40 bijzondere Griekse mythologie namen

Griekse mythologie namen
24 april 2023

In de Griekse oudheid geloofde men in verschillende goden. Zo was er een god van de zon en een godin van de liefde. Over al die goden zijn verschillende mythen bewaard gebleven, en dat noemen we de Griekse mythologie. Die verhalen zijn duizenden jaren oud, maar toch verrassend avontuurlijk en interessant. Met een Griekse mythologie naam geef je je kindje dus een hele bijzondere naam mee. Benieuwd naar de leukste Griekse goden namen? Wij hebben 40 Griekse mythologie namen voor je verzameld!

Griekse goden namen

In de Griekse mythologie waren er tientallen goden. Maar van alle Griekse goden waren twaalf het belangrijkst. Dat waren de Olympische goden. Ze woonden met zijn allen op de berg Olympus, de hoogste berg van Griekenland. De Griekse goden waren ontzettend krachtig, maar ook opvallend menselijk. Zo hadden ze af en toe ruzie, waren ze jaloers of werden ze verliefd op mensen. Dat maakt de Griekse mythologie ontzettend interessant! We hebben de Griekse goden namen én hun betekenis voor je op een rijtje gezet.

 • Zeus – de oppergod, god van de hemel en bliksem.
 • Hera – godin van het huwelijk en het gezin.
 • Poseidon – god van de zee.
 • Demeter – godin van het graan en de landbouw.
 • Afrodite – godin van de liefde.
 • Athena – godin van de wijsheid.
 • Artemis – godin van de jacht en de maan.
 • Apollo – god van het licht, de zon en muziek.
 • Ares – god van de oorlog.
 • Hefaistos – god van vulkanen en vuur.
 • Hermes – god van de handel, reizigers en dieven.
 • Dionysus – god van de wijn en plantengroei.

Zeus
Als oppergod is Zeus een van de bekendste namen uit de Griekse mythologie. Zeus is niet alleen de oppergod, maar ook de god van de hemel, de lucht en het weer. Hij zorgt voor bliksem en donder. De kans dat jullie kindje een naamgenoot tegenkomt is vrij klein, want slechts zeven Nederlandse baby’s werden vanaf 2010 Zeus genoemd. Storm is ook een stoer alternatief.

Hera
Hera is de vrouw van Zeus en godin van het huwelijk en het gezin. Daarnaast is ze ook de godin van de vruchtbaarheid en geboorte. Maar de naam Hera is ook een variant van het mannelijke Hero. Een andere betekenis is daarom ook ‘beschermer’ of ‘heldin’. Denk je dat deze prachtige babynaam bij jullie zal passen? 

Poseidon

De Griekse god van de zeeën, aardbevingen en paarden: dat is Poseidon! Nu denk je vast: “Dit is niet de meest toegankelijke babynaam”. Maar met een beetje creativiteit kun je hier wel hele mooie variaties op verzinnen. Denk bijvoorbeeld eens aan de meisjesnamen Posie of Posy.

Demeter
Demeter is de Griekse godin van de landbouw en het graan. Haar dochter Persephone is met de god van de onderwereld getrouwd. Elk jaar verblijft Persephone drie maanden in de onderwereld, en in die maanden mist Demeter haar dochter zo erg dat het winter wordt en de gewassen niet kunnen groeien. Daarom zorgt Demeter ook voor de afwisseling van de seizoenen. Demi is een leuke afgeleide van de Demeter!

Afrodite
Ja, de godin van de liefde! Wat betreft Griekse godinnen namen is Afrodite misschien wel het meest bekend. De beeldschone én krachtige godin Afrodite zorgt ervoor dat mensen smoorverliefd worden. Eigenlijk is ze vooral de godin van de lichamelijke liefde, hartstocht en verliefdheid. Daarnaast is Afrodite ook de godin van de vruchtbaarheid. 

Athena
Athena is de godin van de wijsheid, wetenschap, techniek, kunst en handvaardigheid. Daarnaast is ze ook godin van de oorlog, maar op een waardige, tactische manier, zonder te veel geweld. Als je trouwens gek bent op uilen, is Athena helemaal jouw godin. Haar vogel is namelijk de uil 🦉 

Artemis
Ook Artemis is een ontzettend stoere godin. Ze is namelijk de godin van de jacht en de bossen. Daarnaast is ze ook de godin van de maan. Artemis is heel machtig, maar ook behoorlijk koppig en streng als haar iets niet zint. Perfect voor baby’s met een sterke eigen wil!

Apollo

Van alle Griekse goden namen is Apollo misschien wel het meest veelzijdig. Hij is de god van het licht en de zon. Maar daarnaast is hij ook nog de god van de muziek, creativiteit, kunst, geneeskunde, dolfijnen en nog veel meer. Perfect voor vrolijke duizendpoten! 

Ares
De sterke, krachtige Ares is de god van de oorlog. Superstoer dus! Hij heeft ontzettend veel energie en is heel sterk, maar denkt niet altijd goed na voordat hij iets doet. Op dit moment wonen er zo’n 45 Aressen in Nederland; de naam is dus hartstikke zeldzaam. Arie is trouwens een leuke afgeleide van Ares.

🏛 Leestip: Dit zijn de 50 krachtigste namen.

Hefaistos
De sterke Hefaistos is de smid van de goden. Hij is namelijk ontzettend goed in het smeden van wapens, werktuigen en sieraden. Daarnaast is Hefaistos ook de god van het vuur en de vulkanen. Deze vurige naam komt in Nederland alleen voor als tweede naam 🔥

Hermes

Hermes is de boodschapper van de goden, maar hij is ook de god van de handel, reizigers en dieven. Van alle Griekse goden is Hermes het meest ondeugend; hij vindt het hilarisch om anderen te misleiden. Deze bijzondere naam uit de Griekse mythologie is superleuk voor kleine dondersteentjes.

Hestia
De bescheiden Hestia is de godin van huis en haard. Zij beschermt het huiselijke haardvuur en zorgt voor een warm thuisgevoel. Hestia was eerst de twaalfde godin van de Olympus. Maar toen Dionysos erbij kwam, gaf ze haar plek op en daalde ze af naar de mensen, daar voelde ze zich meer thuis.

Dionysos
Als we het over Griekse mythologie namen hebben, mag Dionysos niet ontbreken. Hij is de god van de wijn en feesten. Maar hij is ook de god van (fruit)bomen en hij zorgt ervoor dat planten in bloei komen. Vind je Dionysos iets te heftig als babynaam? Dan is Dion, Dionne of Dione ook leuk. Dione was in de Griekse mythologie trouwens ook een zeenimf 🧜‍♀️ 🧜‍♂️

Geboortekaartje neutraal

Griekse mythologie namen uit de natuur

De oude Grieken stonden duizenden jaren geleden heel dicht bij de natuur. Elke berg, elk bos en elk riviertje had wel een eigen god, die mensen vereerden om bijvoorbeeld goede visvangst te behouden. Daarom delen we nog vijftien Griekse goden namen die een link hebben met de natuur. Ze zijn misschien iets minder machtig dan de Olympische goden, maar alsnog ontzettend bijzonder.

Griekse godinnen namen

Eos
Een zacht briesje, wolken die langzaam lila en roze worden en een knalrode zon die steeds iets feller wordt: Eos is de godin van de zonsopkomst! Omdat ze overal roze tinten brengt, wordt ze ook wel de godin met de roze vingers genoemd. De naam Eos is hartstikke zeldzaam, maar wij zijn alvast fan! 

☀️ Ook leuk: 40 zonnige, vrolijke namen voor zonnestraaltjes.

Selene
De mooie Selene is de zus van Eos. Waar Eos de godin is van de dageraad, is Selene de godin van de maan. Ben jij helemaal weg van namen met een link naar ons sterrenstelsel? Dan is dit misschien wel de perfecte naam voor jullie kindje. En stiekem denken we natuurlijk ook aan actrice Selena Gomez! 

Iris
Bij de naam Iris denk je al gauw aan de prachtige bloem. Maar de oorsprong van deze naam ligt in de Griekse mythologie. Iris zorgde namelijk voor verbinding tussen mensen en goden met prachtige regenbogen. Wat betreft Griekse goden namen is Iris het meest populair, en dat snappen we helemaal 🌈

Gaia
Dit is een naam met impact! Gaia is de oermoeder, oftewel moeder aarde. Ze stond aan het begin van ons universum en was dus een van de allereerste goden. Gaia wordt gezien als meisjesnaam en is vorig jaar 27 keer gegeven.

Lotis
De mooie Lotis is in de Griekse mythologie een waternimf. Waternimfen zagen er waanzinnig mooi en verleidelijk uit. Wij kennen voor meisjes de variant Lotus, naar de bloem. Op zoek naar een soortgelijke naam voor jongens? Otis is ook heel stoer!

Melissa

Melissa is in de Griekse mythologie een nimf die goden voedt met honing. In het Grieks betekent mélissa dan ook letterlijk ‘honingbij’. Deze zoete, zomerse naam is dus superleuk voor jullie kleine honey. Wil je de naam wat stoerder maken? Kies dan voor Melis of Melle!

Doris
Wist je dat ook Doris een voorbeeld is van Griekse mythologie namen? Doris is in de Griekse mythologie een zeenimf en dochter van de zeegod Oceanus. Doris betekent dan ook ‘geschenk van de oceaan’. De naam Doris is trouwens ook superleuk voor jongens 🌊

Rhode
Ook Rhode was een zeenimf. De naam van het Griekse eiland Rhodos is van deze mooie nimf afgeleid. Daarnaast is een speciale roos die op het eiland groeit naar haar vernoemd. Volgens de Griekse mythologie heeft de zonnegod het eiland speciaal voor Rhode geschapen. Hoe romantisch! In Nederland kiezen ouders trouwens vaker voor de schrijfwijze Rhodé, met een accent op de laatste letter.

Hebe
De mooie Hebe was in de Griekse mythologie de godin van de jeugd. Zij was op de Olympus de schenkster van nectar, waardoor de goden eeuwig jong en onsterfelijk bleven. Hebe was niet alleen de godin van de jeugd, maar ook van de opbloeiende natuur in de lente. Daarom is het een prachtige natuurnaam voor jullie kleintje 🌸

Daphne
We eindigen dit rijtje met een bekende naam. Daphne, wat ook ‘laurier’ betekent, was de dochter van een riviergod. Je kunt bij deze naam helemaal losgaan met accenten, want Daphne wordt ook als Daphné, Daphnè of Dáphne geschreven.

Griekse goden namen

Helios
Ah, de zonnegod! In het rijtje Griekse goden namen mag Helios niet ontbreken. Helios staat namelijk voor de zon. Elke ochtend stijgt hij in het oosten op om iedereen licht te brengen, en ‘s avonds daalt hij in het westen weer neer. Deze naam is dus extra leuk voor zonnige zomerkindjes ☀️

Boreas
In de Griekse mythologie zijn er een aantal windgoden. Euros is bijvoorbeeld de god van de oostenwind en Notos de god van de zuidenwind. Boreas is de god van de noordenwind. De naam Boreas is dus superleuk voor een baby die lekker stormachtig is. Wat betreft Griekse mythologie namen is Boreas een van onze favorieten!

Zefier
Ook Zefier is een van de Griekse windgoden. In de Griekse mythologie is hij de god van de westenwind. De westenwind zorgde vaak voor de toevoer van warme lucht; daarom hebben veel mensen er positieve associaties mee. Zefier is trouwens een Nederlandse verbastering van Zephyros. Sef en Sep zijn trouwens leuke varianten van de naam.

Atlas
Een stoere naam voor stoere kids. Atlas betekent namelijk ‘hij die de hemel op zijn schouders droeg’. Heb jij een kleintje in je buik dat zich nu al regelmatig flink laat gelden? Dan is dit misschien wel de perfecte Griekse mythologie naam voor jullie.  

Nereus
Net als Poseidon was Nereus een god van de zee. In de Griekse mythologie is Poseidon vaak krachtig en hard, maar Nereus is juist vriendelijk. Een bijzondere naam dus voor echte zeeliefhebbers!

🌊 Leestip: 50 spetterende namen met betekenis zee en water.

Andere Griekse mythologie namen

Er zijn zoveel prachtige verhalen en mythen overgeleverd uit de Griekse oudheid, dat we bijna niet konden kiezen uit al die toffe Griekse mythologie namen. Behalve Griekse goden namen zijn er namelijk ook een heleboel namen van helden, goden en halfgoden. Daarom trakteren we je nog op twaalf bijzondere namen uit de Griekse mythologie.

Griekse mythologie namen voor meiden

Clio
In de Griekse mythologie zijn er negen muzen. Dat zijn godinnen die elk voor een onderdeel van de kunst en wetenschap staan. Clio is de muze van de geschiedenis en poëzie. De bijzondere meisjesnaam wordt in Nederland het meest gegeven aan meisjes in de Randstad. Een andere leuke variatie op de naam is Cleo.

💌 Tip: Bij deze babynaam is een mooi gedichtje op het geboortekaartje extra leuk!

Thalia
Ook Thalia is een van de negen muzen. Thalia betekent letterlijk ‘vrolijke’ en ‘bloeiende’. Zij is de muze van de komedie. Daarnaast wordt ze gelinkt aan feestvreugde en geluk. Thalia is dus een superleuke Griekse mythologie naam voor vrolijke grapjassen!

Niké
Niké is de Griekse godin van de overwinning. Dan heb je als mini toch al een streepje voor op de rest. Vind je de betekenis mooi, maar ben je op zoek naar een meer klassieke naam? De Romeinse variant van deze meisjesnaam is Victoria.

Ariadne

In de Griekse oudheid was er op Kreta een labyrint waar je onmogelijk uit kon komen. Maar Ariadne bedacht een slimme list om niet te verdwalen: door een bol wol af te wikkelen kon je precies weten hoe je eruit kon ontsnappen. De naam Ariadne betekent ‘de heilige’. Een mooie naam voor slimme kindjes! 

Helena
In de Griekse oudheid was Helena de aller-, aller-, allermooiste vrouw. Er is zelfs een complete oorlog uitgebroken om haar terug te winnen (je weet wel, de Trojaanse oorlog!). De betekenis van de naam Helena is dan ook ‘de stralende, schitterende’. Perfect voor jullie prachtige dochtertje ✨

Paris
De Trojaanse prins Paris was de man van Helena. Eigenlijk stal hij haar van haar eerste man, omdat ze zo mooi was. In de Griekse oudheid werd Paris dus gezien als mannennaam, terwijl wij ‘m vandaag de dag vaak gebruiken voor meisjes. Wij zijn in ieder geval fan van deze genderneutrale naam uit de Griekse mythologie.

Griekse mythologie namen voor jongens

Achilles
We hadden het net al even over de Trojaanse oorlog. Ook de naam Achilles is onlosmakelijk verbonden aan deze legende. Achilles was namelijk een dappere held in de Trojaanse oorlog. Hij was de zoon van de zeegodin Thetis, die hem onsterfelijk probeerde te maken door hem in heilig water te dompelen. Dat lukte voor een groot deel, maar doordat ze hem bij zijn enkels vast had, bleef dat stukje van zijn lichaam kwetsbaar – zijn achilleshiel!

Eros
Eros is een van de mooiste Griekse mythologie namen. Hij is namelijk de god van de liefde, verleiding en passie. Met zijn speciale pijl en boog zorgt hij ervoor dat mensen verliefd worden. En jij wordt vast en zeker smoorverliefd op jullie kindje! Ondanks deze zoete betekenis klinkt de babynaam voor jongens toch heel krachtig. Zijn Romeinse tegenhanger is trouwens Cupido. 

❤️ Ook leuk: 25 x zwijmelen: de mooiste namen met betekenis liefde.

Orion
In de Griekse mythologie was Orion een reusachtige jager. Hij was zo goed in jagen, dat Artemis – de godin van de jacht – zelfs verliefd op hem werd. Je kunt Orion nog altijd zien, want het is ook een beroemd sterrenbeeld. In december is Orion het best te zien; perfect dus voor winterkindjes!

Jason

Jason is een van de meest populaire Griekse mythologie namen. En dat is niet zo gek, want Jason was een echte Griekse held. Hij was de leider van de Argonauten, met wie hij op zoek ging naar het Gulden Vlies. Ken jij de eeuwenoude mythe van Jason en de Argonauten?

Aeneas
Aeneas was een Trojaanse held en halfgod. Hij was later vooral voor de Romeinen belangrijk, omdat Aeneas de voorouder was van Romulus en Remus, de stichters van Rome. De betekenis van de naam Aeneas is ‘lof’ en ‘prijzenswaardig’.

Leander
‘Leeuw van een man’, dat is de beestachtig stoere betekenis van de naam Leander. Maar deze krachtige naam heeft ook een romantische kant. In de Griekse mythologie was Leander namelijk een jongen die elke nacht over een woeste rivier zwom om zijn geliefde te zien. Wil je een chique Franse twist aan deze naam geven? Schrijf hem dan als Leandre!

Meer babynamen met betekenis

Word je helemaal enthousiast van deze Griekse mythologie namen? Wat leuk! Je kunt trouwens overal inspiratie opdoen voor een naam met betekenis. Denk bijvoorbeeld aan namen gebaseerd op bloemen, dieren of een andere taal. Kijk dus gerust eens bij onze handige babynamen generator. Filter bijvoorbeeld namen op basis van toffe betekenissen of je favoriete talen. En wanneer je een betekenis heel mooi vindt maar de naam niet helemaal bij jullie past, kun je hier altijd zelf altijd nog jouw eigen variant van maken. Of kies de naam bijvoorbeeld als tweede naam; zo wordt het geen roepnaam, maar geef je je kindje wel een naam met een bijzondere betekenis.

Instagram banner babynamen

Gerelateerde blogs

Alternatieve namen
Alternatieve namen voor baby’s: durf jij het aan?
Marokkaanse namen
Dit zijn de 50 mooiste Marokkaanse namen
Indonesische namen
50 Indonesische namen voor jullie bayi