Namen met een O

Babynamen met de beginletter O

De O is de vijftiende letter in ons alfabet. Het is een van de zes klinkers en je kunt hem op verschillende manieren uitspreken. Dit is vooral afhankelijk van de combinatie met andere klinkers en medeklinkers. De klank van de letter O kan kort of lang zijn. In de naam Rosie heeft de letter O bijvoorbeeld een lange klank en in de naam Ot klinkt het kort. Zet je een E of een U achter de O, dan wordt deze samenstelling ook weer heel anders uitgesproken. Voorbeelden hiervan zijn de namen Wout en Koen. De letter O wordt op deze manier wel heel veelzijdig, zoals je kunt zien in de lijst met namen met een O. Je kunt er verschillende kanten mee op.

Nederlandse oorsprong

Er zijn veel Nederlandse namen die beginnen met een O. Zo is Otje bijvoorbeeld een bekende Nederlandse naam. Onno is ook zo’n typisch Hollandse naam en afkomstig uit de provincies Groningen en Oost-Friesland. Nederlandse namen zijn zeker niet oubollig en je ziet ze ook steeds vaker terugkomen. Geef je jouw kindje de naam Onno of Otto dan heeft dat ook nog iets speciaals. Het zijn namelijk palindromen. Dit betekent dat je de naam van ‘voor naar achter’ en ‘van achter naar voor’ kunt lezen en toch precies hetzelfde is.

Geschiedenis

De O is voortgekomen uit de Semitische afbeelding van een oog. De Grieken zouden er de klinker O zoals we hem nu kennen van hebben gemaakt. De O wordt in het NAVO-spellingsalfabet weergegeven met de naam Oscar. In het Nederlands telefoonalfabet gebruiken we de naam Otto hiervoor.

Bijzondere vorm

De O heeft de vorm van een cirkel. Dit geeft veel symbolische betekenis aan de letter. Het is het symbool van oneindigheid. Ook staat het voor heelheid, voorspoed en absolute vrijheid. Met deze wetenschap kijk je toch weer heel anders naar de letter O, nietwaar?

Populairste babynaam met een O

De meest populaire kindernaam met een O is de naam Olivier of het Engelse Oliver. Voor meisjes is het de naam Olivia. Otis is één van de nieuwe kindernamen met een O die je steeds vaker zult tegenkomen.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Namen op alfabet