De mooiste namen met een X

Namen met X
1 juli 2021

Met elke letter van het alfabet kun je de leukste babynamen maken. Maar namen met een X springen er toch vaak een beetje uit. De letter X is een tikkeltje mysterieus, maar vooral heel stoer. Reden genoeg om jou te voorzien van een blog vol namen met X als begin- of eindletter. Wie weet spot jij jullie ultieme babynaam in dit rijtje.

Dit maakt babynamen met X zo bijzonder

De letter X is heel speciaal. We vertelden net al over het vleugje mysterie dat de X met zich meedraagt en het stoere karakter van de letter. Misschien vinden we deze medeklinker wel zo bijzonder omdat het een van de minst gebruikte letters in de Nederlandse taal is. Een schattig feitje is ook dat de X al sinds de middeleeuwen wordt gebruikt als symbool voor een kusje. 

Namen met X zijn populairder voor jongens dan voor meisjes. Maar de 24e letter uit het alfabet staat natuurlijk tof in beide soorten namen. Het is ook opvallend dat de X vaak wordt gebruikt om bekendere namen een beetje “funkyness” te geven. Een goed voorbeeld hiervan is Xander, een variatie op Sander.

👶🏼 Ook leuk om te lezen: Jippie-Ja-Jee! 33 toffe namen met een J.

De leukste namen met X

Dan is het nu tijd voor een gezellig rijtje babynamen. We hebben hierbij gezocht naar namen met X als beginletter, maar ook namen die eindigen op een X. En zoals je van ons gewend bent hebben we al deze babynamen voorzien van hun betekenis en andere leuke feitjes.

Jongens namen met X

Lennox
Sommige namen met X zijn redelijk bekend in Nederland. Zo kregen de afgelopen jaren aardig wat jongetjes de naam Lennox. Deze Schotse naam betekent ‘van Schotse adel’, poepiechic dus. Je kunt het ook afkorten naar Nox of Noxx. 

Xavier
Komt de naam Xavier je bekend voor? Dat kan goed kloppen! Het is namelijk afgeleid van Javier. Beide namen zijn Spaans en betekenen ‘kasteel’. 

Dex
Jullie zijn straks in de wolken met jullie droom van een zoon. Hoe leuk is het om een babynaam te kiezen die aansluit bij dit intense geluksgevoel? Het stoere Dex betekent letterlijk ‘geluk’. 

Xeb
Wat het verwisselen van een letter al niet voor effect kan hebben! Wanneer je de S in Seb verruilt voor een X krijg je het stoere Xeb. De naam komt uit Griekenland en betekent ‘eerwaardig’ en ‘verheven’. 

Pax
Ja, je leest het goed. De alom bekende Ikea kast kan ook perfect dienen als jongensnaam. En in tegenstelling tot de Scandinavische meubelgigant komt de naam Pax uit het Latijn. Het betekent ‘vrede’, afgeleid van de Romeinse godin van de vrede. 

👶🏾 Tip: we schreven een blog over Ikea babynamen, klik voor meer inspiratie!

Unisex namen met de X

Alex
Een van de bekendste genderneutrale namen met X is Alex. Supertof voor jongens, maar ook een stoere meiden naam voor kleine meisjes. Deze toffe naam staat voor ‘de beschermer’ en heeft een Griekse oorsprong. 

Lux
De korte, krachtige naam Lux heeft een mooie passende betekenis bij nieuw babygeluk. De Latijnse naam betekent namelijk ‘licht’. Want jullie kindje is vanaf nu het lichtpuntje in jullie leven.

Xam
Het mooie Xam spreek je uit als Sam, wat is afgeleid van Samuel. Een Hebreeuwse naam die staat voor ‘de naam is God’. Perfect als je op zoek bent naar een Bijbelse naam voor jullie zoon of dochter.

Max
Wanneer je Xam omdraait krijg je de mooie naam Max. De unisex naam is afgeleid van de klassieke jongensnaam Maximiliaan. Dan is de korte versie toch net wat vlotter. In beide gevallen betekent het ‘de grootste’.

Xolani
Zeldzame babynamen hebben vaak een mooie oorsprong en betekenis. Zo ook Xolani, een Afrikaanse naam die ‘vrede’ betekent. Deze naam wordt over het algemeen meer aan meisjes gegeven, maar is wel een unisex babynaam.

Meisjes namen met een X

Alexis
Deze prachtige meisjesnaam is in Nederland niet heel bekend. Als je van unieke babynamen houdt is Alexis dus een prachtige optie. Het is een Griekse naam en betekent ‘de beschermer’. Je kunt het ook heel schattig afkorten naar Lexie.

Pixie
Als het gaat om namen met X is Pixie verreweg onze favoriet. En dat komt door de schattige betekenis ‘kleine fee’. Dat is toch supercute?!

Xaja
De bijzondere naam Xaja spreek je uit als ‘zaa-ja’. Echt een one of a kind babynaam die vooral leuk is voor dochters van echte voetballiefhebbers. Xaja is namelijk een palindroom van Ajax.

Rixt
Willen jullie een meisjesnaam met een krachtige betekenis voor jullie minimeisje? Dan is Rixt zeker het overwegen waard. Deze toffe naam met X betekent namelijk ‘machtig’. 

Xiomara
Namen met een X komen veel voor in Spanje. Het temperamentvolle Xiomara, wat ‘beroemde krijger’ betekent, is daar een prachtig voorbeeld van. Je kunt de naam ook kennen van de serie Jane the Virgin. Wat overigens een ge-wel-dige serie is om te kijken tijdens je verlof. 

👶🏻 Tip: lees ook ons blog over films en series om te bingen tijdens je zwangerschapsverlof!

Bekenden namen met een X erin

Ook de sterren van Nederlandse bodem zijn fan van namen met X. Herken jij deze namen zonder te lezen welke BN-er hierbij hoort? 

Xess Xava
De zoon van Yolanthe Cabau en Wesley Sneijder kreeg maar liefst twee namen met een X. De naam Xess blijkt een mix van Xelly (de zus van Yolanthe), Wes (de afkorting en roepnaam van Wesley) en de laatste ‘s’ is een verwijzing is naar Sylvia: de moeder van Wesley Sneijder. De tweede naam van de kleine – Xava – is volgens het stel een andere vorm van de naam van Yolanthes vader Xavier.

Maxima
We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat Maxima de naam van onze prachtige koningin is. De naam Maxima betekent ‘de grootste’ het is van oorsprong een Latijnse naam. Maximiliaan is de mannelijke variant van deze meisjesnaam. Zou jij koninklijke babynamen overwegen?

Phoenix Ray
Een onwijs stoere naam! Zangeres en powerwoman Anouk heeft haar dochter deze namen gegeven. Phoenix is een stad in Arizona, maar ook een Griekse naam die ‘donkerrood’ betekent. En Harry Potter fans zullen weten dat een phoenix ook een vogel is die herrijst uit as.

Heb jij een andere lievelingsletter?

Een favoriete letter is een geweldig begin als het gaat om babynamen kiezen. Op die manier kun je de gigantische keuze aan namen alvast een beetje filteren. Ook de regels voor voornamen zijn handig om te weten voor je een naam gaat kiezen. 

Wanneer je wel jullie ultieme babynaam hebt gevonden in dit artikel is het tijd voor stap 2: geboortekaartjes kiezen! En met deze handige geboortekaartjes tool van Kaartje2go zie je meteen hoe jullie babynaam op verschillende kaartjes staat. Veel plezier!

Gerelateerde blogs

Meisjesnamen met een m
32 machtig mooie meisjesnamen met een M
Tweede naam
Tweede naam kiezen, zó doe je dat!
Jongensnamen 4 letters
44 hippe jongensnamen met 4 letters