Namen met een V

Jongensnamen die beginnen met letter V waslijn

Geboortekaartjes met de de letter v

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Top 10 jongensnamen die beginnen met een V in april 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire jongensnamen die beginnen met letter V? Hieronder vind je de Top 10 jongensnamen die beginnen met een V van april 2024.

Top 10 meisjesnamen die beginnen met een V in april 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire meisjesnamen die beginnen met letter V? Hieronder vind je de Top 10 meisjesnamen die beginnen met een V van april 2024.

Top 7 unisexnamen die beginnen met een V in april 2024

Ben je benieuwd naar de meest populaire unisexnamen die beginnen met letter V? Hieronder vind je de Top 10 unisexnamen die beginnen met een V van april 2024.

Babynamen met een V

Als je houdt van namen met een zachte beginklank, dan kies je misschien wel een babynaam met een V. De letter V staat ook voor vrolijk, verstandig en vriendelijk, allemaal bijzondere eigenschappen die je graag meegeeft aan je kindje. Er bestaan veel mooie namen met een V.

Populariteit

Namen die beginnen met een V waren in 2017 niet enorm populair, maar ook zeker niet zeldzaam. Elk jaar brengt de Sociale Verzekeringsbank een lijst uit met de meest voorkomende babynamen. Vince was de populairste jongensnaam met een V in 2017. 326 jongens kregen de naam Vince en daarmee stond deze naam op plaats 36. De meest voorkomende meisjesnaam met een V was Vera op plaats 49. In 2017 werden 242 meisjes geboren met deze naam.

Herkomst

De oudste voorloper van onze letter V is de Semitische letter wâw. De Etrusken vereenvoudigden deze letter tot onze letter V, maar spraken hem uit als een U. Ook de Romeinen gebruikten de letter V. Maar zij spraken de V soms uit als een U en andere keren als een W. De gewoonte om het letterteken V te gebruiken voor zowel de klank V als de klank U heeft heel lang bestaan. Pas in de zeventiende eeuw zijn mensen het teken V alleen voor de medeklinker V gaan gebruiken. En schreven zij een U als ze een klinker U bedoelden. Dus eigenlijk stamt de moderne letter V zoals we die nu kennen uit de zeventiende eeuw.

Klank

De letter V is een medeklinker. Bij de meeste namen volgt er na de V gelijk een klinker. Dat kan een lange klinker zijn, zoals in Vivienne, Veronique of Valentijn. Maar sommige kindernamen hebben een korte klinker na de V, zoals Victor of Vonne. Namen met een medeklinker na de V zijn zeldzamer maar ze bestaan wel, zoals de meisjesnaam Vlinder.

Beroemde baby’s met een V

De naam Vlinder is bekend geworden omdat Isa Hoes en Antonie Kamerling hun dochter zo hebben genoemd. Maar er zijn meer beroemdheden die een kindernaam met een V uitkozen. Angelina Jolie en Brad Pitt noemden hun dochter Vivienne Marcheline. En de dochter van James Brown heet Venisha.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Namen op alfabet