De 70 mooiste Franse namen: très jolie!

Franse namen
15 augustus 2022

Bonjour, vandaag delen we de allermooiste namen uit La France met je. Want Frankrijk is niet alleen een prachtig vakantieland, maar ook een geweldige inspiratiebron voor Franse namen. Heb je een voorliefde voor croissants, brie en stokbrood? Ben je gek op Parijs en luister je het liefst naar Franse chansons? Dan zijn de volgende Franse meisjesnamen en jongensnamen perfect voor jullie mini. Voilà! 

Franse jongensnamen

We starten onze tour de France met jongensnamen. Want er bestaan ontzettend veel toffe Franse namen voor kleine garçons. We delen eerst een rijtje populaire Franse namen. Daarna vertellen we je over zeldzame Franse namen en we eindigen met chique Franse namen.

Populaire Franse jongensnamen

Gabriel 
We beginnen met de meest populaire naam in Frankrijk. Vorig jaar werden er namelijk bijna 5000 Franse jongetjes geboren met deze naam. Gabriel betekent ‘sterke man van God’.

Léo
Op plek 2 in de Franse namen top 10 staat Léo. In Nederland is de variant Leo bekender. Maar door het accent op de E is Léo net een tikkeltje exotischer. Léo betekent ‘leeuw’, ‘genadig’ en ‘beroemd’.

Raphaël
Raphaël is ook een megapopulaire Franse naam, die ‘God geneest’ betekent. Wist je dat deze babynaam ook gebruikt wordt voor meisjes? In Nederland zijn er 10 meisjes met deze naam. Ook Raphaëla is een optie voor meisjes.

🥐 Leestip: Dit zijn de populairste babynamen ter wereld!

Louis
Oui, oui, we gaan voor Louis! Deze krachtige Franse naam betekent ‘beroemde strijder’. Louis staat in de Franse jongensnamen top 5, maar ook in Nederland is de naam vrij populair. Vorig jaar werden in ons land 139 kindjes geboren met deze naam.

Jules
Namen met een J hebben vaak iets extra’s. En dat geldt helemaal voor Franse namen, want bij Jules spreek je de J uit als ‘Zju’. Jules betekent onder andere ‘de jeugdige’ en ‘waardevol juweel’.

Marcel
De Franse naam Marcel ben je vast al eens tegengekomen. Er wonen namelijk meer dan 35.000 Marcels in Nederland! Marcel betekent ‘kleine hamer’ en ‘strijdlustig’. 

Yves
Hou je van de natuur? Dan is Yves een topnaam voor jullie kindje. Deze Franse jongensnaam betekent namelijk ‘taxusboom’. 

Noan
De naam Noan is de laatste jaren erg in opkomst. De mooie Franse naam heeft verschillende lieve betekenissen, zoals ‘troost’, ‘rust’, ‘lief’ en ‘vredestichter’. Aahw 💕

Yannick
We eindigen dit lijstje met Yannick. Deze naam met een Y is lekker stoer. Yannick betekent ‘God is genadig’. Yann is een toffe afgeleide van de naam. Net even wat anders dan Jan!

Jongensnamen geboortekaartje

Zeldzame Franse namen voor garçons

Maël
Wist je dat Maël in de Franse jongensnamen top 10 zit? Toch is de naam in Nederland hartstikke zeldzaam. Maël betekent ‘prins’. Perfect voor jullie petit prince.

Loic
De Franse naam Loic is afgeleid van Louis. Loic klinkt lekker stoer en krachtig, en daar sluit de betekenis mooi op aan. Loic betekent namelijk ‘beroemde krijger’.

🥐 Ook leuk om te lezen: Dit zijn de 50 stoerste krachtige namen.

Remi
Zijn jullie vaak op het water te vinden? Dan is Remi een mooie optie. Want deze Franse jongensnaam betekent ‘roeier’. Een andere betekenis is ‘uit Reims’, en dat is dan weer een Franse stad. 

Lyon
We blijven even bij de Franse steden, want ook Lyon is een plaats in Frankrijk. Lyon betekent ‘als een leeuw’. Een stoere naam voor kleine rauwdouwers!

Verrell
Heb je weleens van de bijzondere naam Verrell gehoord? Deze zeldzame Franse naam heeft de prachtige betekenis ‘puur’. 

Gaston
Bij Gaston denken we meteen aan een stoer en eigenzinnig kindje. Gaston is afgeleid van Gascogne, een gebied in Zuid-Frankrijk. En we kennen de naam natuurlijk ook van Belle en het Beest!

🥐 Leestip: Dit zijn de allerleukste Disney namen voor jullie baby!

Brys 
Zoek je een naam die écht zeldzaam is? Dan is Brys misschien wat voor jou. De naam komt namelijk nauwelijks voor in Nederland. Brys betekent ‘zoon van een legende’.

Gaspard 
Ook Gaspard is een echte zeldzame parel. In Nederland wonen namelijk maar 35 mensen met deze naam. De betekenis van Gaspard is ‘brenger van de schat’. 

Leandre 
De naam Leandre klinkt heerlijk Frans. En hij is ook nog eens hartstikke zeldzaam in ons land. Leandre betekent ‘leeuw’. Perfect voor jullie kleine welpje.

Roi
Liefhebbers van stoere, korte namen opgelet! De Franse naam Roi is namelijk klein, maar heel fijn. De betekenis van Roi is ‘koning’. 

Chique Franse namen

Laurent
De Franse naam Laurent lijkt erg op Laurens, maar heeft door de eindletter een mooie chique touch. De betekenis van Laurent is ‘de gelauwerde’ en ‘laurierblad’.  

Emmanuel
Emmanuel betekent ‘God is met ons’. Het is een van die Franse jongensnamen die vaak gekozen wordt door royals. Zo is prins Emmanuel de zoon van de Belgische koning. En wist je dat de Franse president ook Emmanuel heet? Poepiechic dus!

Philippe
Ook Philippe is een echte koninklijke naam. Meerdere royals heten namelijk Philip, Filip of Felipe. Philippe betekent ‘liefhebber van paarden’. En dat geldt ook voor de varianten Philip, Filip en Felipe. 

Didier
De Franse babynaam Didier spreek je uit als ‘Diedjee’. En daarmee heeft de naam een mooi chic vleugje. Didier betekent ‘de gewenste’ 💕

Mathieu
Namen met een link naar God zijn vaak supermooi. Zo ook Mathieu. Deze Franse jongensnaam betekent ‘geschenk van God’. 

🥐 Leestip: 40 bijzondere namen met betekenis geschenk.

Etienne
Etienne is wat ons betreft een van de meest chique Franse namen. De stijlvolle naam is afgeleid van Stephanos en betekent ‘gekroond’. 

Jacques
Bij de naam Jacques denken we meteen aan Franse chansons en rode wijn (alcoholvrij natuurlijk). De betekenis van Jacques is ‘hij zal beschermen’.

Jean-Claude
Eigenlijk vinden we Jean al een geweldige Franse jongensnaam. Maar dubbele Franse namen zijn vaak nét iets chiquer. Jean-Claude betekent ‘God is genadig’. En wat dacht je van Jean-Baptiste? Die naam heeft dezelfde betekenis.

Pierre
Ah oui, Pierre! Van deze naam krijgen we meteen zin in een lange wandeling langs de Seine. Pierre heeft de stoere betekenis ‘rots’. 

Seymour
We sluiten het rijtje Franse jongensnamen af met Seymour. De betekenis van Seymour is ‘uit het dorp van Saint Maur’. Dat is een plaats in Frankrijk. De naam heeft iets mysterieus en elegants.

Franse babynamen

Franse meisjesnamen

Weet je zeker dat jullie kindje later een echte Française wordt? Mais bien sûr! Dan is het de moeite waard om eens naar onze lijstjes met Franse namen te kijken. Van populaire Franse meisjesnamen tot zeldzame en chique namen: we geven je een flinke dosis inspiratie. Hou je vast voor de leukste Franse namen pour les femmes!

Populaire Franse meisjesnamen

Jade
Eigenlijk is dit een Spaanse naam, maar Jade staat op de allereerste plek van de Franse meisjesnamen top 10. Bijna 4000 meisjes kregen vorig jaar deze toffe naam. Jade betekent ‘edelsteen’. 

Louise
Ook Louise mag in dit rijtje niet ontbreken. Deze typisch Franse naam is na Jade namelijk de meest populaire naam in Frankrijk. Louise betekent ‘beroemde strijdster’. Een andere mooie optie is Eloise.

Ambre
In Nederland is Amber een veelvoorkomende naam. Maar in Frankrijk zijn ze dol op de variant Ambre. De naam Ambre staat namelijk in de top 5 van populairste Franse meisjesnamen. Ambre betekent onder andere ‘barnsteen’ en ‘zonlicht’. 

Zoë
Wat betreft populaire Franse meisjesnamen is Zoë een echte topper. In ons eigen land staat deze toffe naam namelijk op de negende plek van meest gekozen meisjesnamen. Zoë betekent ‘leven’.

Milou
Ook Milou is razend populair. Deze schattige Franse naam heeft superlieve betekenissen, zoals ‘zacht’, ‘vriendelijk’ en ‘ster van de zee’. Perfect voor jullie kleine chérie.

Fleur
Ben je gek op verse bloemen? Dan is Fleur een mooie optie voor jullie kindje. Fleur betekent namelijk letterlijk ‘bloem’ in het Frans. Een fleurige naam voor jullie mini.

🥐 Leestip: 20 fleurige bloemen namen voor baby’s.

Nina
Oh là là! Van Nina worden we helemaal blij. De lief klinkende naam betekent ‘dapper’ en ‘klein meisje’. Wij zijn fan van deze schattige Franse meisjesnaam.

Jolie
De naam Jolie is très jolie! Deze Franse naam heeft verschillende prachtige betekenissen, zoals ‘mooi’, ‘knap’ en ‘leuk’. Met zo’n naam wordt jullie kindje echt een plaatje. 

Chloë
Ben je in de lente uitgerekend? Dan is Chloë een perfecte Franse meisjesnaam. Chloë betekent namelijk ‘groen en bloeiend’. Een naam om vrolijk van te worden!

Lune 
Lune is stiekem een van onze favoriete Franse namen. De naam heeft namelijk iets mysterieus en liefs tegelijkertijd. Lune is het Franse woord voor ‘maan’.

Merle
Vogelaars opgelet! Want Merle betekent in het Frans letterlijk ‘merel’. Een andere betekenis van Merle is ‘zeemeermin’. Wist je dat het Franse woord voor zeemeermin ‘sirène’ is?

Zeldzame Franse namen voor filles

Vive
Is het kindje in je buik aardig levendig? Dan is Vive een mooie optie. Deze Franse meisjesnaam betekent ‘leven’ en ‘de levendige’. La vie est belle 💕

Coco
De Franse naam Coco klinkt schattig, maar is ook chic. Dat komt omdat de naam bekend is van de beroemde modeontwerper Coco Chanel. Coco betekent ‘hulp’ en ‘kokosnoot’.

Chanel
We gaan nog even door met high-fashion-namen. Want ook Chanel is een stijlvolle Franse naam die in Nederland weinig voorkomt. Chanel betekent ‘schoonheid’. Dat wordt vast een fashionista! 

Filou
Weet je zeker dat jullie mini straks het allerliefste kindje van de wereld is? Dan is Filou het overwegen waard. Filou betekent namelijk ‘liefhebben’. 

Anaïs
De naam Anaïs klinkt op en top Frans. Deze mooie meisjesnaam betekent ‘sierlijk’ en ‘bevallig’. In Nederland komt de naam niet veel voor, maar in Frankrijk is Anaïs juist behoorlijk populair. Dat komt mede doordat in de jaren 80 een parfum met de naam Anaïs Anaïs op de markt kwam.

Riva
Ook Riva is een echte zeldzame Franse naam. De betekenis van Riva is ‘rivieroever’. Perfect voor waterratjes in de dop!

🥐 Leestip: 50 x namen geïnspireerd op water.

Lilou
De Franse naam Lilou is de laatste jaren iets meer in opkomst. Maar toch wonen in Nederland maar 91 mensen met deze naam. Lilou betekent ‘lelie’ en ‘gewijd aan God’.

Gigi
Gigi klinkt ontzettend schattig, maar heeft ook iets stoers. Deze funky Franse naam betekent ‘puur’, ‘landwerker’ en ‘mijn kracht is God’. 

Vere
De naam Vera ken je misschien al, maar heb je ook van de Franse babynaam Vere gehoord? Vere betekent ‘elzenboom’. Een toffe natuurnaam voor jullie bébé.

Ynes
Ben je op zoek naar Franse namen met een Y? Dan is Ynes misschien wel iets voor jou. De stoere naam is hartstikke zeldzaam in Nederland. Ynes betekent ‘kuis’.

Geboortekaartje meisje

Chique Franse namen voor meisjes

Amélie
‘Ambitieus’ en ‘sterk’, dat zijn de betekenissen van de prachtige naam Amélie. Een echte succesvolle naam dus. Die gaat de top wel halen!

Elodie
De Franse naam Elodie heeft iets lieflijks en romantisch. Daarnaast is de naam hartstikke chic, want Elodie betekent ‘geheel en al rijkdom’. Odile is trouwens ook een chique optie met dezelfde betekenis.

Giselle
Als het om chique Franse namen gaat past Giselle ook goed in dit rijtje. Giselle betekent namelijk ‘kind van edele ouders’. Andere betekenissen zijn ‘belofte’ en ‘pijl’.

Valerie
Namen met drie lettergrepen hebben vaak iets chics. En daar zijn ze in Frankrijk dol op. De Franse naam Valerie klinkt niet alleen chic, maar ook vrolijk en zonnig. Valerie betekent ‘sterk’, ‘gezond’ en ‘kracht’.

Isabeau
Isabeau is een mooie samentrekking van Isa en Beau. Deze elegante naam betekent ‘God heeft gezworen’ en ‘God is mijn eed’. Ook Isabelle is een mooie optie met dezelfde betekenis.

Juliëtte
Deze naam is wat ons betreft een van de chicst klinkende Franse namen. Juliëtte is eigenlijk de Franse tegenhanger van Julia. De betekenis van Juliëtte en Julia is ‘de jeugdige’. 

Rosalie
Ook Rosalie is een mooie, lange Franse naam. Rosalie heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘roos’, ‘roem’ en ‘zachtaardig paard’.

Lucie-Anne
Ben je op zoek naar dubbele Franse namen? Lucie-Anne klinkt niet alleen erg chic, maar heeft meteen ook twee lieflijke betekenissen. Lucie betekent ‘licht’, terwijl Anne voor ‘genadig’ staat. 

Céline
Bij de naam Céline zien we een superschattig meisje voor ons. En de naam heeft ook nog eens hele prachtige betekenissen. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘maan’, ‘hemels’ en ‘goddelijk’?

Claire
Zijn Gooische namen helemaal jouw ding? Dan is Claire een mooie optie. Claire ken je misschien van het personage Claire van Kampen in de tv-serie Gooische vrouwen. Deze Franse naam betekent ‘glanzend’, ‘blinkend’ en ‘helder’.

Franse baby met stokbrood

Genderneutrale Franse namen

Als grande dessert trakteren we je op 10 Franse uniseks namen. Bereid je maar voor, want de volgende namen zijn très delicieux.

Beau
Wat ons betreft is Beau de ultieme Franse uniseks naam. Wist je dat in Nederland ongeveer evenveel mannen als vrouwen wonen met deze naam? Beau betekent ‘mooi’ en ‘beer’. 

Noël
Ben je rond de feestdagen uitgerekend? Dan krijgen jullie misschien een kerstkindje! De Franse naam Noël is dan een superleuke optie, want deze naam betekent letterlijk ‘Kerstmis’ in het Frans.

Renée
Ook Renée is een typisch genderneutrale naam. Deze eigenzinnige Franse naam is afgeleid van Renate en betekent ‘wedergeboren’. 

Cezanne
Cezanne komt het vaakst voor bij meisjes, maar wordt ook voor jongens gekozen. De naam heeft de prachtige betekenis ‘waterlelie’. Cezanne is ook een Franse achternaam.

Manou
De naam Manou wordt vaker aan meisjes gegeven. Voor jongens kiezen ouders meestal voor Manu, afgeleid van Manuel. Manou, Manu én Manuel betekenen alledrie ‘God is met ons’.

Bellamy
Zoek je een zeldzame uniseks naam? Dan is Bellamy misschien een mooie optie. Deze lange Franse naam betekent ‘goede vriend’ en ‘knap’. 

🥐 Leestip: De allermooiste zeldzame namen met betekenis.

Camille
De mooie naam Camille wordt in Nederland aan ongeveer evenveel jongens als meisjes gegeven. Camille betekent ‘dienaar die priesters helpt tijdens de mis’. Lekker specifiek!

Francis
De naam Francis betekent ‘persoon uit Frankrijk’. Ouders kiezen deze Franse naam vooral voor meisjes, maar er wonen ook zo’n 750 mannelijke Francissen in Nederland. 

Dior
Wist je dat in Nederland precies evenveel jongens als meisjes wonen met de naam Dior? 26 mannen én vrouwen! Helemaal genderneutraal dus. De betekenis van Dior is ‘geschenk van goud’.

Alix
Tot slot trakteren we je op de toffe naam Alix. De naam is in Frankrijk behoorlijk populair, maar in Nederland is Alix nog een onontdekte naam. Alix betekent ‘beschermer’.

Franse babynaam? Kies een chic en bijzonder geboortekaartje!

Met een Franse babynaam geef je jullie kindje een chique en elegante naam. Want met hun mooie klanken en zachte, rollende letters hebben Franse namen vaak net dat beetje meer. En daar past natuurlijk ook een extra mooi geboortekaartje bij. Bij Kaartje2go kun je bijvoorbeeld kiezen uit lieve en en stijlvolle geboortekaartjes. En met waterverf geef je geboortekaartjes een elegante touch. Ook bloemen doen het altijd goed op geboortekaartjes met Franse babynamen. Frankrijk staat namelijk bekend om haar uitgestrekte lavendelvelden. Met een luxe papiersoort zoals chic parelmoer of stijlvol linnen maak je je geboortekaartje helemaal af. Wat betreft stijlvolle geboortekaartjes is de keuze dus reuze. Bonne chance!

Facebook babynamen

Gerelateerde blogs

Naam met betekenis dapper
Oh boy: dit zijn de 33 leukste Amerikaanse jongensnamen!
Portugese namen
Bonita! Dit zijn de 37 leukste Portugese namen
Spaanse namen
Hermoso! 50 Spaanse namen voor jullie niño