Logo Babynamen.nl

Meisjesnamen

Kies een beginletter:

Alle meisjesnamen

De juiste meisjesnaam

Wanneer je een leuke naam aan jouw dochtertje wil geven, zijn er veel dingen om mee rekening te houden. Alle namen zijn vaak een reflectie van de persoonlijkheid of achtergrond van een individu en zullen je ook je hele leven volgen. Waar moet je op letten bij het geven van babynamen voor meisjes?

Oorsprong

Wanneer je naar namen voor meisjes zoekt, zijn er vaak tal van betekenissen aan de naam te linken. Soms heeft de naam zelfs een buitenlandse of zelfs mythologische betekenis. Om te zorgen dat er geen verwarring ontstaat over de naam, is het handig om te onderzoeken wat de naam betekent en wat de oorsprong is. Zo zal er geen ophef ontstaan wanneer je bijvoorbeeld in het buitenland vertelt wat de naam is van jouw dochter.

Status

De ene naam geeft meer status dan de andere. Zo klinkt Marie-Louise erg elegant en er zal snel verwacht worden dat het de naam voor dochter is van een rijke komaf, terwijl een naam zoals Gina een lieve meisjesnaam is. Denk er dus over na dat een naam direct invloed kan hebben op wat mensen denken van een persoon en er een afkomst aan kunnen gaan verbinden.

Populariteit en trends

Iets dat je ook invloed kan hebben op het kiezen van een babynaam voor meisjes is de populariteit. Het is belangrijk in de gaten te houden wat populaire meisjesnamen zijn. Zo wil je niet dat er later op de peuterschool een tal andere meisjes dezelfde naam heeft als jouw dochter. Ook later in het leven kan dit voor moeilijkheden zorgen. Natuurlijk kan je ook besluiten wel voor een populaire naam te kiezen als deze juist klinkt, maar het is belangrijk te weten voor welke obstakels het kan zorgen. Daarnaast is het ook een goed idee om trends bij te houden, zodat de naam niet ouderwets klinkt. Waar worden meisjes nu naar vernoemd? Is het populair om meisjes een buitenlandse naam te geven? Dit soort vragen hebben allemaal invloed op de naam die je aan jouw dochter geeft.

Vernoemen

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om jouw dochter te vernoemen naar een (overleden) familielid of een personage uit een boek, film of ander entertainment. Het komt minder vaak voor dan zelf een naam te verzinnen, maar kan het kiezen van een naam wel makkelijk maken.

Het kiezen van een mooie meisjesnaam

Het kiezen van een meisjesnaam is dus lastig, omdat je aan de ene kant veel moet letten op uitspraak, afkortingen van de initialen en de klankharmonie van de gehele naam. Daarentegen is het wel weer makkelijk omdat er tal van manieren zijn om een meisjesnaam te kiezen en te testen. Veel plezier en succes bij het kiezen van de naam van jouw dochtertje!