Namen met een X

Jongensnamen die beginnen met letter X waslijn

Geboortekaartjes met de de letter x

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Top 10 jongensnamen die beginnen met een X in april 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire jongensnamen die beginnen met letter X? Hieronder vind je de Top 10 jongensnamen die beginnen met een X van april 2024.

Top 10 meisjesnamen die beginnen met een X in april 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire meisjesnamen die beginnen met letter X? Hieronder vind je de Top 10 meisjesnamen die beginnen met een X van april 2024.

Top 1 unisexnamen die beginnen met een X in april 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire unisexnamen die beginnen met letter X? Hieronder vind je de Top 10 unisexnamen die beginnen met een X van april 2024.

Babynamen met een X

Het kiezen van een naam voor je baby kan een ingewikkeld proces zijn. Wat vind je als ouders belangrijk voor de naamgeving van je kind? Wil je vernoemen of juist niet? Wil je vooral een echte Hollandse naam of liever een naam waar een buitenlandse invloed in doorklinkt?
Ben je op zoek naar een originele naam in plaats van een doorsnee naam, dan ben je bij namen die beginnen met een x op de goede weg. Als je als ouder kiest voor een babynaam met een x, kun je er van uitgaan dat jouw kind een bijzondere kindernaam krijgt. De Sociale Verzekeringsbank houdt bij welke kindernamen ouders aan hun baby geven. In een overzicht van populairste namen komen in de top 20 bij de jongens én bij de meisjes géén namen met een X voor. Xavi is de meest voorkomende jongensnaam met een x en goed voor een 51e plek in de lijst. Meisjesnamen worden in dit overzicht zelfs niet eens gevonden!

Oorsprong

Wanneer je op zoek gaat naar de herkomst van de letter x, ontstaat snel enige verwarring. Want de Phoenicische letter taw, die uitgesproken wordt als t, schrijf je als een x. Maar de letter samekh uit datzelfde alfabet, die je uitspreekt als ks is naar alle waarschijnlijkheid de basis voor de letter ksi in het Griekse alfabet en daarmee de basis van onze x. Om de verwarring compleet te maken schrijven de grieken niet de ksi, maar de letter chi als een x!

Gebruik

Wat je met zekerheid kunt zeggen over namen die beginnen met een x is, dat ze origineel zijn. Originaliteit kan wel een valkuil zijn voor een ingewikkelde schrijfstijl. Als de schrijfwijze vanzelfsprekend blijft, voorkom je veel ongemak voor je kind. Namen als Xavierio en Xeayana zullen bijvoorbeeld meer onduidelijkheid oproepen dan de namen Xavier en Xanti.

Babynamen met de beginletter x

Voorbeelden van namen met een x voor een meisje: Xabi, Xanou, Xenna, Xandra, Xilena, Xayla, Xelena, Xavannah. Babynamen met de beginletter x voor een jongen zijn: Xam, Xaf, Xem, Xelano, Xeppe, Xavian, Xeder, Xyarno

Als je tenslotte niet verder komt in je keuzeproces dan ‘een babynaam met een x’, is er niets aan de hand. Het Meertens instituut, dat onderzoek doet naar de Nederlandse taal en cultuur, meldt dat er in Nederland jongens én meisjes rondlopen met de naam X. Zij hebben waarschijnlijk van nature de echte X-factor!

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Namen op alfabet