Meisjesnamen met een Q

Meisjesnamen die beginnen met letter Q waslijn

Namen van meisjes die beginnen met de letter Q

We hebben de leukste overzichten van alle meisjesnamen die beginnen met de letter Q. Hieronder vind je eerst de SVB kindernamen top 10 met namen voor een meisjesnaam die beginnen met een Q. Deze top 10 is op basis van de data van de Sociale Verzekeringsbank uit 2023. Daarnaast vind je de top 10 meisjesnamen die beginnen met een Q op basis van zoekgedrag van jullie, de bezoekers van babynamen.nl. Deze top 10 kijkt dus veel meer naar de populaire namen met een Q op dit moment. Daaronder vind je overzicht van alle meisjesnamen met de beginletter Q.

Top 2 meisjes namen met een Q volgens de SVB 2023

De SVB verzamelt de namen van alle geboren baby's van Nederland. Wist je dat van alle meisjesnamen van vorig jaar 0.06% begint met een Q?

Top 9 meisjes namen met een Q van mei 2024

Babynamen.nl houdt bij hoe vaak bezoekers een naampagina bezoeken. Wist je dat van alle zoekopdracht van meisjesnamen op babynamen.nl 0.19% begint met de letter Q?

Geboortekaartjes met de de letter q

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Hieronder vind je alle meisjesnamen op babynamen.nl die beginnen met een Q

Namen met de beginletter Q

Wat fantastisch dat je een kindje verwacht! Zo’n wondertje vraagt om een bijzondere naam. Als je op zoek bent naar een originele naam voor een meisje, moet je echt onze lijst met meisjesnamen met een Q bekijken. De lijst is te vinden onder dit artikel, waarin we uitleggen waarom de Q nu eigenlijk zo’n speciale letter is.

Een tien voor originaliteit

De Q is een letter die je bij Scrabble liever niet op je plankje hebt, maar waarmee je wel een hele originele meisjesnaam kunt maken. Deze zeventiende letter uit ons alfabet is niet voor niets maar liefst tien punten waard als je hem eindelijk kunt neerleggen op het Scrabblebord. Namen met de Q zijn goud waard!

Mag ik een Q lenen?

Het zal je misschien verbazen, maar de Q was oorspronkelijk een veelvoorkomende klank. In het Nederlands is de Q echter de letter die het minst voorkomt. Eigenlijk wordt de letter alleen gebruikt in leenwoorden. Deze leenwoorden komen voornamelijk uit het Latijn, Frans en Engels. De Q wordt vrijwel altijd gevolgd door de u. De combinatie Qu wordt dan als kw uitgesproken. Het enige Nederlandse woord waarbij de Q niet gevolgd wordt door de u is qat, een leenwoord uit het Arabisch. Ook namen beginnen bijna altijd met de combinatie Qu-, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Meisjesnamen met een Q

De Q is dus een zeldzame letter in het Nederlands. Namen met een Q komen dan ook allemaal uit andere talen. De bekendste meisjesnaam met een Q is Quinn, een van oorsprong Ierse naam. Veel andere namen met een Q zijn hiervan afgeleid. Denk bijvoorbeeld aan Quinta. Quirina is een Latijnse naam die ‘dappere krijger’ betekent. Als je een nóg originelere naam voor je dochter zoekt, kun je na de Q een a of een i zetten. Namen als Qamra en Qiana heb je misschien nog nooit eerder gehoord!

Kiezen maar!

Kijk onze lijst met namen met de beginletter Q maar eens rustig door voor alle mooie, bijzondere meisjesnamen. Mocht je nog meer inspiratie willen opdoen, dan kun je onze lijsten van namen met de andere letters van het alfabet ook bekijken. Zo kom je uiteindelijk tot de perfecte naam voor jouw dochter en kijk je nog meer uit naar haar komst!

Hoeveel meisjesnamen beginnen met de letter Q?

Leuke vraag is natuurlijk hoeveel ouders een naam voor hun dochter kiezen die begint met de letter Q. Het antwoord daarop verschilt een beetje afhankelijk van waar je naar kijkt. In de Sociale Verzekerings Bank data worden alle namen geregistreeerd die vaker dan 25 keer per jaar worden gegeven (de SVB mag ivm privacy niet de data geven van namen die minder vaak dan 25 keer per jaar worden gegeven). Dat is de meest accurate data die er is over afgelopen jaar. En volgens de data van de SVB is het zo dat van meisjesnamen van vorig jaar 0.06% begint met een Q. Bij babynamen.nl hebben we echter de meest up to date data, ook van afgelopen maanden. Bij babynamen.nl ontvangen we elke maand meer dan 100.000 bezoekers. En van alle zoekopdrachten op meisjesnamen op babynamen.nl in de afgelopen maand begint 0.19% met de letter Q!

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Meisjesnamen op alfabet