Meisjesnamen met een Y

Top 10 meisjesnamen die beginnen met een Y

Ben je benieuwd naar de meest populaire meisjesnamen die beginnen met letter Y? Hieronder vind je de Top 10 meisjesnamen die beginnen met een Y volgens de laatste gegevens van de Sociale Verzekerings Bank.

 1. Yara
 2. Yuna
 3. Yasmin
 4. Yasmine
 5. Yfke
 6. Yinthe
 7. Yenthe
 8. Yade
 9. Ylva
 10. Yana

Meisjesnamen met de letter Y

Hoeveel woorden ken je die beginnen met een Y? Dat zijn er niet zo veel. Daarom zullen namen die beginnen met een Y ook altijd zo apart zijn. De letter Y is op zich een heel mooie, gestileerde letter. Meisjesnamen met een Y stralen eigenheid en karakter uit. Wij willen jou alvast wat inspiratie geven als je op zoek bent naar namen met een Y.

De oorsprong van onze letter Y

De letter Y vinden we al heel vroeg in de geschiedenis terug. Het Semitische alfabet vertoont een gelijkaardige letter. De Grieken namen deze letter Y over en op hun beurt namen de Romeinen het van de Grieken over. De letter Y wordt nog altijd omschreven als ‘Griekse ij’ of ‘I-grec’. In het Oud-Nederlands werd deze letter gebruikt voor wat later een ei of ij zou worden: dyck of anys bijvoorbeeld. Deze soort Y vinden we vandaag de dag nog altijd terug in familienamen. In het hedendaagse Nederlands is de letter Y zowel een klinker (hobby) en een medeklinker (yoga). Deze tweeslachtigheid maakt dat de letter Y, en ook namen die beginnen met een Y nog altijd een zeker mysterie uitstralen.

Laat je inspireren

Namen met de beginletter Y vind je in heel wat streken op de aarde. In onze landen worden deze makkelijk overgenomen, juist omdat ze zo apart klinken. Hieronder vind je een paar voorbeelden.

 • Yfke: dit is een mooie typische Friese meisjesnaam, die ‘boogschutter’ betekent. Ondanks deze betekenis klinkt deze naam lieflijk en zacht.
 • Ylva: deze naam komt uit Scandinavië en betekent ‘wolf’. Als je deze naam uitspreekt, klinkt die inderdaad heel krachtig.
 • Yuna: ook Japanse namen veroveren beetje bij beetje onze streken. Deze naam betekent ‘vriendelijkheid’. Met de harde klinkers U en A straalt deze naam karakter uit.
 • Yasmin: of ook wel Yasmina, Yasmine. Deze Arabische naam mogen we zeker niet vergeten. Hij is al lang populair, en toch nog altijd heel gewild. De betekenis kan niet exotischer: ‘jasmijnbloesem’.

Y als onbekende

Heel vaak worden de letters X, Y en Z als symbool voor het onbekende of als variabelen gebruikt. Als je aan je dochter een naam met een Y geeft, zal ze altijd een vleugje mysterie met zich meedragen.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Meisjesnamen op alfabet