Namen met een O

Jongensnamen die beginnen met letter O waslijn

Geboortekaartjes met de de letter o

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Top 10 jongensnamen die beginnen met een O in april 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire jongensnamen die beginnen met letter O? Hieronder vind je de Top 10 jongensnamen die beginnen met een O van april 2024.

Top 10 meisjesnamen die beginnen met een O in april 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire meisjesnamen die beginnen met letter O? Hieronder vind je de Top 10 meisjesnamen die beginnen met een O van april 2024.

Top 4 unisexnamen die beginnen met een O in april 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire unisexnamen die beginnen met letter O? Hieronder vind je de Top 10 unisexnamen die beginnen met een O van april 2024.

Babynamen met de beginletter O

De O is de vijftiende letter in ons alfabet. Het is een van de zes klinkers en je kunt hem op verschillende manieren uitspreken. Dit is vooral afhankelijk van de combinatie met andere klinkers en medeklinkers. De klank van de letter O kan kort of lang zijn. In de naam Rosie heeft de letter O bijvoorbeeld een lange klank en in de naam Ot klinkt het kort. Zet je een E of een U achter de O, dan wordt deze samenstelling ook weer heel anders uitgesproken. Voorbeelden hiervan zijn de namen Wout en Koen. De letter O wordt op deze manier wel heel veelzijdig, zoals je kunt zien in de lijst met namen met een O. Je kunt er verschillende kanten mee op.

Nederlandse oorsprong

Er zijn veel Nederlandse namen die beginnen met een O. Zo is Otje bijvoorbeeld een bekende Nederlandse naam. Onno is ook zo’n typisch Hollandse naam en afkomstig uit de provincies Groningen en Oost-Friesland. Nederlandse namen zijn zeker niet oubollig en je ziet ze ook steeds vaker terugkomen. Geef je jouw kindje de naam Onno of Otto dan heeft dat ook nog iets speciaals. Het zijn namelijk palindromen. Dit betekent dat je de naam van ‘voor naar achter’ en ‘van achter naar voor’ kunt lezen en toch precies hetzelfde is.

Geschiedenis

De O is voortgekomen uit de Semitische afbeelding van een oog. De Grieken zouden er de klinker O zoals we hem nu kennen van hebben gemaakt. De O wordt in het NAVO-spellingsalfabet weergegeven met de naam Oscar. In het Nederlands telefoonalfabet gebruiken we de naam Otto hiervoor.

Bijzondere vorm

De O heeft de vorm van een cirkel. Dit geeft veel symbolische betekenis aan de letter. Het is het symbool van oneindigheid. Ook staat het voor heelheid, voorspoed en absolute vrijheid. Met deze wetenschap kijk je toch weer heel anders naar de letter O, nietwaar?

Populairste babynaam met een O

De meest populaire kindernaam met een O is de naam Olivier of het Engelse Oliver. Voor meisjes is het de naam Olivia. Otis is één van de nieuwe kindernamen met een O die je steeds vaker zult tegenkomen.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Namen op alfabet