Namen met een Y

Jongensnamen die beginnen met letter Y waslijn

Geboortekaartjes met de de letter y

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Top 10 jongensnamen die beginnen met een Y in mei 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire jongensnamen die beginnen met letter Y? Hieronder vind je de Top 10 jongensnamen die beginnen met een Y van mei 2024.

Top 10 meisjesnamen die beginnen met een Y in mei 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire meisjesnamen die beginnen met letter Y? Hieronder vind je de Top 10 meisjesnamen die beginnen met een Y van mei 2024.

Top 10 unisexnamen die beginnen met een Y in mei 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire unisexnamen die beginnen met letter Y? Hieronder vind je de Top 10 unisexnamen die beginnen met een Y van mei 2024.

Babynaam met de beginletter Y

Namen met een Y kunnen op twee verschillende manieren worden uitgesproken. In Nederland zijn wij snel geneigd om de letter Y uit te spreken als een ‘ij’. Goed voorbeeld daarvan is het opsommen van ons alfabet. Spreek de laatste 3 letters van het alfabet maar eens hardop uit: X, Y, Z. Gebruik je de Y in een kindernaam, dan kun je hem op verschillende manieren uitspreken. Bij de naam Yvonne, wordt het fonetisch een ‘ie’, bij Yannick wordt het een ‘j’ en bij Ysbrand wordt het een ‘korte ei’.

Frans en Engels

Je ziet dat babynamen met de beginletter Y vooral Franse namen zijn. Yvonne en Yvette zijn daar een goed voorbeeld van. Ook zie je veel Engelse namen die beginnen met een Y. Wat dacht je bijvoorbeeld van Yade, Yasmine of Yasmina, Yvan en Yke? Er zijn niet alleen veel Engelse en Franse namen die beginnen met een Y, maar ook veel ervan eindigen met een Y. Bekende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Jeffrey, Jay, Gaby, Esmay, Abby.

Geschiedenis Y

De letter Y staat op de 25ste en een na laatste letter in het Latijnse alfabet. De Romeinen namen het woord over van de Grieken, die er de naam Ypsilon aan gaven. Je kunt de letter Y op verschillende manieren spellen. Naast het woord Ypsilon, wordt de letter Y ook vaak gespeld als Griekse ij of i-grec. Is de Y een klinker of een medeklinker? Goeie vraag, want je kunt de Y voor beide ‘gebruiken’. In het woord baby is het een klinker, maar in het woord yoghurt is het een medeklinker. Volgens het Genootschap Onze Taal kun je de letter Y daarom zowel als klinker als medeklinker zien.

Twist

Een kindernaam krijgt een moderne twist door een ‘gewone’ naam iets extra’s te geven met het gebruik van een alternatieve letter. Het is deze tijd heel populair om de naam bijzonder te maken, door bijvoorbeeld van een i een y te maken. In plaats van Finn, zien we deze naam nu steeds vaker als Fynn geschreven.

Populairste babynaam met een Y

Yara is in 2018 de meest populaire babynaam met een Y. Het is een Engelse naam met de betekenis: kleine vlinder of prinses. De naam wordt het vaakst gegeven aan Nederlandse meisjes.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Namen op alfabet