Meisjesnamen met een Y

Meisjesnamen met de letter Y

Hoeveel woorden ken je die beginnen met een Y? Dat zijn er niet zo veel. Daarom zullen namen die beginnen met een Y ook altijd zo apart zijn. De letter Y is op zich een heel mooie, gestileerde letter. Meisjesnamen met een Y stralen eigenheid en karakter uit. Wij willen jou alvast wat inspiratie geven als je op zoek bent naar namen met een Y.

De oorsprong van onze letter Y

De letter Y vinden we al heel vroeg in de geschiedenis terug. Het Semitische alfabet vertoont een gelijkaardige letter. De Grieken namen deze letter Y over en op hun beurt namen de Romeinen het van de Grieken over. De letter Y wordt nog altijd omschreven als ‘Griekse ij’ of ‘I-grec’. In het Oud-Nederlands werd deze letter gebruikt voor wat later een ei of ij zou worden: dyck of anys bijvoorbeeld. Deze soort Y vinden we vandaag de dag nog altijd terug in familienamen. In het hedendaagse Nederlands is de letter Y zowel een klinker (hobby) en een medeklinker (yoga). Deze tweeslachtigheid maakt dat de letter Y, en ook namen die beginnen met een Y nog altijd een zeker mysterie uitstralen.

Laat je inspireren

Namen met de beginletter Y vind je in heel wat streken op de aarde. In onze landen worden deze makkelijk overgenomen, juist omdat ze zo apart klinken. Hieronder vind je een paar voorbeelden.

  • Yfke: dit is een mooie typische Friese meisjesnaam, die ‘boogschutter’ betekent. Ondanks deze betekenis klinkt deze naam lieflijk en zacht.
  • Ylva: deze naam komt uit Scandinavië en betekent ‘wolf’. Als je deze naam uitspreekt, klinkt die inderdaad heel krachtig.
  • Yuna: ook Japanse namen veroveren beetje bij beetje onze streken. Deze naam betekent ‘vriendelijkheid’. Met de harde klinkers U en A straalt deze naam karakter uit.
  • Yasmin: of ook wel Yasmina, Yasmine. Deze Arabische naam mogen we zeker niet vergeten. Hij is al lang populair, en toch nog altijd heel gewild. De betekenis kan niet exotischer: ‘jasmijnbloesem’.

Y als onbekende

Heel vaak worden de letters X, Y en Z als symbool voor het onbekende of als variabelen gebruikt. Als je aan je dochter een naam met een Y geeft, zal ze altijd een vleugje mysterie met zich meedragen.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Meisjesnamen op alfabet