De mooiste Japanse namen verzameld

Japanse namen
28 februari 2022

Konnichiwa! Vandaag duiken we in de wondere wereld van Japan. Want behalve sushi, Pokémon en karate heeft dit mooie land ook prachtige babynamen. Japanse namen zijn vaak supermooi, maar ook bijzonder en apart. Daarom hebben we weer een leuk lijstje met Japanse namen voor je opgesteld. Een ding kunnen we alvast verklappen: we waren echt verrast door alle fantastische Japanse namen die we tegenkwamen. Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Waarom Japanse namen?

Een naam kies je natuurlijk vooral omdat je hem mooi vindt. Maar Japanse namen hebben vaak net iets extra’s. Zo hebben de meeste Japanse babynamen een bijzondere en mysterieuze betekenis, zoals ‘lentekind’, ‘maan’ of ‘lichte herfst’. Ben je een liefhebber van unieke namen? Dan kun je je hart ophalen, want veel Japanse namen zijn in Nederland super zeldzaam. Japan is in ieder geval een prachtig land met een enorm rijke cultuur. Van Tokio tot Fuji en van manga tot judo, Japan is hartstikke veelzijdig. En dat zie je terug in de babynamen. Benieuwd naar onze favoriete Japanse namen? We hebben 30 bijzondere namen met betekenis voor je op een rijtje gezet.

Japanse meisjesnamen

Wat ons betreft zijn Japanse meisjesnamen helemaal cool. Ze zijn niet alleen mooi, maar hebben ook iets aparts en origineels. En wist je dat veel betekenissen met bloemen en lente te maken hebben? Dit zijn onze 10 favoriete Japanse namen voor meisjes.

Sora
De Japanse naam Sora is een tof alternatief voor de bekendere naam Sara. De betekenis van Sora is ‘lucht’ of ‘blauw als de lucht’. Mooi en een tikkeltje mysterieus. Wij zijn fan!

Emi
De mooie naam Emi klinkt superlief en schattig. En daar passen de betekenissen perfect bij, want die zijn ‘stralende lach’ en ‘beeldschoon’. Een toffe naam voor een vrolijk meisje. Emi is trouwens een leuk alternatief voor Amy. Net zo mooi en nét iets origineler.

Mei
Bij Mei denk je misschien aan de mooie lentemaand. Maar in het Japans betekent deze naam onder andere ‘bloemknop’ en ‘leven’. Prachtige betekenissen, en extra leuk als je in de lente uitgerekend bent. 

Sakura 
We blijven bij de lentenamen, want Sakura betekent ‘kersenbloesem’. Sakura is meer dan een meisjesnaam. In de Japanse cultuur staat Sakura voor de periode waarin de kersenbomen in bloei staan. Er zijn in Japan verschillende bloesemfestivals om deze magische periode te eren. Kersenbloesem staat in Japan symbool voor lente, liefde, geluk en een nieuw begin. 

Hana
Van de lente gaan we over naar de zomer. Want de mooie naam Hana betekent in de Japanse taal ‘vroege zomer’, ‘bloem’ en ‘vreugde’. Wederom heerlijke optimistische betekenissen voor een zonnig kindje.

🌸 Ook leuk om te lezen: 20 fleurige bloemen namen voor baby’s.

Miya
Ook Miya klinkt heerlijk zonnig en lief. De Japanse betekenis van deze naam is ‘tempel’. Maar je kan de naam ook zien als een creatieve variant op Mia. Een prachtige naam!

Ishi
Gek op korte Japanse namen? Ishi klinkt superschattig, maar de betekenis is best stoer, namelijk ‘steen’. Hou je van iets langere namen? Dan kun je ook kiezen voor Ishiko. Deze naam betekent ‘kleine steen’ of ‘kind van steen’. De toevoeging -ko is namelijk een verkleinwoord, maar betekent ook ‘kind’.

Yume
Yume klinkt mooi en mysterieus. En daar sluit de betekenis goed op aan, want die is ‘droom’. Je kunt ook kiezen voor Yumi. Deze Japanse meisjesnaam klinkt net iets schattiger en betekent ‘schoonheid’.

Yuna
En opnieuw een prachtige naam die met een Y begint. Yuna heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘vriendelijk’, ‘gewenst’, ‘maan’ en ‘nacht’. De yuna is ook een kleurrijke Japanse bloem. Mooi!

🌸 Leestip: Inspiratie voor de leukste namen met Y

Miki
Miki is een heerlijke frisse en vrolijke naam. De naam betekent onder andere ‘bloemenstam’ en ‘mooi’ in het Japans. Fan van deze letters? Dan kun je ook kiezen voor Kimi. Deze Japanse naam betekent ‘rechtvaardig’ en ‘eerlijk’. 

Geboortekaartje meisje

Japanse jongensnamen

Als je van stoere jongensnamen houdt zit je hier goed. Want Japanse namen klinken vaak ontzettend krachtig. En ze zijn ook nog eens super origineel en uniek. We hebben 10 mooie jongensnamen voor je verzameld.

Kenji
Een heerlijke, stoere naam: Kenji! Deze naam heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘sterk’, ‘gezond’, ‘wijs’ en ‘tweede zoon’. Extra toepasselijk als je in verwachting bent van jullie tweede zoontje. 

Jiro
Misschien is de Japanse cultuur gek op tweede zonen, want ook Jiro betekent ‘tweede zoon’. Wat ons betreft is de naam net zo mooi voor jullie eerste kindje ❤️

Kenzo
Superstoer en krachtig, Kenzo is echt een toppertje. Deze Japanse naam betekent onder andere ‘wijs’, ‘gezond’ en ‘sterk’. Een geweldige naam voor jullie eigen kleine samoerai.

Taro
Ben je zwanger van jullie eerste kindje? Dan is Taro een perfecte naam voor jullie spruit. Deze toffe Japanse naam betekent namelijk ‘eerstgeborene’. Andere betekenissen zijn ‘sterk’ en ‘held’. 

Haruki
De bijzondere naam Haruki klinkt heerlijk Japans en heeft bijzondere betekenissen, waaronder ‘lentekind’, ‘boom’, ‘helder’ en ‘lenteboom’. Een mooie lenteachtige naam dus. Wist je dat Haruki een van de populairste Japanse namen is?

Haruto
Ook Haruto is een razend populaire naam in Japan. Deze naam komt uit de regio van de berg Fuji. Haruto betekent onder andere ‘licht’, ‘zon’, ‘helder weer’, ‘vliegen’ en ‘lente’. Een prachtige naam voor een zonnig kindje.

Kaito
Houden jullie van de zee? Dan is de naam Kaito een mooie optie voor jullie jongetje. Kaito betekent namelijk ‘oceaan’, maar kan ook ‘zweven’ en ‘vliegen’ betekenen. Dat wordt later vast een echte surfdude.

Riku
De korte en stoere jongensnaam Riku betekent onder andere ‘knap’, ‘kust’ en ‘land’. Een mooie Japanse naam voor knappe jongetjes die met beide beentjes op de grond staan.

 🌸 Lees ook eens ons artikel over korte babynamen met betekenis.

Aki
Ook Aki is een geweldige korte naam. De betekenis van deze bijzondere Japanse naam is ‘lichte herfst’. Een andere mooie optie is Akio. Deze toffe naam betekent in het Japans ‘stralende jongen’.

Kyo
We sluiten het rijtje Japanse jongensnamen af met een stoere topper. De korte naam Kyo klinkt namelijk lekker krachtig. Betekenissen zijn onder andere ‘samenwerking’, ‘stad’ en ‘abrikoos’. Dat wordt een sociaal, stads jongetje dat op zijn vitamientjes let!

Genderneutrale Japanse namen

De Japanse cultuur biedt een scala aan prachtige genderneutrale namen. Er zijn zelfs zoveel dat het voor ons moeilijk kiezen was. Deze 10 Japanse namen zijn leuk voor zowel jongens als meisjes. Lees je mee?

Aiko
De naam Aiko klinkt superlief. En daar past de betekenis mooi bij, want die is ‘geliefde’, ‘kleine liefde’. In de Japanse cultuur is Aiko vooral een meisjesnaam, maar wij vinden de naam ook leuk voor jongens.

Yuki
Gek op winters weer? Dan is Yuki misschien een mooie optie voor jullie mini. Deze toffe genderneutrale naam betekent namelijk ‘sneeuw’. Perfect voor een kindje dat in de winter geboren wordt.

Yuri
We blijven even bij Japanse namen die met een Y beginnen. Want ook Yuri is een echte topper. In Japan is Yuri een meisjesnaam met de betekenis ‘lelie’. Maar je kunt de naam ook zien als een variant op Youri, een Slavische jongensnaam die ‘bewerker van de aarde’ betekent.

Jin
De korte Japanse naam Jin klinkt stoer, maar de betekenis is superlief, namelijk ‘tederheid’. Een geweldige uniseks naam. En wist je dat de naam in het Chinees ‘goud’ en ‘mooi’ betekent?

Suki
Suki klinkt tegelijkertijd lief én stoer. In Japan wordt de naam vooral aan meisjes gegeven, maar wij vinden hem ook superleuk voor jongens. Suki betekent onder andere ‘lelie’ en ‘geliefde’.

Nori
De mooie en lieve naam Nori lijkt veel op de populaire Arabische namen Noor en Nouri. In het Japans betekent Nori ‘geloof’. Wij geloven meteen dat Nori de allerliefste baby wordt ❤️

Ryo
Superstoer en lekker origineel: dat is Ryo! Deze Japanse genderneutrale naam betekent onder andere ‘schitterend’ en ‘verlichten’. Een schitterende naam voor jullie stralende mini.

🌸 Benieuwd naar namen uit andere culturen? Lees dan: Internationale babynamen: op wereldreis.

Dai 
Ook Dai heeft een schitterende betekenis, namelijk ‘stralend’, ‘schijnend’. Deze aparte Japanse naam heeft iets stoers, maar ook iets zachts. Wij houden ervan!

Yui
Yes! Ook Yui is een prachtige naam met een Y als beginletter. Deze toffe korte naam betekent ‘beeldschoon kledingstuk’, ‘reden’ en ‘ziel’. Een heerlijke Japanse naam voor een fashionable kindje.

Michi
De naam Michi is in Nederland super zeldzaam. De betekenissen van deze toffe genderneutrale naam zijn ‘rechtvaardig kind’ en ‘mooi wijs kind’. Dat is natuurlijk helemaal toepasselijk voor jullie mini.

🌸 Leestip: De allermooiste zeldzame namen met betekenis.

Geboortekaartje neutraal

Babynaam in Japanse Kanji tekens

Wist je dat de Japanse taal ook een eigen schrift heeft? Dit heet het Kanji schrift, wat uit meer dan 50.000 symbolen bestaat. Elke naam heeft zijn eigen Kanji symbolen. En deze symbolen hebben ook weer verschillende betekenissen. Japanse namen hebben dus niet alleen een ‘gewone’ betekenis, maar ook een Kanji betekenis. Het is alleen moeilijk om de Kanji symbolen van een naam te achterhalen. De betekenissen van Kanji symbolen zijn erg ingewikkeld, en voor dezelfde namen kunnen verschillende symbolen gekozen worden. Op het internet vind je veel websites die namen in het Kanji schrift kunnen genereren. Heel leuk, maar pas hier wel mee op, want het kan zomaar zijn dat de symbolen niet kloppen. Wil je toch graag weten wat de Kanji symbolen van de naam van je kindje zijn? Ga dan voor een geschoolde aanbieder. Een Kanji expert kan precies uitzoeken welke symbolen bij een naam passen.

Passende geboortekaartjes bij Japanse namen

Heb je de allermooiste naam voor je kindje uitgekozen? Wat fijn! Dan is het nu tijd voor het allerleukste taakje: geboortekaartjes bestellen! Het is je vast al opgevallen dat de meeste Japanse namen een bijzondere betekenis hebben. De natuur en bloemen zien we daarin vaak terugkomen. Ook hebben veel Japanse namen een link naar de seizoenen. Vooral de lente heeft een bijzondere plek in de Japanse cultuur. Het is daarom superleuk als je een geboortekaartje kiest met een lente thema, zoals bloesem, sierlijke bomen en vrolijke bloemen. Een thema als bloemenweide past dus perfect bij Japanse namen. Ben je een dierenvriend? In de Japanse cultuur zijn ze ook dol op schattige dieren. Tot slot kun je ook kijken naar de papiersoort van je geboortekaartje. In Japan letten ze als geen ander op details. Een mooie papiersoort zoals linnen geeft je geboortekaartje een prachtige, stijlvolle uitstraling. Arigatō!

Gerelateerde blogs

Indonesische namen
50 Indonesische namen voor jullie bayi
Populairste babynamen ter wereld
Dit zijn de populairste babynamen ter wereld!
Bloemen namen
50 fleurige bloemen namen voor baby’s! 🌸