Namen met een A

Jongensnamen die beginnen met letter A waslijn

Geboortekaartjes met de de letter a

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Top 10 jongensnamen die beginnen met een A in mei 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire jongensnamen die beginnen met letter A? Hieronder vind je de Top 10 jongensnamen die beginnen met een A van mei 2024.

Top 10 meisjesnamen die beginnen met een A in mei 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire meisjesnamen die beginnen met letter A? Hieronder vind je de Top 10 meisjesnamen die beginnen met een A van mei 2024.

Top 10 unisexnamen die beginnen met een A in mei 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire unisexnamen die beginnen met letter A? Hieronder vind je de Top 10 unisexnamen die beginnen met een A van mei 2024.

A Namen met een A
Aad
Ab
Abe
Ace
Ad
Ada
Ade
Age
Aki
Ali
Amo
Amy
Ana
Ans
Are
Art
Ash
Ava
Aya

Babynaam met de beginletter A

Stel je voor dat je als ouders, door een bepaalde kindernaam te kiezen, ook invloed zou kunnen hebben op een positieve eigenschap die je kind later zal sieren. En dat daarbij één voorwaarde geldt: de beginletter van die positieve eigenschap moet overeen komen met de beginletter van die kindernaam. Wie weet hoeveel ouders dan voor namen met een A zouden kiezen. Bijvoorbeeld omdat ze hopen dat hun kind aardig, aantrekkelijk, assertief, autonoom of authentiek zal zijn.

Realiteit

Dit is natuurlijk een utopie. De Sociale Verzekeringsbank kan zien welke namen ouders aan hun kinderen meegeven. Dan blijkt uit hun overzicht van de meest populaire kindernamen van 2017, dat bij de jongens de naam Adam als eerste babynaam met een A pas op de 16e plek komt. Bij de meisjes is Anna als eerste babynaam met een A goed voor een 6e plek. Bijzonder is dat de naam Anna als stabiele factor door de eeuwen heen genoemd wordt als populaire meisjesnaam met een A.

Herkomst

Wanneer je kiest voor babynamen met de beginletter A, kies je voor een rijke geschiedenis wat deze beginletter betreft. De Nederlandse A is afkomstig van de Griekse beginletter alpha. De Grieken hebben op hun beurt de alpha, één slag gekanteld, overgenomen van de Phoeniciërs die deze letter aleph of ossekop noemden vanwege de gelijkenis van de vorm met een ossenkop met twee horens.

Klank en voordelen

De letter A is een klinker die als korte klank in Anna en Abdul gebruikt wordt, maar als lange klank in Alieke en Alex. De A wordt bijna altijd gevolgd door een medeklinker wat de namen die beginnen met een A iets speciaals geeft. Veel namen met een A worden gevolgd door de zachte medeklinker N, zoals in Anouk, Annejet, André en Anton. Tegelijk zijn er ook door nieuwe invloeden steeds meer namen in omloop waarbij de A gevolgd wordt door een klinker, zoals in Aiden, Ayoub, Aisha en Ayla. Wanneer je graag wilt dat je kind vaak als eerste aan de beurt is, zit je met namen die beginnen met een A helemaal op de goede weg.

Voorbeelden van namen met een A

Meisjesnamen met een A: Aaf, Anke, Avelien, Alexandra, Annefloor en Annemiek. Voor namen met een prinsessenklank kies je Amalia, Alexia of Ariane. Jongensnamen zijn onder meer; Aart, Ard, Aron, Arco, Abel, Aiden en Ahmed.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Namen op alfabet