naar de allertofste stoere jongensnamen. En oh boy, wat kwamen we een hoop parels tegen! Maar de 10 stoere namen hieronder spanden wat ons betreft toch echt de kroon. 

 1. Rocky

Na Rocky een aantal keer genoemd te hebben, moeten we deze stoere naam ook even in het zonnetje zetten. Met een bekende naamgenoot als Rocky Balboa en de betekenis ‘rots’, moest Rocky wel op de eerste plaats in dit rijtje. 

 1. Tuur

Niet een, maar twee stoere betekenissen! De naam Tuur staat voor ‘held’ en ‘beer’. Deze Keltische jongensnaam is afgeleid van Arthur, wat ook een toffe optie is.

 1. Zion

De letter Z heeft van nature iets stoers, daar is Zion het bewijs van. Je kunt de naam uitspreken zoals je het leest, maar ook op z’n Engels. Je vervangt de ie-klank dan door een ai-klank.

 1. Ingiomar 

Stoere jongensnamen zijn vaak aan de korte kant. Maar Ingiomar is het bewijs dat ook lange namen heel krachtig kunnen zijn. Deze Antilliaanse naam betekent onder andere ‘vrije man’ en ‘leider’.

 1. Morris 

Als we de naam Morris horen, denken we direct aan een klein schoffie dat regelmatig kattenkwaad uithaalt. De Engelse naam is afgeleid van Maurice en betekent ‘inwoner van Mauretanië’.

 1. Donny

Over schoffies gesproken, wat vind je van de naam Donny? Dit is afgeleid van Don en staat voor ‘wereldheerser’. Superstoer, maar stiekem toch ook wel een beetje schattig.

 1. Wolfric

Als je op zoek bent naar stoere jongensnamen, is het dierenrijk een geweldige inspiratiebron. Wolfric is bijvoorbeeld afgeleid van de wolf, en zo kun je de naam ook afkorten.

 1. Lex

Kort, korter, kortst! Lex is een van de stoerste jongensnamen uit dit rijtje. Het heeft slechts drie letters, waarvan de laatste ook nog eens een X is. Niet alleen stoer om te horen, maar ook om te lezen. De naam betekent ‘de beschermer’.

 1. Therron

Als het gaat om stoere betekenissen spant Therron de kroon. Dit betekent namelijk ‘ongetemd’. Maak je borst dus maar nat, want jullie jongetje wordt vast een wildebras.

 1. Kobe 

Niets zo stoer als een van je allergrootste sporthelden. Het is dus ook hartstikke tof om je zoontje te vernoemen naar een sporticoon. Kobe bijvoorbeeld, naar de overleden basketballer Kobe Bryant 

Stoere jongensnaam basketbal

Een stoere jongensnaam van Hollandse bodem

Onbekende, exotische namen kunnen ontzettend stoer zijn. Maar vergis je niet; ook in ons koude kikkerlandje hebben we stoere jongensnamen in overvloed. We zijn in Nederland nu eenmaal dol op korte, krachtige namen, en het indrukwekkende betekenissen-spel hebben we ook al bijna uitgespeeld. Kijk maar! 

Raaf 
De betekenis van Raaf ligt een beetje voor de hand, maar dat maakt de jongensnaam niet minder stoer. De coolheidsfactor zit ‘m voornamelijk in de harde A-klank en enkele lettergreep. 

Mink
Heb je al een Friese naam overwogen voor je zoontje? Daar zitten genoeg stoere kanshebbers tussen. Mink bijvoorbeeld, dat ‘kracht’ betekent. 

Noud 
De betekenis ‘als een adelaar heersend’ is misschien wel de allerstoerste uit dit rijtje. Als je daar hetzelfde over denkt, is Noud de perfecte naam voor jullie kuikentje. 

🐻 Deze stoere dieren namen zijn bij de beesten af!

Broes

De naam Broes is super origineel, en daardoor écht een hele stoere jongensnaam. Het betekent onder andere ‘harnas’ en ‘steen’. Durf jij jullie zoon zo’n onbekende naam te geven? 

Splinter
De naam Splinter kwam in de Middeleeuwen al voor in Nederland, hoe stoer is dat! Deze jongensnaam is perfect voor kiddo’s die graag buiten spelen en hutten bouwen. 

Kas 
Soms kan een letter zoveel verschil maken. Bij Kas is de zachte C veranderd in een K, met een wat hardere klank. De betekenis is trouwens ook heel stoer, namelijk: ‘schatbewaarder’. 

Frenkie 
Hoe je een klassieke naam als Franciscus tóch stoer kunt maken? Tover hem om tot Frenkie! De betekenis blijft hetzelfde, namelijk ‘Fransman’. Maar Frenkie staat ook voor ‘moedig’. 

Yoran 
De letter Y staat onwijs stoer. Je kunt dus prima namen met een J een tikkeltje stoerder maken door deze te vervangen door een Y. Yoran is hier een tof voorbeeld van.

Fijs 
Misschien is Fijs wel onze favoriete jongensnaam. Dat komt door het mysterie rondom deze naam… De herkomst is namelijk onbekend. Omdat Fijs al wel 400 jaar in Nederland gebruikt wordt, mag hij shinen in dit rijtje stoere Nederlandse jongensnamen.

Vinz
Deze laatste naam heeft ook een stoere laatste letter. De Z is toch wel karakteristiek voor stoere jongensnamen. Vinz vinkt dan ook alle vakjes af met zijn schrijfwijze én de stoere betekenis ‘overwinnaar’.

💙 Supertip: Wist je dat je op de pagina van jongensnamen kunt filteren op een voor- of eindletter naar keuze?

Stoere jongensnamen over de grens

Toch benieuwd welke stoere namen ze kiddo’s in het buitenland geven? Ga er maar eens goed voor zitten. Tijdens deze naamsafari ontdek je de allermooiste stoere jongens namen voor jullie gozertje.

Engelse stoere jongensnamen

Riff 
Niets zo stoer als popsterren die met hun talent de hele wereld over reizen. Hoop jij op een muzikaal kindje? Dan is Riff (een herhaalde melodie in de muziek) een geweldige jongensnaam! 

Royce 
Van de superstoere Rolls Royce auto’s tot aan de machtige betekenis ‘koninklijk’; Royce is op alle vlakken een stoere jongensnaam. Wij zijn ook fan van de verrassende schrijfwijze. 

Fender
We blijven nog even in de muzikale sferen, want ook Fender is een Engelse jongensnaam met roots in de muziekwereld. Het is namelijk ook de merknaam van een legendarische gitaarfabrikant. De stoere naam Fender heeft dan wel weer een hele lieve betekenis, namelijk ‘beschermer’.

Oscar 
Soms kunnen de slechteriken in films ook een klein plekje in je hart veroveren. Scar bijvoorbeeld, van The Lion King. Deze gemenerd (maar toch stiekem ook wel stoere leeuw) bracht ons op de naam Oscar.

Jimi 
Een stoere Engelse jongensnaam met een net zo stoere spelling, is Jimi! De kenners vernoemen hun zoon naar Jimi Hendrix, maar de betekenis ‘hij zal beschermen’ kan ook doorslaggevend zijn.

Een Arabische jongensnaam is ook mega stoer

Maleek 
Magisch mooi (en stoer): Maleek! Deze stoere Arabische jongensnaam betekent ‘koning’. Maar ook ‘regerend’ en ‘soeverein’. Driedubbel koninklijk 👑👑👑

Idris
Verwacht je, door alle salto’s in je buik, dat je in verwachting bent van een pittig mannetje? Dan is Idris een prachtige, stoere jongensnaam. Dit betekent namelijk ‘vurige heer’. 

Naji 
Zeldzame namen hebben al een streepje voor als het gaat om stoerheid. Want hoe cool is het dat je een naam hebt die niet veel voorkomt? Naji is om die reden dan ook een van onze favorieten. 

Aziz 
Als je een naam zoekt met de stoere letter Z, is het met Aziz dubbel feest! Deze stoere Arabische jongensnaam betekent ‘krachtige’, en is afgeleid van het net zo mooie Abdelaziz. 

Jad
Bij de naam Jad zien we meteen een kleintje met een hele serieuze blik voor ons. Dat komt vast door de betekenis, want die is letterlijk ‘serieus’. Een superstoere en ultrakorte jongensnaam.

🕌 Geïnspireerd? Hier kun je nog meer toffe Arabische namen vinden.

Korte, krachtige jongensnamen rocken ze in Scandinavië

Tyr
De klank, lengte, schrijfwijze én de betekenis ‘strijd’; Tyr heeft alles wat je zoekt in stoere jongensnamen. En daarnaast is Tyr ook nog eens hartstikke zeldzaam in Nederland. 

Magnus 
Magnus klinkt groot en imposant, en dat is ook letterlijk de betekenis: ‘groot’. Een extra leuke naam voor kindjes die wat klein van stuk zijn. Dat compenseert lekker! 

Valdemar
Bij Valdemar zien wij direct een grote blonde knaap voor ons. Dat komt vast en zeker door de Nederlandse acteur Waldemar Torrenstra. Slechts een letter verschil en vrijwel dezelfde uitspraak. Valdemar betekent trouwens ‘beroemde heerser’. 

Gunnar 
We stimuleren natuurlijk geen geweld, maar dat Gunnar het woordje gun bevat draagt wel een béétje bij aan de stoerheidsgraad. Gelukkig betekent het ook ‘krijger’. Dat is een iets minder zorgelijk naamfeitje om te delen.

Thor
Thor, god van de donder én Marvelheld, kon natuurlijk niet achterblijven in dit rijtje. Extra leuk voor stoere jongetjes met Marvelliefhebbers als ouders.

🌲 Overweeg je een Scandinavische naam voor jullie miniviking? Klik dan verder!

Stoere namen op een stoer geboortekaartje

Heb je de ultieme stoere jongensnaam voor jullie zoon gevonden? Dan kan het geen kwaad om alvast even te spieken tussen de geboortekaartjes. Want stoere jongensnamen shinen het hardst op een net zo stoer geboortekaartje. Kies voor donkere kleuren, strakke lettertypes of glanzende foliedruk (zilver en holografisch zijn onze favorieten). Neem snel een kijkje en laat je inspireren door de stoere geboortekaartjes van Kaartje2go. Veel plezier! 

Gerelateerde blogs

Jongensnamen 4 letters
44 hippe jongensnamen met 4 letters
Engelse namen
Yes! 43 toffe Engelse namen mét betekenis
Aantrekkelijke mannen namen
15 x aantrekkelijke mannen namen