Meisjesnamen met een V

Namen met de beginletter V

Je krijgt binnenkort een dochter en je wilt haar een mooie naam meegeven? Ga eens kijken tussen de namen met de beginletter V. De letter V klinkt iets harder dan de letter W, maar is toch nog een vrij zachte letter om een naam mee te beginnen. Als je volop bezig bent een meisjesnaam te kiezen, laat je dan inspireren door de lange lijst die we hebben samengesteld. Er zijn heel wat meisjesnamen met een V en ze hebben elk een aparte betekenis. Kies jij een meisjesnaam met een V waar je dochter blij mee zal zijn?

Wat is de oorsprong van onze letter V?

In de heel vroege geschiedenis vinden we de letter V niet terug. Pas in het Romeinse alfabet zien we deze letter. Daar werd ze uitgesproken als een V (Victoria) maar ook als een OE, vooral bij hoofdletters (ROMANVM). Later werd voor de klank OE een U gebruikt. Zo wordt de V nu in het Spaans uitgesproken als een klank die ligt tussen de V en de B. Als de naam van je kindje met een V begint, klinkt het alleszins lief en sterk tegelijkertijd.

Enkele voorbeelden van meisjesnamen met een V

Er zijn talloze namen met een V, zowel van Nederlandse als van vreemde oorsprong. Wij geven jou hier slechts een kleine greep uit de hele lijst, samen met de betekenis van de naam.

  • Vera: dit is een vrij klassieke naam, die toch terug aan populariteit wint. Het is een Slavische naam die ‘geloof’ betekent.
  • Vesper: deze naam is van Latijnse afkomst en betekent ‘avondster’. Vespers waren de avondgebeden in de Christelijke kerk, maar als naam toch wel heel bijzonder.
  • Vienna: de betekenis van deze naam is duidelijk. Hij heeft een Latijnse oorsprong en betekent ‘van de stad Wenen’. Deze naam klinkt zeer romantisch.

De V in zijn verschillende betekenissen.

Als je een meisjesnaam met een V kiest, geef je meteen ook het V-teken aan je kindje mee. Dit heeft vele betekenissen. Denk bijvoorbeeld aan het vredesteken. Denk ook aan het teken dat we maken als ‘tussen aanhalingstekens’: beide handen met een V-teken waar we haakjes van maken. Of denk aan de grappige ezelsoortjes die we achter iemands hoofd maken. Welke betekenis jij ook in een V mag zien, het blijft een mooie en krachtige letter.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Meisjesnamen op alfabet