Namen met een W

Jongensnamen die beginnen met letter W waslijn

Geboortekaartjes met de de letter w

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Top 10 jongensnamen die beginnen met een W in mei 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire jongensnamen die beginnen met letter W? Hieronder vind je de Top 10 jongensnamen die beginnen met een W van mei 2024.

Top 10 meisjesnamen die beginnen met een W in mei 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire meisjesnamen die beginnen met letter W? Hieronder vind je de Top 10 meisjesnamen die beginnen met een W van mei 2024.

Top 5 unisexnamen die beginnen met een W in mei 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire unisexnamen die beginnen met letter W? Hieronder vind je de Top 10 unisexnamen die beginnen met een W van mei 2024.

Babynamen met een W

Je wilt jouw baby straks verwelkomen met een prachtige naam. Maar met welke letter mag deze naam beginnen? Als je als ouders kiest voor een babynaam met een W heet je je baby op een bijzondere manier welkom. Inspiratie opdoen? Scroll snel verder naar de lijst met namen met een W.

Herkomst en klank

De w is een bijzondere letter. Het is de laatste letter die aan ons alfabet is toegevoegd. Hij is ontstaan uit een dubbele v. Deze lettercombinatie kwam veel voor, met als gevolg dat er één drukvorm, een ligatuur, voor gemaakt werd. Uiteindelijk werd de w in Nederland aan het einde van de 16e eeuw als zelfstandige letter in een woordenboek opgenomen. In veel Europese talen wordt deze letter daarentegen niet gebruikt.
Om de W op z’n Nederlands uit te kunnen spreken heb je beide lippen en je stembanden nodig. Het is een stemhebbende medeklinker. Een verschil met de Engelse ‘double u’ is de bescheiden manier waarop je in het Nederlands de lippen gebruikt bij het uitspreken van de w. Dat betekent dat wanneer je de Engelse kindernaam Wesley aan je kind meegeeft, deze een geheel eigen Nederlandse uitspraak zal krijgen.
Namen die beginnen met een w worden bijna standaard gevolg door een klinker. Alleen namen die een buitenlandse achtergrond hebben kennen een andere schrijfwijze, zoals Whalid, Whitman en Whyomi.

Populariteit

Als je in de populariteitslijsten op zoek gaat naar babynamen met de beginletter w, moet je goed zoeken voordat je één tegenkomt. Want namen die beginnen met een w zijn uitzonderlijk. In een top 100 is William goed voor een 95e plek bij de jongens en is bij de meisjes geen naam te vinden. Toch zijn er ook kindernamen met een W die de tand des tijds altijd hebben doorstaan zoals Wilhelmina, Willem en Wouter.

Friese namen

Als je Friesland een warm hart toedraagt, word je vast blij bij het zien van een lijst met Friese namen met een w. Bij de jongens zijn dat bijvoorbeeld: Waatse, Waling, Walter, Wietse, Wolter, Wopke en Wiboud. Bij de meisjes vind je veel namen met een w met de typisch Friese uitgang ‘ke’: Wytske, Winke, Wemke, Wike en Willemke. Daarnaast worden Wap en Welmoed in Friesland ook hoog gewaardeerd.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Namen op alfabet