Vintage babynamen: tijdloos mooi

Vintage babynamen
16 december 2020

Het begrip ‘vintage’ vliegt ons regelmatig om de oren. Het wordt gezien als trend die onder andere terugkomt in kleuren, interieur en kleding. Oud is het nieuwe nieuw, en dat geldt ook voor babynamen. Ja, je leest het goed. De klassieke namen van toen maken een comeback. Benieuwd wat voor namen dat precies zijn? Lees dan snel verder, want wij verzamelden de leukste vintage babynamen met betekenis.

Wat zijn vintage babynamen?

Voor we ons verdiepen in de namen nemen we eerst de term ‘vintage babynamen’ eens onder de loep.

Vintage: de betekenis

Vintage is hot. Maar ondanks dat we het woord regelmatig gebruiken, weten we lang niet altijd wat het precies inhoudt. Want wanneer is iets nou precies vintage? 

Dit heeft alles te maken met tijd. We spreken van vintage wanneer het item in kwestie minimaal 25 tot 50 jaar oud is. De tijdsperiode die hierbij hoort is van ongeveer 1920 tot 1980. Is het ouder dan 100 jaar, dan spreken we van ‘klassiek’.

Vintage namen

Dit tijdskader maakt het ook iets makkelijker om vintage babynamen te verzamelen. Wij gingen voor jou op zoek naar namen die vaak gegeven werden in de jaren 20 t/m 70. Vind je de link tussen naamgeving en millennia interessant? Lees dan ook eens:

Vintage namen voor jongens

Vintage babynamen vind je in allerlei soorten en maten. Om het overzichtelijk te houden delen we de namen even op. We beginnen met vintage jongensnamen.

John
De eerste typische vintage naam uit ons lijstje is John. Deze jongensnaam was vooral populair in de jaren 60, maar tegenwoordig hoor je hem nog maar weinig. Je kunt John uitspreken op z’n Nederlands als ‘sjon’ of een Engels tintje geven met ‘djon’. De Bijbelse babynaam betekent ‘God is genadig’. 

Laurens
Het mooie Laurens is een Latijnse naam. Namen uit het Latijn hebben vaak al een klassiek tintje. Je kunt de naam, die ‘laurierblad’ betekent, vlotter maken door te kiezen voor Lou of Larry.

Ronald
Vintage babynamen vind je regelmatig terug in verhalen. Zo ook Ronald, wat ‘de goede heerser’ betekent. Dit is natuurlijk een babynaam uit Harry Potter. Ronald Weasley, ook wel Ron genoemd, is Harry’s beste vriend in de boekenreeks.

Boudewijn
Je zou het misschien niet meteen denken, maar de naam Boudewijn past perfect bij kleine boevige jongetjes. Deze vintage naam betekent namelijk ‘stoutmoedige vriend’. Je hebt ook weinig kans op naamgenootjes, want er zijn de afgelopen 5 jaar geen Boudewijns geboren.

Ludwig
Sommige vintage babynamen verwijzen zelfs naar iconische personen uit de geschiedenis. Zo ook Ludwig, wat ‘beroemde krijger’ betekent. Dit was namelijk de voornaam van componist Ludwig van Beethoven.

Vintage babynamen voor meisjes

Maar ook voor meisjes zijn genoeg mooie vintage babynamen te vinden. Deze pareltjes verdienen wat ons betreft zeker een comeback.

Maria
Als we schrijven over vintage babynamen moeten we Maria natuurlijk wel in ons lijstje meenemen. De Bijbelse naam die ‘zee’ betekent is al honderden jaren populair. In de jaren 50 kregen jaarlijks meer dan 9.000 meisjes deze naam! En hij is wat ons betreft nog steeds prachtig.

Cato
Het schattige Cato is een van de vintage babynamen die tegenwoordig weer wat vaker gegeven wordt. Zo werden er in 2019 nog 200 kleine Catootjes geboren. Het is een Griekse naam en staat voor ‘zuiver’.

Goldie
De van origine Schotse naam Goldie was voornamelijk in Amerika populair. Zou dat komen door de bekende actrice Goldie Hawn? Grote kans! Maar het is natuurlijk ook wel een hele lieve vintage naam. In Nederland wordt de meisjesnaam extreem weinig gegeven.

Eleonora
Sommige vintage namen zijn wat langer van stuk. Ook dat zien we tegenwoordig niet veel meer. Maar lange babynamen kun je wel heel leuk afkorten. Zo maak je van het mooie Eleonora bijvoorbeeld Noor, Nora of Leona. De betekenis is ‘God is mijn licht’. 

Pien
Een groot contrast met de lange naam hiervoor is het korte Pien. Deze Hollandse babynaam heeft een beetje een Aap-Noot-Mies gevoel, maar dat maakt Pien ook extra lief. De Bijbelse oorsprong geeft Pien de betekenis ‘goed voege toe’ mee.

Genderneutrale vintage babynamen

Unisex babynamen zien we de laatste tijd steeds vaker. Ook sommige vintage babynamen zijn mooi voor zowel jongens als meisjes. 

Ezra
Het eerste voorbeeld van unisex vintage babynamen is Ezra. Hoewel de naam vaker aan jongens wordt gegeven, is Ezra ook prachtig voor meisjes. De betekenis is ‘hulp’. Wist je dat Ezra ook een naam anagram heeft? Je kunt met dezelfde letters namelijk de naam Reza maken.

Noah
Sommige babynamen zien we al langere tijd als genderneutraal. Zo ook Noah. Deze vintage naam heeft 2 mooie betekenissen, namelijk ‘rust’ en ‘troost’. Als je van wat langere namen houdt kun je ook kiezen voor Manoah of Jenoah

Florian
We noemden eerder al dat je vintage babynamen vaak op een vlottere manier kunt afkorten. En dat is precies wat de van origine jongensnaam Florian unisex maakt. Van Florian kun je namelijk Floor en Rian(ne) maken. Florian betekent ‘bloeiend’. 

Ollie 
Als het gaat om schattige unisex namen spant Ollie toch wel de kroon. De naam Ollie (kort voor Oliver) betekent ‘natuurgeest’. Perfect voor kindjes waarvan de ouders echte natuurliefhebbers zijn. 

Chess
Als je houdt van alternatieve babynamen zijn vintage namen waarschijnlijk echt jouw ding. Omdat de namen wat ouder zijn hoor je ze vandaag de dag niet meer zoveel. Daarnaast kun je hele toffe varianten op de namen bedenken. Zoals het stoere Chess, dat is afgeleid van Chester. Chess staat voor ‘kamp van de soldaten’.

Vintage babynamen op geboortekaartjes

Misschien heb jij in dit artikel wel de ultieme babynaam gespot. Of we hebben in ieder geval je liefde voor vintage babynamen aangewakkerd. In beide gevallen willen we je nog een leuke tip meegeven. Namelijk, het vintage thema doortrekken in je geboortekaartjes. Want hoe leuk is het om een passend kaartje bij jullie gekozen naam te vinden. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken.

  1.  De eerste optie is een geboortekaartje met naam, in vintage kleuren. Voorbeelden hiervan zijn olijfgroen, loodgrijs en oudroze.
  2. Een andere manier is door je geboortekaartje te voorzien van een foto. Deze babyfoto kun je dan een vintage fotofilter geven. Over filters gesproken, lees ook zeker ons artikel over Instagram babynamen

Mocht na het lezen van dit artikel toch je conclusie zijn dat vintage babynamen niet jouw ding zijn, geen paniek! Volg ons op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen en leuke naamfeitjes. Wie weet komt jouw droomnaam wel voorbij.

Gerelateerde blogs

geboortekaartjes
Geboortekaartjes kiezen: alles wat je wilt weten
Zeeuwse babynamen
Zeeuwse namen: stik prachtig!
Geboortekaartjes voor tweelingen
Geboortekaartjes voor tweelingen: tips & tricks!