Jongensnamen met een U

Top 10 jongensnamen die beginnen met een U

Ben je benieuwd naar de meest populaire jongensnamen die beginnen met letter U? Hieronder vind je de Top 10 jongensnamen die beginnen met een U volgens de laatste gegevens van de Sociale Verzekerings Bank.

  Namen met de beginletter U

  Het is zover: je mag op zoek naar een naam voor jouw kindje. Als je een zoontje verwacht, wil je hem natuurlijk de perfecte jongensnaam geven. Voor een bijzondere naam zijn namen die beginnen met een U heel geschikt. Lees dit artikel maar eens door! Onderaan het artikel vind je een lijst met jongensnamen met een U.

  Een beleefde letter

  De U is de 21ste letter uit het Nederlandse alfabet. Oorspronkelijk werd deze letter alleen als hoofdletter gebruikt. Pas in de 16e eeuw kwam de kleine letter ‘u’ voor. Bijzonder aan de U is dat deze letter ook een woord vormt. ‘U’ kennen we als persoonlijk voornaamwoord waarmee we iemand beleefd aanspreken. Het komt van Uwe Edelheit, dat in de 19e eeuw werd afgekort als ‘U’. Namen met de beginletter U zijn dus hele nette, chique namen!

  De veelzijdige U

  De U is de minst gebruikte klinker van de Nederlandse taal na de Y. Als je kiest voor een jongensnaam met een U kun je ervan uitgaan dat jouw zoontje een unieke naam heeft. De letter wordt uitgesproken met open mond. Dit doen we bij alle klinkers, maar de U is een geval apart. De uitspraak varieert en is afhankelijk van de combinatie met andere letters. Zo kan de U gecombineerd worden met een i, a, e of o voor een tweeklank. Ook krijgt de U in andere talen soms een trema of accent, waardoor de uitspraak verandert. In namen die beginnen met een U komen deze variaties bijna nooit voor. Meestal is de tweede letter van de naam een medeklinker.

  Een bekende of minder bekende jongensnaam met een U

  Ondanks dat namen die beginnen met een U zeldzaam zijn, zou je er toch enkele kunnen kennen. Een van de bekendere namen met een U is Ulises. Deze Spaanse jongensnaam is een verbasterde vorm van de Latijnse naam van Odysseus, Ulixes, de held uit de Odyssee van Homerus. Ook Ulrich is een jongensnaam met een U die je misschien wel eens gehoord hebt. Deze naam wordt vooral in Duitsland gegeven en was populair toen de heilige Ulrich een bekende Germaan was. Naast deze wat bekendere namen met de beginletter U, staan er ook bijzondere namen in onze lijst zoals de Hebreeuwse naam Uriel en de Italiaanse naam Ugo. Lees de lijst rustig door en wie weet geef jij jouw zoontje wel een van die bijzondere namen met een U!

  Zoeken

  Namen ontdekken

  Misschien is de volgende
  naam wel iets voor jou?

  Jongensnamen op alfabet