De 30 allerleukste Noorse namen voor jullie kindje

Noorse namen
14 maart 2022

Noorse namen zijn tegenwoordig hartstikke hip. En dat is logisch, want ze zijn vaak stoer, krachtig en nét even anders dan anders. Daarom lichten we vandaag Noorse babynamen uit. Want Noorwegen heeft niet alleen fjorden, bergen, elanden en het noorderlicht, maar ook hele toffe babynamen. Op zoek naar een geweldige babynaam voor jullie kleine Viking? We hebben de mooiste Noorse namen voor je op een rijtje gezet. Bare bra!

Noorse jongensnamen

We trappen af met een fijn rijtje Noorse namen voor jongens. Namen uit Noorwegen zijn vaak uniek, krachtig en stoer. Daarnaast hebben veel Noorse babynamen bijzondere betekenissen. Hou je vast voor de 10 mooiste Noorse namen voor jongens.

Mats
De korte naam Mats is niet alleen in Scandinavië populair, maar ook in Nederland. Maar liefst 385 Nederlandse jongetjes kregen vorig jaar de naam Mats. En dat snappen we volledig, want deze toffe Noorse naam is stoer en lekker kort. De betekenis van Mats is ‘geschenk van God’. 

Ivar
Noorse namen zijn vaak superstoer, en dat geldt zeker voor Ivar. De naam betekent ‘krijger met pijl en boog’ en ‘strijder’. Wist je dat deze naam eeuwenoud is? In de periode 857-873 was Ívarr de koning van de Noormannen.

Nils
Nils betekent ‘overwinnaar van het volk’. Een korte en krachtige Noorse naam dus. Nils is ook in de rest van Scandinavië populair. Misschien ken je de naam wel van de Zweedse sprookjes klassieker ‘De wonderbare reis van Nils Holgersson’. 

🏔 Leestip: 35 betoverend mooie namen uit sprookjes.

Sverre
Is het kindje in je buik een druktemakertje? Dan is Sverre de ultieme babynaam. Deze toffe Noorse naam betekent namelijk ‘wild, druktemaker’. De naam is afgeleid van het Oudnoorse ‘Sverrir’, wat ‘wild, slingerend’ en ‘hij die als een wervelwind draait’ betekent. Dat belooft wat!

Kjell
We gaan nog even door met de stoere Noorse namen, want ook Kjell is een echte topper. Kjell betekent ‘helm’, ‘ketel’ en ‘bron van leven’. Een andere toffe variant van deze naam is Kjeld.  

Anders
Wil je iets anders dan anders? Ga dan voor de Scandinavische naam Anders! Deze naam komt in Noorwegen veel voor. Betekenissen van Anders zijn ‘dapper’, ‘heldhaftig’ en ‘man’. Een mooie variatie op deze naam is Andor. Perfect voor jullie dappere Viking baby.

Lasse
De naam Lasse klinkt heerlijk Scandinavisch. De betekenissen van deze jongensnaam zijn ‘de gelauwerde’ en ‘zegevierend’. Lasse is afgeleid van de Latijnse naam Laurentius. Eigenlijk is Lasse dus de Scandinavische vorm van Laurens.

Ole
Hou je van korte Noorse namen? Dan is Ole misschien een mooie optie voor jullie kindje. De betekenissen van Ole zijn ‘rijkdom’ en ‘erfgenaam’. Een echte succesvolle naam voor jullie baby.

🏔 Lees ook eens: Dit zijn de 50 leukste Scandinavische namen voor jouw baby.

Magnus
De krachtige Noorse naam Magnus betekent ‘groot’ en ‘belangrijk’. Toepasselijk, want jullie kleine Magnus is natuurlijk het belangrijkste kindje van de wereld ❤️

Brynjar 
Bij Brynjar zien we meteen Noorse bossen en woeste bergen voor ons. De betekenissen van deze zeldzame naam zijn ‘schild’, ‘bescherming’ en ‘strijder’. Een prachtige Noorse naam voor jullie mini.

Noorse namen voor meisjes

Ook voor meisjes zijn er superveel toffe Noorse namen te vinden. Noorse meisjesnamen zijn meestal mooi, stoer en een tikkeltje mysterieus. En dat geldt ook voor de betekenissen. Laat je inspireren door de leukste Noorse namen voor meisjes.

Bodil 
Bodil is een mooie en unieke Noorse naam die je makkelijk kunt afkorten naar Bo. De betekenis van Bodil is ‘dappere strijder’. Een prachtige naam voor jullie eigen dappere strijdertje. Bodil is trouwens ook superleuk voor jongens.

Liv
Liv is een van de populairste Noorse namen. En dat snappen we helemaal, want Liv klinkt kort, lief en een tikkeltje stoer. Liv is afgeleid van het Oudnoorse woord ‘hlíf’, wat ‘beschermer’ betekent. Stoer!

🏔 Dol op Scandinavische namen? We schreven ook een artikel over IKEA babynamen.

Marit
Wauw, Marit heeft enorm bijzondere betekenissen: ‘dochter van de zee’, ‘kind van het licht’ en ‘parel’. Want ons betreft is Marit een prachtig Noors pareltje. Perfect voor kindjes die dicht bij de zee wonen.

Solveig
De Noorse naam Solveig klinkt stoer en mysterieus. In het Oudnoors betekent Solveig ‘strijdster voor het huis’. In de huidige Noorse taal betekent de naam ‘weg naar de zon’ of ‘weg naar het licht’. ‘Sol’ betekent namelijk ‘zon’ en ‘veig’ staat voor weg. Een mooie hoopvolle naam.

Malin
De toffe Noorse meisjesnaam Malin betekent onder andere ‘vrouw uit Magdala’ en ‘kleine sterke krijger’. Een prachtige én krachtige naam uit Noorwegen. En Malin is in Nederland ook nog eens super zeldzaam.

Ylva
En we blijven even bij de krachtige Noorse namen, want ook Ylva is mega stoer. Ylva betekent namelijk ‘wolvin’. Een bijzondere Noorse meisjesnaam voor jullie mini.

🏔 Lees ook: 50 dieren namen voor baby’s: beestachtig leuk!

Mette 
Mette is van oorsprong Deens, maar wordt ook veel in Noorwegen gebruikt. Zo heet de prinses van Noorwegen Mette-Marit. De naam heeft dezelfde mooie betekenissen als Marit: ‘dochter van de zee’, ‘kind van het licht’ en ‘parel’. 

Linnea
De naam Linnea is in Noorwegen hartstikke populair. Deze lieve naam betekent ‘bloeiend’, ‘florerend’ en ‘citroenboom’. De linnea is ook een mooi roze bloempje. Je kunt de naam afkorten naar Linn of Nea

Hedda
Ook Hedda komt in Noorwegen veel voor. De toffe Noorse naam betekent onder andere ‘tevredenheid’. Jullie kleine meisje wordt vast een enorm tevreden baby ❤️

Noor
We smokkelen een beetje, want Noor is technisch gezien geen Noorse naam. Maar Noor past natuurlijk wel perfect bij Noorwegen. Deze van oorsprong Arabische naam betekent onder andere ‘licht’, ‘vlam’ en ‘eer’.

Frida
De naam Frida komt veel voor in Noorwegen. Frida heeft de mooie betekenis ‘vrede’. Misschien ken je de naam van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Een bijzondere en krachtige naam. 

Aurora
Aurora is de naam voor het noorderlicht, een geweldig natuurverschijnsel dat de lucht groen, paars en roze laat oplichten. In het noorden van Noorwegen kun je het noorderlicht prachtig zien. Aurora is dus echt een magische naam. Een andere betekenis van deze naam is ‘zonsopgang’.

Noorse goden namen

Wist je dat de Noorse mythologie ook een prachtige inspiratiebron voor babynamen is? Zo zijn er veel mooie Noorse goden namen. Wij hebben onze favoriete Noorse mythologie namen voor je verzameld.

Odin
We beginnen met een van de stoerste Noorse namen uit de mythologie: Odin. Dit is in de Noorse mythologie de oppergod. Verder is Odin de god van kennis, kunst, wijsheid, strijd, magie, geneeskunde en het runenschrift. Een krachtige naam dus!

Freya
Freya is in de Noorse mythologie de mooie godin van de vruchtbaarheid, wellust en liefde. Een prachtige romantische naam voor jullie liefdesbaby. Een andere betekenis van Freya is ‘nobele vrouw’.

🏔 Leestip: 40 Griekse namen uit de mythologie.

Loki
Loki is in de Noorse mythologie niet altijd even braaf. Hij is bijdehand en levert veel streken, maar hij is ook grappig en slim. De betekenis van Loki is dan ook ‘grappenmaker’. Marvel-fans zullen deze unisex naam vast waarderen 😉

Balder
De naam Balder of Baldr klinkt superstoer, maar heeft een prachtige betekenis. Balder is namelijk de god van het licht, lente en wijsheid. De god is rechtvaardig en heeft altijd een goed humeur. Een bijzondere naam voor jullie kindje.

Thor
Natuurlijk mag Thor niet ontbreken in het lijstje Noorse goden namen. Thor staat ook wel bekend als de dondergod; de god van de bliksem. Daarmee is het een van de stoerste Noorse namen 💥⚡️

Sif
In de Noorse mythologie is Sif de godin van de landbouw en vruchtbaarheid. Deze mooie godin met gouden haren is ook de vrouw van Thor. Wij zijn groot fan van deze toffe korte meisjesnaam!

Tyr
Tyr klinkt krachtig en sterk, en dat past goed bij de betekenis. In de Noorse mythologie is Tyr namelijk de god van de rechtvaardigheid, zwaard en speer. Een andere betekenis van Tyr is dan ook ‘strijd’. De naam Tyr wordt vooral aan jongens gegeven, maar voor meisjes is Tyra een prachtige naam

Ymir
Ymir was een reus uit de Noorse mythologie. Hij was het oudste levende wezen en werd ‘de wijze’ genoemd. In het Oudnoors betekent Ymir trouwens onder andere ‘tweeling’. Een leuke naam voor als jullie een tweeling krijgen of als het sterrenbeeld van jullie kindje tweelingen is.

Geboortekaartjes bij Noorse namen 

Genoeg inspiratie opgedaan voor een geweldige babynaam? Dan kan je je uitleven op de geboortekaartjes! Bij Noorse namen horen natuurlijk mooie, sfeervolle geboortekaartjes. Omdat de natuur in Noorwegen prachtig is, kan je kiezen voor mooie kaartjes met een natuurlijk thema, zoals bloemenweide of bomen. Of ga voor een botanische stijl en groene kleuren. Verder passen simpele, minimalistische kaartjes perfect bij Noorse namen. Kijk maar naar de simplistische Scandinavische stijl die nu helemaal trendy is. Met een mooie papiersoort, zoals 100% gerecycled papier, maak je je geboortekaartjes helemaal af.

🏔 Nog meer babynamen inspiratie opdoen? Volg ons ook op Facebook en Instagram!

Gerelateerde blogs

Edelsteen namen baby
50 fonkelende edelsteen namen voor baby’s!
Islamitische namen
Dit zijn de allermooiste Islamitische namen
lente naam
30x lentenamen om vrolijk van te worden!