Meisjesnamen met een Y

Meisjesnamen die beginnen met letter Y waslijn

Namen van meisjes die beginnen met de letter Y

We hebben de leukste overzichten van alle meisjesnamen die beginnen met de letter Y. Hieronder vind je eerst de SVB kindernamen top 10 met namen voor een meisjesnaam die beginnen met een Y. Deze top 10 is op basis van de data van de Sociale Verzekeringsbank uit 2023. Daarnaast vind je de top 10 meisjesnamen die beginnen met een Y op basis van zoekgedrag van jullie, de bezoekers van babynamen.nl. Deze top 10 kijkt dus veel meer naar de populaire namen met een Y op dit moment. Daaronder vind je overzicht van alle meisjesnamen met de beginletter Y.

Top 10 meisjes namen met een Y volgens de SVB 2023

De SVB verzamelt de namen van alle geboren baby's van Nederland. Wist je dat van alle meisjesnamen van vorig jaar 1.89% begint met een Y?

Top 10 meisjes namen met een Y van april 2024

Babynamen.nl houdt bij hoe vaak bezoekers een naampagina bezoeken. Wist je dat van alle zoekopdracht van meisjesnamen op babynamen.nl 2.36% begint met de letter Y?

Geboortekaartjes met de de letter y

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Hieronder vind je alle meisjesnamen op babynamen.nl die beginnen met een Y

Meisjesnamen met de letter Y

Hoeveel woorden ken je die beginnen met een Y? Dat zijn er niet zo veel. Daarom zullen namen die beginnen met een Y ook altijd zo apart zijn. De letter Y is op zich een heel mooie, gestileerde letter. Meisjesnamen met een Y stralen eigenheid en karakter uit. Wij willen jou alvast wat inspiratie geven als je op zoek bent naar namen met een Y.

De oorsprong van onze letter Y

De letter Y vinden we al heel vroeg in de geschiedenis terug. Het Semitische alfabet vertoont een gelijkaardige letter. De Grieken namen deze letter Y over en op hun beurt namen de Romeinen het van de Grieken over. De letter Y wordt nog altijd omschreven als ‘Griekse ij’ of ‘I-grec’. In het Oud-Nederlands werd deze letter gebruikt voor wat later een ei of ij zou worden: dyck of anys bijvoorbeeld. Deze soort Y vinden we vandaag de dag nog altijd terug in familienamen. In het hedendaagse Nederlands is de letter Y zowel een klinker (hobby) en een medeklinker (yoga). Deze tweeslachtigheid maakt dat de letter Y, en ook namen die beginnen met een Y nog altijd een zeker mysterie uitstralen.

Laat je inspireren

Namen met de beginletter Y vind je in heel wat streken op de aarde. In onze landen worden deze makkelijk overgenomen, juist omdat ze zo apart klinken. Hieronder vind je een paar voorbeelden.

  • Yfke: dit is een mooie typische Friese meisjesnaam, die ‘boogschutter’ betekent. Ondanks deze betekenis klinkt deze naam lieflijk en zacht.
  • Ylva: deze naam komt uit Scandinavië en betekent ‘wolf’. Als je deze naam uitspreekt, klinkt die inderdaad heel krachtig.
  • Yuna: ook Japanse namen veroveren beetje bij beetje onze streken. Deze naam betekent ‘vriendelijkheid’. Met de harde klinkers U en A straalt deze naam karakter uit.
  • Yasmin: of ook wel Yasmina, Yasmine. Deze Arabische naam mogen we zeker niet vergeten. Hij is al lang populair, en toch nog altijd heel gewild. De betekenis kan niet exotischer: ‘jasmijnbloesem’.

Y als onbekende

Heel vaak worden de letters X, Y en Z als symbool voor het onbekende of als variabelen gebruikt. Als je aan je dochter een naam met een Y geeft, zal ze altijd een vleugje mysterie met zich meedragen.

Hoeveel meisjesnamen beginnen met de letter Y?

Leuke vraag is natuurlijk hoeveel ouders een naam voor hun dochter kiezen die begint met de letter Y. Het antwoord daarop verschilt een beetje afhankelijk van waar je naar kijkt. In de Sociale Verzekerings Bank data worden alle namen geregistreeerd die vaker dan 25 keer per jaar worden gegeven (de SVB mag ivm privacy niet de data geven van namen die minder vaak dan 25 keer per jaar worden gegeven). Dat is de meest accurate data die er is over afgelopen jaar. En volgens de data van de SVB is het zo dat van meisjesnamen van vorig jaar 1.89% begint met een Y. Bij babynamen.nl hebben we echter de meest up to date data, ook van afgelopen maanden. Bij babynamen.nl ontvangen we elke maand meer dan 100.000 bezoekers. En van alle zoekopdrachten op meisjesnamen op babynamen.nl in de afgelopen maand begint 2.36% met de letter Y!

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Meisjesnamen op alfabet