Namen met een I

Jongensnamen die beginnen met letter I waslijn

Geboortekaartjes met de de letter i

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Top 10 jongensnamen die beginnen met een I in april 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire jongensnamen die beginnen met letter I? Hieronder vind je de Top 10 jongensnamen die beginnen met een I van april 2024.

Top 10 meisjesnamen die beginnen met een I in april 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire meisjesnamen die beginnen met letter I? Hieronder vind je de Top 10 meisjesnamen die beginnen met een I van april 2024.

Top 10 unisexnamen die beginnen met een I in april 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire unisexnamen die beginnen met letter I? Hieronder vind je de Top 10 unisexnamen die beginnen met een I van april 2024.

Babynamen met de letter I

De I is een bijzondere beginletter. Je kunt hem kort uitspreken, zoals in Imme. Maar ook lang, zoals in Isa. Of op z’n Engels, zoals in Ivy. Namen met een I kunnen heel verschillend klinken. Bij de letter I denk je misschien aan mooie eigenschappen, zoals inspirerend, intelligent en interessant. Ouders hebben dus allerlei redenen om te kiezen voor een babynaam met een I.

Origineel

Babynamen met de beginletter I zijn behoorlijk origineel in Nederland. Zeker jongensnamen met een I zijn zeldzaam. De Sociale Verzekeringsbank stelt elk jaar een lijst op van de meest populaire babynamen. In 2017 was de Arabische naam Imran de meest voorkomende babynaam met een I bij jongens. 134 jongens kregen de naam Imran en daarmee stond deze naam op plaats 119. Meisjesnamen met een I kwamen wat vaker voor dan jongensnamen. De populairste meisjesnaam met een I was Isa. In 2017 kregen 354 meisjes de naam Isa en stond deze naam op plaats 29. Kies je een kindernaam met de letter I, dan is de kans klein dat jouw kindje later een klasgenootje krijgt met dezelfde voornaam.

Herkomst

De voorloper van onze moderne letter I stond al in het alfabet dat de Feniciërs drieduizend jaar geleden ontwikkelden. Toen heette deze letter nog yodh. Het woord yodh betekende arm en het letterteken dat Feniciërs gebruikten leek dan ook een beetje op een arm met een hand. Vanuit de yodh ontstond de Griekse letter jota. Onze moderne I is weer van deze jota afgeleid.

Klank

De letter I is een klinker die je op meerdere manieren uit kunt spreken. In sommige namen spreek je de I uit als een lange “ie”. Voorbeelden zijn Isa, Ivo en Irene. Maar namen waarin je de I als een korte “i” uitspreekt bestaan ook. Denk aan Imme of Indy. In namen zoals Ivy spreek je de I op z’n Engels uit. Bij de meeste namen volgt er na de I gelijk een medeklinker, maar de Engelse naam Ian is een uitzondering.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Namen op alfabet