Jongensnamen met een U

Jongensnamen die beginnen met letter U waslijn

Namen van jongens die beginnen met de letter U

We hebben de leukste overzichten van alle jongensnamen die beginnen met de letter U. Hieronder vind je eerst de SVB kindernamen top 10 met namen voor een jongensnaam die beginnen met een U. Deze top 10 is op basis van de data van de Sociale Verzekeringsbank uit 2023. Daarnaast vind je de top 10 jongensnamen die beginnen met een U op basis van zoekgedrag van jullie, de bezoekers van babynamen.nl. Deze top 10 kijkt dus veel meer naar de populaire namen met een U op dit moment. Daaronder vind je overzicht van alle jongensnamen met de beginletter U.

Top 2 jongens namen met een U volgens de SVB 2023

De SVB verzamelt de namen van alle geboren baby's van Nederland. Wist je dat van alle jongensnamen van vorig jaar 0.06% begint met een U?

Top 10 jongens namen met een U van mei 2024

Babynamen.nl houdt bij hoe vaak bezoekers een naampagina bezoeken. Wist je dat van alle zoekopdracht van jongensnamen op babynamen.nl 0.29% begint met de letter U?

Geboortekaartjes met de de letter u

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Hieronder vind je alle jongensnamen op babynamen.nl die beginnen met een U

Namen met de beginletter U

Het is zover: je mag op zoek naar een naam voor jouw kindje. Als je een zoontje verwacht, wil je hem natuurlijk de perfecte jongensnaam geven. Voor een bijzondere naam zijn namen die beginnen met een U heel geschikt. Lees dit artikel maar eens door! Onderaan het artikel vind je een lijst met jongensnamen met een U.

Namen voor een jongen met beginletter U speciaal…

Als je voor je zoon een naam kiest die begint met een U, heb je sowieso al een uniek kindje. En dat wil toch iedereen! Afgelopen jaar was de letter U de enige beginletter, waarvan geen namen zijn opgenomen in de SVB Kindernamen lijst. Dus wel voor Q (bijvoorbeeld Quinten en Quinto staan in de SVB lijst), ook voor de beginletter X (bijvoorbeeld Xavi en Xander), maar niet voor jongensnamen met de beginletter U. Wat niet wil zeggen dat er geen jongensnamen door ouders zijn gegeven die beginnen met een U. De SVB rapporteert alleen namen als die meer dan 25 keer per jaar worden gegeven. En bovendien vind je op de top overzichten van babynamen.nl zelf (op basis van kijkgedrag bezoekers) wel een lange lijst van jongensnamen met een U; Populair zijn momenteel bijvoorbeeld de naam Uri, Ubbe en Udo.

Een beleefde letter

De U is de 21ste letter uit het Nederlandse alfabet. Oorspronkelijk werd deze letter alleen als hoofdletter gebruikt. Pas in de 16e eeuw kwam de kleine letter ‘u’ voor. Bijzonder aan de U is dat deze letter ook een woord vormt. ‘U’ kennen we als persoonlijk voornaamwoord waarmee we iemand beleefd aanspreken. Het komt van Uwe Edelheit, dat in de 19e eeuw werd afgekort als ‘U’. Namen met de beginletter U zijn dus hele nette, chique namen!

De veelzijdige U

De U is de minst gebruikte klinker van de Nederlandse taal na de Y. Als je kiest voor een jongensnaam met een U kun je ervan uitgaan dat jouw zoontje een unieke naam heeft. De letter wordt uitgesproken met open mond. Dit doen we bij alle klinkers, maar de U is een geval apart. De uitspraak varieert en is afhankelijk van de combinatie met andere letters. Zo kan de U gecombineerd worden met een i, a, e of o voor een tweeklank. Ook krijgt de U in andere talen soms een trema of accent, waardoor de uitspraak verandert. In namen die beginnen met een U komen deze variaties bijna nooit voor. Meestal is de tweede letter van de naam een medeklinker.

Een bekende of minder bekende jongensnaam met een U

Ondanks dat namen die beginnen met een U zeldzaam zijn, zou je er toch enkele kunnen kennen. Een van de bekendere namen met een U is Ulises. Deze Spaanse jongensnaam is een verbasterde vorm van de Latijnse naam van Odysseus, Ulixes, de held uit de Odyssee van Homerus. Ook Ulrich is een jongensnaam met een U die je misschien wel eens gehoord hebt. Deze naam wordt vooral in Duitsland gegeven en was populair toen de heilige Ulrich een bekende Germaan was. Naast deze wat bekendere namen met de beginletter U, staan er ook bijzondere namen in onze lijst zoals de Hebreeuwse naam Uriel en de Italiaanse naam Ugo. Lees de lijst rustig door en wie weet geef jij jouw zoontje wel een van die bijzondere namen met een U!

Hoeveel jongensnamen beginnen met de letter U?

Leuke vraag is natuurlijk hoeveel ouders een naam voor hun zoon kiezen die begint met de letter U. Het antwoord daarop verschilt een beetje afhankelijk van waar je naar kijkt. In de Sociale Verzekerings Bank data worden alle namen geregistreeerd die vaker dan 25 keer per jaar worden gegeven (de SVB mag ivm privacy niet de data geven van namen die minder vaak dan 25 keer per jaar worden gegeven). Dat is de meest accurate data die er is over afgelopen jaar. En volgens de data van de SVB is het zo dat van jongensnamen van vorig jaar 0.06% begint met een U. Bij babynamen.nl hebben we echter de meest up to date data, ook van afgelopen maanden. Bij babynamen.nl ontvangen we elke maand meer dan 100.000 bezoekers. En van alle zoekopdrachten op jongensnamen op babynamen.nl in de afgelopen maand begint 0.29% met de letter U!

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Jongensnamen op alfabet